Premier League: Η Μάντσεστερ Σίτι απειλεί να γκρεμίσει το οικοδόμημα του πιο ακριβού πρωταθλήματος στον κόσμο
Το έγγραφο που άλλαξε την πορεία του αγγλικού ποδοσφαίρου γράφτηκε αρχικά με το χέρι σε ένα μόνο φύλλο χαρτί το 1990.
Γνωστό ως Founders' Agreement (Συμφωνία των Ιδρυτών), αποτέλεσε τον καταστατικό χάρτη ενός ολοκαίνουργιου εγχειρήματος που στη συνέχεια ονομάσθηκε Premier League.
Και κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών δεκαετιών, θα βοηθούσε να μετατραπεί η κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου σε μήλο της έριδος για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Στο επίκεντρό της συμφωνίας ήταν μια απλή υπόθεση: οι σύλλογοι-μέλη μπορούσαν να είναι θανάσιμοι εχθροί στο γήπεδο, όμως τον υπόλοιπο χρόνο θα ήταν αχώριστοι επιχειρηματικοί εταίροι.
Για πρώτη φορά το οικοδόμημα απειλείται
Στις τάξεις της Premier League, σχεδόν όλοι οι σύλλογοι βρίσκονται σε διαμάχη μαζί της. Η Μάντσεστερ Σίτι, η οποία έχει κατακτήσει τα έξι από τα επτά τελευταία πρωταθλήματα, θα εμφανιστεί ενώπιον διαιτητικού δικαστηρίου αυτή την εβδομάδα για να αμφισβητήσει τους κανόνες του πρωταθλήματος σχετικά με τις συμφωνίες για τις χορηγίες. Το επεισόδιο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια εκκρεμή υπόθεση εναντίον της Σίτι για 115 παραβιάσεις των κανόνων της Premier League σχετικά με τις δαπάνες και την οικονομική διαφάνεια, παραβάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αφαίρεση τίτλων και βαθμών.
Στο μεταξύ, η Έβερτον έχει ήδη υποστεί την πρώτη αφαίρεση βαθμών στην ιστορία της Premier League για υπερβολικές δαπάνες -δύο φορές αυτή τη σεζόν, στην πραγματικότητα- και έχει κατηγορήσει τη λίγκα για άδικη μεταχείριση. Η Νότιγχαμ Φόρεστ έχει επίσης αμφισβητήσει το κύρος της λίγκας, υποστηρίζοντας ότι οι διαιτητές ήταν προκατειλημμένοι εναντίον της, προκαλώντας έρευνα από την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Και η Wolverhampton Wanderers εξοργίστηκε τόσο πολύ από τις αποφάσεις εναντίον της στον αγωνιστικό χώρο, ώστε ο σύλλογος κατέθεσε πρόταση για την κατάργηση των Video Assistant Referees.
Ωστόσο σε αυτή τη θύελλα, η υπόθεση της Σίτι αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη διοίκηση της Premier League. Ποτέ άλλοτε ένας μόνο σύλλογος δεν είχε ξεσηκωθεί εναντίον των άλλων 19 και δεν είχε επιχειρήσει να αλλάξει ριζικά τη Συμφωνία των Ιδρυτών. Κι όμως, η Σίτι μια πρώην μέτρια ομάδα που μετατράπηκε σε μεγαθήριο μετά την απόκτησή της από μέλος της βασιλικής οικογένειας του Άμπου Ντάμπι το 2008, ελπίζει να καταργήσει την απαίτηση να συμφωνούν 14 από τους 20 συλλόγους για κάθε μελλοντική αλλαγή στους κανόνες της Premier League.
Στην κατάθεσή της, η Σίτι κατήγγειλε τη δομή του πρωταθλήματος χαρακτηρίζοντάς την ως «τυραννία της πλειοψηφίας», σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, οι οποίοι αποκάλυψαν την αγωγή την περασμένη εβδομάδα.
