Ο οδικός χάρτης της ακροδεξιάς στην Ευρώπη – Σε ποιες χώρες καλπάζει

Ακροδεξιοί στην Ολλανδία / Φωτογραφία shutterstock

Καθώς πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές, η ανησυχία όλων είναι ότι αυτά τα κόμματα θα συνασπιστούν για να φτιάξουν μία ισχυρή ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο.

Η προσπάθεια – που ξεκίνησε πριν από χρόνια – να μείνουν οι ακραίες δυνάμεις εκτός των κυβερνήσεων στην Ευρώπη έχει και επίσημα τελειώσει. Και, φυσικά, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το Politico, η μάχη χάθηκε…

Για δεκαετίες, τα πολιτικά κόμματα κάθε είδους ένωναν τις δυνάμεις τους για να κρατήσουν τους σκληρούς ακροδεξιούς έξω από τα κέντρα εξουσίας. Σήμερα, η στρατηγική αυτή έχει καταρρεύσει, καθώς οι λαϊκιστές και οι εθνικιστές αυξάνουν τις δυνάμεις τους σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.

Έξι ευρωπαϊκές χώρες – Ιταλία, Φινλανδία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Κροατία και Τσεχία – έχουν ακροδεξιά κόμματα μέσα στις κυβερνήσεις τους.

Στη Σουηδία, η επιβίωση της κυβέρνησης εξαρτάται από τη στήριξη και την ψήφο εμπιστοσύνης των εθνικιστών, Σουηδών Δημοκρατών, που αποτελούν και τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα.

Στην Ολλανδία, ο αντι-Ισλαμιστής, Γκέερτ Βίλντερς, βρίσκεται στο κατώφλι της εξουσίας, καθώς έχει ήδη επιτύχει μία ιστορική συμφωνία για τα δεδομένα της χώρας για σχηματισμό κυβέρνησης με τις δυνάμεις της κεντροδεξιάς.

Την ίδια ώρα, τα σκληρά ακροδεξιά κόμματα είναι κυρίαρχα στις δημοσκοπήσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Στη Γαλλία, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν φαίνεται να ξεπερνά το 30% έχοντας μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, που είναι το κόμμα του Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico, η Εναλλακτική για τη Γερμανία, το ακροδεξιό AfD δηλαδή, ένα κόμμα το οποίο παρακολουθεί η αστυνομία για τις ακραίες απόψεις του πλησιάζει τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών.

Καθώς πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές, η ανησυχία όλων είναι ότι αυτά τα κόμματα θα συνασπιστούν για να φτιάξουν μία ισχυρή ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο – αν βέβαια καταφέρουν να διατηρήσουν την ενότητά τους.

Στα παραπάνω, πρέπει να προστεθεί η κυριαρχία των Αδελφών της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία, το Πολωνικό Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης, καθώς και η ομάδα του ID, που περιλαμβάνει τη Λεπέν – παλαιότερα είχε ενταχθεί εκεί και η εναλλακτική για τη Γερμανία, όμως εκδιώχθηκε πριν από μερικές ημέρες, εξαιτίας σκανδάλων.

Τέλος, υπάρχει και το Fidesz του πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Βικτόρ Ορμπάν, που ανήκες παλαιότερα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όμως εκδιώχθηκε πριν από καιρό, λόγω των ακραίων απόψεών του.

ΣΧΕΤΙΚΑ