Ελεύθερος χρόνος: Τα 10 χόμπι από τα οποία θα μπορούσατε να βγάλετε χρήματα

NEWSROOM
Κήπος, φύτευση ντοματιάς
Φωτογραφία: Shutterstock

Αναρωτιέστε πώς να βγάλετε χρήματα κάνοντας κάτι που σας αρέσει; Με τον πληθωρισμό να αυξάνει το κόστος ζωής από τον Απρίλιο του 2020, πολλοί αναζητούν τρόπους για να αυξήσουν τα εισοδήματά τους.

Όμως σκεφτείτε ότι πριν να συμβιβαστείτε με μια λιγότερο ιδανική δουλειά ή μια παράλληλη δραστηριότητα, υπάρχουν 10 χόμπι που μπορούν να σας αποφέρουν χρήματα.

Δείτε πια είναι αυτά:

1. Γράψιμο

Αν έχετε ταλέντο με τις λέξεις, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να βγάλετε χρήματα γράφοντας.

Μπορείτε να:

  • Να ξεκινήσετε ένα blog ή ένα newsletter και να το αξιοποιήσετε οικονομικά με συνδρομές, συνεργασίες μάρκετινγκ, χορηγίες ή διαφημίσεις.
  • Να γράψετε ένα βιβλίο και να το πουλήσετε μέσω του Amazon, της ιστοσελίδας σας ή των καναλιών κοινωνικής δικτύωσης.
  • Να γράφετε για πελάτες που χρειάζονται περιεχόμενο ή κείμενα για τις επιχειρήσεις τους.

«Το γράψιμο ήταν πάντα ένα χόμπι μου. Το μετέτρεψα σε μια ευκαιρία για να βγάλω χρήματα, συνδυάζοντάς το με έναν από τους τομείς της ειδικότητάς μου, τα προσωπικά οικονομικά», αναφέρει ο David Bakke, ανεξάρτητος συγγραφέας για τα προσωπικά οικονομικά.

«Έγραψα ένα βιβλίο για τα προσωπικά οικονομικά, ξεκίνησα ένα blog για να βοηθήσω στην προώθηση του βιβλίου και στη συνέχεια με εντόπισαν διάφορα άλλα πιο δημοφιλή blog για προσωπικά οικονομκά. Από τότε γράφω γι' αυτά στον ελεύθερο χρόνο μου, κερδίζοντας θέλω να πιστεύω αρκετά καλά χρήματα», πρόσθεσε.

2. Φωτογραφία

Αν σας αρέσει να βγάζετε φωτογραφίες, μπορείτε να κερδίσετε χρήματα προσφέροντας υπηρεσίες φωτογράφησης ή πουλώντας τις φωτογραφίες σας.

«Ως νέα μητέρα, ξεκίνησα τη φωτογραφία ως έναν τρόπο να αποτυπώνω κάθε στιγμή. Οι φίλοι μου άρχισαν να μου ζητούν να τραβήξω φωτογραφίες των παιδιών τους, στη συνέχεια των οικογενειών τους, στη συνέχεια του γάμου της αδελφής τους», δηλώνει η Sherry Sutton, ιδρύτρια της Didi Marketing Collective.

«Το επόμενο πράγμα που κατάλαβα ήταν ότι είχα μια επιχείρηση ως φωτογράφος. Μέσα σε λίγα χρόνια, ήμουν μια βραβευμένη φωτογράφος που έβγαζε περισσότερα από όσα έβγαζα στις εταιρείες», συμπληρώνει η Sutton.

Αν θέλετε να πουλήσετε φωτογραφίες στο διαδίκτυο, μπορείτε επίσης να κάνετε αίτηση σε ιστοσελίδες με φωτογραφικά αρχεία όπως το Shutterstock και η Adobe που προσφέρουν προγράμματα με αποκόμιση κερδών.

3. Αγορές σε τιμή ευκαιρίας

Για κάποιον που βρίσκει πάντα καλές προσφορές, μπορεί να βγάλει χρήματα με την αναβάθμιση αντικειμένων και τη μεταπώλησή τους στο διαδίκτυο μέσω του Amazon ή της δικής του ιστοσελίδας

Αν και το Amazon κάνει διάφορες χρεώσεις, η κορυφαία στον κλάδο πλατφόρμα μπορεί να φέρει τα προϊόντα σε ένα μεγάλο κοινό που ενδιαφέρεται και θα εκτελέσει ακόμη και παραγγελίες. Το κλειδί είναι να βρεθούν αντικείμενα που προσφέρουν αρκετά μεγάλα περιθώρια κέρδους.

4. Παιχνίδια

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να μετατρέψετε την αγάπη σας για το gaming σε έσοδα.

Ένας τρόπος είναι να ενταχθείτε στο Twitch και το YouTube και να μοιράζεστε τακτικά περιεχόμενο. Καθώς αποκτάτε οπαδούς, μπορείτε να δημιουργήσετε έσοδα μέσω δωρεών, μάρκετινγκ, διαφημίσεων και χορηγιών.

Άλλοι τρόποι για να κερδίσετε χρήματα από το gaming είναι να γίνετε προπονητής σε μια ιστοσελίδα όπως το Gamer Sensei, να συμμετέχετε σε τουρνουά gaming, να πουλάτε οδηγούς και σεμινάρια για βιντεοπαιχνίδια ή να συμμετέχετε σε προγράμματα κρυπτογράφησης παιχνιδιών.

5. Τέχνες και χειροτεχνία

Αν σας αρέσει να ζωγραφίζετε, να σχεδιάζετε, να πλέκετε, να ράβετε ή να συμμετέχετε σε κάποια άλλη χειροτεχνία, μπορείτε να κερδίσετε χρήματα από την τέχνη ή τη χειροτεχνία σας πουλώντας τις δημιουργίες σας.

