Σάλος στην Ιαπωνία με τα τεστ ασφάλειας των αυτοκινήτων – Έφοδος στην Toyota
Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία κατηγορείται επίσης ότι χρησιμοποιεί τροποποιημένα αυτοκίνητα για να διεξάγει τα crash test.
Έφοδο πραγματοποίησε το υπουργείο Μεταφορών της Ιαπωνίας στα γραφεία της κολοσσιαίας αυτοκινητοβιομηχανίας, Toyota, σχετικά με το σκάνδαλο για τον έλεγχο ασφαλείας των οχημάτων.
Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου ζήτησε δημόσια συγγνώμη που παρουσίασε λανθασμένα ή αλλαγμένα δεδομένα σχετικά με τα αποτελέσματα των crash test των αυτοκινήτων της.
Ωστόσο, το σκάνδαλο έχει προκαλέσει έντονους κλυδωνισμούς στην κολοσσιαία βιομηχανία αυτοκινήτων της Ιαπωνίας, με αντίπαλες εταιρείες όπως η Honda, η Mazda και η Suzuki να εμπλέκονται επίσης στο σκάνδαλο.
Αξίζει δε να θυμίσουμε ότι η Toyota πούλησε το 2023 περισσότερα από 11 εκατομμύρια οχήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ στην ανακοίνωση διευκρινίζει ότι τα ευρήματα των αρχών δεν επηρεάζουν τα αυτοκίνητα, τα οποία βρίσκονται ήδη σε κυκλοφορία στους δρόμους.
Ωστόσο, η Toyota ανακοίνωσε ότι σταματά προσωρινά την παραγωγή τριών μοντέλων – του Corolla Fielder, του Corolla Axio και του Yaris Cross.
Η κολοσσιαία ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία κατηγορείται επίσης ότι χρησιμοποιεί τροποποιημένα αυτοκίνητα για να διεξάγει τα crash test, όμως οι κατηγορίες αφορούν αυτοκίνητα τα οποία δεν κατασκευάζονται πλέον.
Η έφοδος των αρχών έγινε μία μέρα αφότου ο Πρόεδρος της Toyota, Akio Toyoda, ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τους πελάτες και τους θαυμαστές των αυτοκινήτων της επιχείρησης.
Οι αρχές αναμένεται να ελέγξουν επίσης τη Honda, τη Mazda και τη Suzuki για το ίδιο ακριβώς θέμα.
Η Honda ανακοίνωσε ότι υπήρξαν παραποιήσεις στους ελέγχους σχετικά με το θόρυβο και την ισχύ της μηχανής, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ασφάλεια των οχημάτων της.
Η Mazda, από την πλευρά της, σταμάτησε τις αποστολές κάποιων αυτοκινήτων ανακοινώνοντας ότι η εταιρεία θα καλύψει το κόστος για τους προμηθευτές της. Ενώ πρόσθεσε ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε ανακλήσεις οχημάτων.
Τέλος, τα ευρήματα αφορούν και ένα μοντέλο της Suzuki, η παραγωγή του οποίου όμως έχει σταματήσει.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η Daihatsu, που ανήκει στην Toyota έκλεισε όλα της τα εργοστάσια για ένα μήνα, αφού παραδέχτηκε ότι είχε αλλάξει τα αποτελέσματα των ελέγχων ασφαλείας.
Κάποια από τα αυτοκίνητα, μάλιστα, είχαν πουληθεί με το σήμα της Toyota. Η Daihatsu αποζημίωσε περισσότερους από 400 συνεργάτες της στο εσωτερικό της χώρας για το διάστημα που τα εργοστάσια παρέμειναν κλειστά.