«Πασαρέλα» δισεκατομμυριούχων
Μέχρι τώρα, κανένας σύλλογος δεν είχε τολμήσει να αμφισβητήσει τη Συμφωνία των Ιδρυτών, η οποία είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό κείμενο για το αγγλικό ποδόσφαιρο από τότε που συντάχθηκαν οι Νόμοι του Παιχνιδιού στο πίσω μέρος μιας λονδρέζικης παμπ το 1863. Ο καταστατικός χάρτης, ο οποίος επισημοποίησε την απόσχιση των κορυφαίων συλλόγων της Αγγλίας από τη δομή που υπήρχε για περισσότερο από έναν αιώνα, μετέτρεψε ένα πρωτάθλημα που αποτελούνταν από ντόπιους επιχειρηματίες και αυτοδημιούργητους άνδρες σε ένα χώρο για παγκόσμιους δισεκατομμυριούχους. Αμερικανοί επενδυτές, Ρώσοι ολιγάρχες και σεΐχηδες του Κόλπου προσελκύστηκαν από την παγκόσμια εμβέλεια του πρωταθλήματος και την προθυμία του να στρώσει το κόκκινο χαλί στους επενδυτές.
Αυτές οι συνθήκες ήταν που έκαναν τον σεΐχη Mansour bin Zayed Al Nahyan να επενδύσει στη Σίτι το 2008. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο σύλλογος ξόδεψε δισεκατομμύρια για να φτιάξει μία από τις ακριβότερες ομάδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου και σίγουρα όχι για να τερματίζουν στη δεύτερη θέση.
Καζάνι που σιγοβράζει
Οι εντάσεις σιγόβραζαν μεταξύ της Σίτι και των αντιπάλων της από τότε που η Premier League άρχισε να προσπαθεί να επιβάλει μέτρα που είναι πιο οικεία στον αμερικανικό αθλητισμό από το ελεύθερο παιχνίδι που υπάρχει στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Τα μέτρα περιλαμβάνουν διάφορες προτάσεις για ανώτατα όρια δαπανών, μεγαλύτερη εποπτεία και σκληρά όρια στο χρέος. (Δεν είναι τυχαίο ότι περίπου οι μισοί σύλλογοι της Premier League έχουν πλέον αμερικανούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν συνηθίσει να λειτουργούν στις πιο άκαμπτες δομές του αμερικανικού αθλητισμού και υποστηρίζουν περισσότερους οικονομικούς ελέγχους).
Όμως ο κανόνας κατά του οποίου διαφωνεί η Σίτι αυτή την εβδομάδα είναι ένας κανόνας που οι ιδρυτές της Πρέμιερ Λιγκ ίσως να μην είχαν φανταστεί ποτέ ότι ήταν απαραίτητος πριν από τριάντα χρόνια. Επισήμως, ονομάζεται απαγόρευση των «συναλλαγών συνδεδεμένων μερών». Αυτό που κάνει στην πράξη είναι να περιορίζει τη δυνατότητα των χορηγών που συνδέονται επίσης με τους ιδιοκτήτες ενός συλλόγου ή ελέγχονται από αυτούς, να ρίχνουν χρήματα παρακάμπτοντας τους κανονισμούς για τις δαπάνες.
Στην περίπτωση της Μάνσεστερ Σίτι, ο σύλλογος αντιμετώπισε κατηγορίες ότι εσκεμμένα υπερτιμολόγησε χορηγικές συμφωνίες με εταιρείες όπως η Etihad, η ναυαρχίδα της αεροπορικής εταιρείας του Άμπου Ντάμπι, το όνομα της οποίας φιγουράρει στις φανέλες της ομάδας και στο γήπεδό της. Η Σίτι πάντα αρνιόταν τις παραβάσεις. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να επιλυθεί πολύ πριν από οποιαδήποτε ετυμηγορία σχετικά με τις άλλες 115 κατηγορίες.
Εν τω μεταξύ, αυτές οι νομικές διαμάχες δεν έχουν επιβραδύνει τη μηχανή της Σίτι στο γήπεδο. Τον περασμένο μήνα, κατέκτησε τον τέταρτο διαδοχικό τίτλο στην Premier League κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Και ο προπονητής Πεπ Γκουαρντιόλα δεν αισθάνεται ότι τα ρεκόρ του στην Αγγλία κινδυνεύουν να σβηστούν.
«Ό,τι πρόκειται να συμβεί, θα συμβεί. Αυτή τη στιγμή, είμαστε αθώοι μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο», δήλωσε νωρίτερα φέτος.