Keith Gill: Ο trader που μετέτρεψε μια επένδυση 53 χιλιάδων δολάριων σε δεκάδες εκατομμύρια

NEWSROOM
Κιθ Γκιλ
ο Keith Gill-Φωτογραφία AP Images

Ο Gill άρχισε να δημοσιεύει στον λογαριασμό του DeepF-Value στο Reddit σχετικά με τα bullish στοιχήματά του στη μετοχή της GameStop το 2019.

H μετοχή της GameStop εκτοξεύθηκε κατά 80% χθες λιγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Wall Street, μετά την επιστροφή στο Reddit του Keith Gill ή αλλιώς «Roaring Kitty» -του ανθρώπου που προκάλεσε την επενδυτική φρενίτιδα το 2021- με μια ανάρτηση που δείχνει ένα στοίχημα 116 εκατομμυρίων δολαρίων για την προβληματική εταιρεία πώλησης βιντεοπαιχνιδιών.

Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος που έχει την δύναμη να προκαλέσει ένα τέτοιο bull run και μάλιστα για μια μετοχή εταιρείας οι αναλυτές πίστευαν ότι είναι «χαμένη υπόθεση».

Ο Gill γεννήθηκε το 1986 στο Brockton της Μασαχουσέτης, γιος του Steven, οδηγού φορτηγού, και της Elaine, εγγεγραμμένης νοσοκόμας. Παρακολούθησε το Λύκειο Brockton πριν συνεχίσει να σπουδάζει λογιστική στο Stonehill College στο Easton.

Ως έφηβος, ο Gill έγινε αθλητής σε cross-country και στίβο όπου ήταν είχε μεγάλη επιτυχία τόσο στο γυμνάσιο όσο και στο κολέγιο. Κατά τη διάρκεια της αθλητικής του σταδιοδρομίας στο κολέγιο, κέρδισε διακρίσεις σε όλη την Αμερική στο στίβο σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους, ο μόνος άνδρας αθλητής στη σχολή που το έχει κάνει μέχρι στιγμής.

Το 2016, ο Gill εισήχθη στο Hall of Fame του κολεγίου.

Μετά την αποφοίτησή του το 2009, ο Gill πήγε να εργαστεί για έναν οικογενειακό φίλο, ο οποίος διηύθυνε μια startup εταιρεία στο Νιου Χάμσαϊρ, δημιουργώντας ένα πρόγραμμα λογισμικού για την ανάλυση των μετοχών και την παροχή έρευνας.

Εγκατέλειψε αυτή τη δουλειά το 2014 και είχε ένα ασήμαντο εργασιακό ιστορικό μέχρι το 2019, όταν άρχισε να εργάζεται στη MassMutual ως διευθυντής εκπαίδευσης οικονομικής ευεξίας.

Η πρώτη ανάρτηση το Reddit

Ο Gill άρχισε να δημοσιεύει στον λογαριασμό του DeepF-Value στο Reddit σχετικά με τα bullish στοιχήματά του στη μετοχή της GameStop το 2019, όταν και αγόρασε τις μετοχές της. Στις 8 Σεπτεμβρίου 2019, μοιράστηκε ένα στιγμιότυπο οθόνης σε ένα φόρουμ στο Reddit που ονομάζεται «WallStreetBets», το οποίο έδειχνε ένα τεράστιο στοίχημα της GameStop χρησιμοποιώντας συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης μακράς διάρκειας. Μάλιστα στην ανάρτηση του αστειεύτηκε ότι ο Michael Burry, ο διάσημος επενδυτικής που προέβλεψε την μεγάλη κρίση του 2006, ο οποίος επίσης έβαλε δημοσίως ένα ανοδικό στοίχημα στη GameStop το 2019, αύξησε τη βάση κόστους του. Ορισμένοι χρήστες τον κορόιδεψαν για το ποντάρισμα του στην GameStop ενώ άλλοι επικρότησαν την ριψοκίνδυνη διάθεση του. Πολλοί όμως ήταν εκείνοι που ακολούθησαν το Gill προκαλώντας την ραγδαία άνοδο της τιμής της μετοχής της Gamestop.

Όταν η τιμή της μετοχής του GameStop έφτασε στο ζενίθ στα 483 δολάρια ανά μετοχή τον Ιανουάριο του 2021, η επένδυση του Gill αποτιμήθηκε σε σχεδόν 48 εκατομμύρια δολάρια. Εκείνη την εποχή, ο Gill παραιτήθηκε από το MassMutual.

Ο Gill συνέχισε να δημοσιεύει τις θέσεις του στη GameStop μέχρι το καλοκαίρι του 2020, όταν άρχισε να κάνει streaming και να δημιουργεί βίντεο που περιέγραφαν τη θέση στο κανάλι του Roaring Kitty στο YouTube. Περιέγραφε τον εαυτό του ως «επενδυτή βαθιάς αξίας με επίκεντρο τα θεμελιώδη μεγέθη», αν και στηριζόταν επίσης στην τεχνική ανάλυση.

