Nvidia: Ένα χρόνο και 2 τρισ. δολάρια αργότερα - Oι προβλέψεις για το μέλλον

Το λογότυπο της Nvidia στις κεντρικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ / Φωτογραφία: Shutterstock

Η επιχείρησή της είναι τεράστια, τα κέρδη της ανθούν και όλοι γνωρίζουν ήδη ότι η Nvidia  είναι η πιο «καυτή» μετοχή στη Wall Street.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, η εταιρεία έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες για τα κέρδη και την τιμή της μετοχής.

Tι πιστεύουν όμως οι άνθρωποι της αγοράς για το μέλλον της Nvidia;

Η τεράστια άνοδος της Nvidia

Την Κυριακή, η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια για νέα τσιπ προκειμένου να  παραμείνει μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Τη Δευτέρα, οι αναλυτές της Bank of America ανέβασαν την τιμή-στόχο για την μετοχή, για άλλη μια φορά, στο υψηλό επίπεδο των 1.500 δολαρίων, λέγοντας ότι το premium της Nvidia δικαιολογείται από τις προοπτικές ανάπτυξής της. Την Τρίτη, η μετοχή της σημείωσε νέο ρεκόρ στα 1.164,37 δολάρια.

 Φωτογραφία: Shutterstock

Φωτογραφία: Shutterstock

«Είναι σαν να προσπαθείς να πιάσεις έναν μαραθωνοδρόμο που τρέχει με ταχύτητα σπρίντερ», δήλωσε ο Adam Gold, ιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων στην Katam Hill LLC. «Βρίσκονται στην κούρσα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή τη στιγμή έχουν μεγάλο προβάδισμα και είναι έτοιμοι να το επεκτείνουν φέτος και του χρόνου», πρόσθεσε.

Ο Gold κατέχει μετοχές της Nvidia από το 2016. Είναι πλέον η μεγαλύτερη θέση του και συνεχίζει να την αυξάνει, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Oι αισιόδοξοι 

Ο Gold συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι το προβάδισμα της Nvidia είναι αδιαπραγμάτευτο, τουλάχιστον προς το παρόν. Οι αντίπαλοί της δεν μπόρεσαν να φτάσουν τα τσιπ που τροφοδοτούν τα φορτία εργασίας τεχνητής νοημοσύνης, γνωστά ως επιταχυντές.

Η ραγδαία ανάπτυξή της σε αυτόν τον τομέα έχει μετατρέψει την Nvidia από έναν εξειδικευμένο κατασκευαστή μονάδων επεξεργασίας γραφικών που χρησιμοποιούνται για παιχνίδια στην τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο.

 Το σήμα της Nvidia / Φωτογραφία shutterstock

Το σήμα της Nvidia / Φωτογραφία shutterstock

Σήμερα, η αξία της αποτιμάται σχεδόν 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, έχοντας προσθέσει περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια από τότε που μια έκθεση αποτελεσμάτων  εκτόξευσε τη μετοχή της στη «στρατόσφαιρα» πέρυσι.

Την επομένη της παρουσίασης των τελευταίων σχεδίων της Nvidia για τα τσιπ, η Advanced Micro Devices Inc. δήλωσε ότι επιταχύνει τις δικές της εισαγωγές. Την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Intel Corp. μίλησε επίσης για νέα προϊόντα. Αλλά κανένας από τους ανταγωνιστές της Nvidia δεν πλησιάζει την κυριαρχία της στην τεχνητή νοημοσύνη.

Οι σκεπτικιστές 

Η κλίμακα και ο ρυθμός της ανόδου της Nvidia έχουν προκαλέσει κάποια επιφύλαξη, ακόμη και σκεπτικισμό. Αλλά μέχρι στιγμής οι κακόπιστοι συνεχίζουν να διαψεύδονται.

Για παράδειγμα, ο Rob Arnott, ο οποίος προειδοποιεί για μια «φούσκα» της Nvidia τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο. Συγκρίνει την άνοδό της με άλλες τεχνολογικές εταιρείες που έφτασαν στην κορυφή μόνο και μόνο για να δουν την αξία των προϊόντων τους να εξατμίζεται.

Άλλοι εκφράζουν ένα μείγμα ανησυχίας και έκπληξης για την επιτυχία της Nvidia, αλλά λένε ότι δεν μπορούν παρά να είναι αγοραστές της μετοχής. Για παράδειγμα, ο JP Scandalios, ανώτερος αντιπρόεδρος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Franklin Equity Group, ταράζεται λίγο όταν φίλοι ή οδηγοί Uber ή κουρείς θέλουν να του μιλήσουν για την Nvidia - αυτού του είδους ο ενθουσιασμός συνήθως τον κάνει επιφυλακτικό. Παρ' όλα αυτά, παραμένει αισιόδοξος λόγω των εντυπωσιακών αριθμών της εταιρείας.

«Καθώς επιστρέφω στο μοντέλο μου και κοιτάζω τις προεξοφλημένες ταμειακές ροές, διαπιστώνω ότι έχουν κυρίαρχο μερίδιο και αν μη τι άλλο φαίνεται να επιταχύνουν τον ρυθμό της καινοτομίας. Τα νούμερα έχουν γίνει εντυπωσιακά πολύ γρήγορα», επισημαίνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