«Πρέπει να επενδύσετε σε αυτές τις αμφισβητούμενες μετοχές αν θέλετε να πετύχετε υψηλές αποδόσεις -τουλάχιστον ως μεμονωμένος επενδυτής», δήλωνε ο Gill σε ένα βίντεο του Ιουλίου 2020.

Όταν ο συνιδρυτής της Chewy, Ryan Cohen, αποκάλυψε μια μεγάλη συμμετοχή στο GameStop το 2020, ο Gill πρόβαλε τον Cohen ως κάποιον που μπορεί να επιφέρει θετικές αλλαγές στην εταιρεία. Ο Cohen προσπάθησε να επιφέρει κάποιες αλλαγές τον Νοέμβριο του 2020 και στη συνέχεια αγόρασε περισσότερες μετοχές. Έφτασε σε συμφωνία να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας με δύο συνεργάτες του τον Ιανουάριο του 2021. Αυτή η ανακοίνωση έστειλε τη μετοχή της GameStop στα ύψη για εβδομάδες μέχρι την κορύφωσή της στις 27 Ιανουαρίου 2021.

Εν μέσω της αρχικής ανόδου, ο Gill συνέχισε να κάνει streaming και να δημοσιεύει τη θέση του στο Reddit. Έγινε ήρωας για τους χρήστες που συσπειρώθηκαν γύρω από τη μετοχή της GameStop, σε μια προσπάθεια να πιέσουν τους short sellers που στοιχημάτιζαν εναντίον της.

Όταν το Κογκρέσο οργάνωσε μια ακρόαση για να κατανοήσει όλα όσα συνέβησαν με τη μετοχή της GameStop, ο Gill ήταν μεταξύ των βασικών μαρτύρων που κατέθεσαν. Ξεκίνησε την κατάθεσή του παίρνοντας αποστάσεις από τους θεσμικούς επενδυτές και τα hedge funds. Εξέφρασε επίσης την πίστη του στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της GameStop.

Λίγες ημέρες μετά την κατάθεση, ο Gill έστειλε τις μετοχές της GameStop και πάλι υψηλότερα, όταν δημοσίευσε τη θέση του στο Reddit, η οποία έδειξε ότι είχε αγοράσει περισσότερες μετοχές σε πρόσφατα επίπεδα.

«Είμαι πραγματικά ερωτευμένη με αυτόν τον άνθρωπο», ήταν μεταξύ των κορυφαίων σχολίων. «THE KING IS BACK», έγραψε ένας άλλος χρήστης. Ο Gill δημοσίευσε περαιτέρω ενημερώσεις μέχρι τις 16 Απριλίου 2021, τις οποίες ονόμασε «GME YOLO update - Apr 16 2021 - final update». Ανέβασε επίσης το τελευταίο του βίντεο στο YouTube, με το οποίο αποχαιρετούσε τους ακόλουθους του.

H ανάρτηση που προκάλεσε τη νέα φρενίτιδα

Η τελευταία ανάρτηση μέχρι πρόσφατα από οποιονδήποτε από τους δημόσιους λογαριασμούς του Gill ήταν στις 18 Ιουνίου 2021, όταν δημοσίευσε ένα βίντεο με γατάκια που κοιμόντουσαν. Στη συνέχεια, τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ο λογαριασμός Roaring Kitty X δημοσίευσε ένα meme ενός άνδρα που γέρνει προς τα εμπρός σε μια καρέκλα. Αυτό ήταν αρκετό για να στείλει τις μετοχές της GameStop στα ύψη. Για περίπου μια εβδομάδα, ο λογαριασμός μοιράστηκε επεξεργασμένα βίντεο που φαινόταν να περιέχουν κωδικοποιημένα μηνύματα για τους μικροεπενδυτές, τα μέσα ενημέρωσης και τους επαγγελματίες επενδυτές. Στη συνέχεια, τα βίντεο σταμάτησαν στις 17 Μαΐου.

Την Κυριακή, ο λογαριασμός DeepF-Value δημοσίευσε για πρώτη φορά από το 2021, δείχνοντας μια θέση σε μετοχές και δικαιώματα προαίρεσης αξίας 181 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο λογαριασμός Roaring Kitty στο X μοιράστηκε επίσης μια αντίστροφη κάρτα από το παιχνίδι Uno. Πάντως ο Gill δεν έχει εμφανιστεί στην κάμερα για να αναγνωρίσει την επιστροφή στους λογαριασμούς του.

Με πληροφορίες απο barrons, investopedia.

ΣΧΕΤΙΚΑ