«Είμαι καλλιτέχνης. Μου αρέσει να ζωγραφίζω, να χειροτεχνώ και να δημιουργώ. Ζωγράφιζα για χρόνια πριν ο σύζυγός μου με ενθαρρύνει να πουλήσω την τέχνη μου», λέει η Sabrina H. Lonzo, διευθύνουσα σύμβουλος της Anirbas Art.

«Δημιούργησα μια ιστοσελίδα, έκανα εκθέσεις σε γκαλερί και πουλούσα με επιτυχία πίνακες σε pop-up καταστήματα στο εμπορικό κέντρο και σε άλλους χώρους κάθε μήνα. Βρήκα αυτές τις εκθέσεις ψάχνοντας στο Google art craft fairs in my area, και τώρα είμαι σχεδόν σε κάθε λίστα στην πόλη», προσθέτει.

Η τέχνη και οι χειροτεχνίες μπορούν να πουλήσουν καλά στο Etsy και το Amazon Handmade.

Επιπλέον, μπορείτε να ξεκινήσετε μαθήματα και να διδάξετε σε άλλους αποκομίζοντας κέρδη για την εκμάθηση της τέχνης ή της χειροτεχνίας.

6. Μαγειρική

Αν σας αρέσει να φτιάχνετε νόστιμα παρασκευάσματα στην κουζίνα, οι πιθανότητες είναι ότι θα αρέσουν και σε άλλους. Η σύγχρονη ζωή είναι συχνά πολυάσχολη και πολλοί θέλουν να περνούν λίγο χρόνο στην κουζίνα.

Μπορείτε να προσφέρετε υπηρεσίες όπως εβδομαδιαία προετοιμασία γευμάτων ή υπηρεσίες προσωπικού σεφ, μαθήματα μαγειρικής ή τροφοδοσία. Επιπλέον, μπορείτε να δημιουργήσετε προϊόντα και να τα πουλήσετε.

«Μαγείρευα για να περάσω το κολέγιο, ξεκινώντας με ψημένα γλυκίσματα. Μπισκότα σοκολάτας, cupcakes, cake pops, έφτιαξα ακόμη και μερικές τούρτες γενεθλίων», αποκαλύπτει η Dr. Sabrina Kong, εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος κτηνιατρικής.

«Αλλά τα πιο σημαντικά έσοδά μου προήλθαν από το μαγείρεμα μεσημεριανών γευμάτων. Δημιούργησα ένα εβδομαδιαίο μενού και οι άνθρωποι πλήρωναν για τις ημέρες που χρειάζονταν ένα γεύμα. Κάθε μέρα πουλούσα τουλάχιστον πέντε σπιτικά γεύματα σε ανθρώπους στο κολέγιο», προσθέτει.

7. Πέταγμα drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη)

Η πτήση ενός drone σας δίνει τη δυνατότητα να βλέπετε από ψηλά, μια οπτική που είναι πολύτιμη για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε διάφορους κλάδους, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία drone, DJI Enterprise.

Οι εταιρείες στη γεωργία, τις κατασκευές, τα ορυχεία, τη δασοκομία και το real estate συχνά προσλαμβάνουν χειριστές drone για τοπογραφήσεις, χαρτογραφήσεις και αεροφωτογραφίες.

Μπορείτε να αποκομίσετε κέρδη με το πιλοτάρισμα drone αν διαθέτετε το πιστοποιητικό τηλεχειριστή.

8. Να περνάτε χρόνο με τα κατοικίδια ζώα

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων χρειάζονται περιστασιακά λίγη βοήθεια. Αν αγαπάτε τα ζώα, μπορείτε να πληρώνεστε για να περνάτε χρόνο με τους τριχωτούς φίλους άλλων ανθρώπων.

Ακόμη να γίνετε ένας pet sitter που αγαπά και φροντίζει τα ζώα όσο οι ιδιοκτήτες τους λείπουν.

«Τα ζώα σημαίνουν τα πάντα για μένα, οπότε είναι εύκολη η μετάβαση από το να γράφω γι' αυτά στο να τα φροντίζω. Δημοσιεύω κάθε μήνα στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης της τοπικής μου πόλης για να χτίσω το βασικό πελατολόγιό μου για petsitting. Λατρεύω την κύρια δουλειά μου και την παράλληλη δουλειά μου», δήλωσε η Jen Flatt Osborn, ανεξάρτητη συγγραφέας κειμένων και περιεχομένου για τα κατοικίδια ζώα και τους pet sitter.

9. Κηπουρική

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να βγάλετε χρήματα από τις ικανότητές σας στην κηπουρική. Μπορείτε να πουλήσετε φυτά σε διάφορα στάδια της διαδικασίας ανάπτυξης, από σπόρους και δενδρύλλια μέχρι λουλούδια, φρούτα και λαχανικά.

Οι λαϊκές, τα περίπτερα στην άκρη του δρόμου και οι συνεργασίες με τοπικά καταστήματα είναι εξαιρετικοί τρόποι για να ξεκινήσετε. Επιπλέον, μπορείτε να παρέχετε συμβουλευτικές υπηρεσίες ή να δημιουργήσετε έσοδα εκπαιδεύοντας άλλους να καλλιεργήσουν τους κήπους τους.

10. Κοινωνικοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η δημιουργία κοινοτήτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έρχεται με φυσικό τρόπο σε μερικούς ανθρώπους. Αν σας αρέσουν οι επαφές και να περνάτε χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να έχετε μέλλον σε αυτά.

Οι υπεύθυνοι μάρκετινγκ σχεδιάζουν στρατηγικές με περιεχόμενο για τις επιχειρήσεις ώστε να τις βοηθήσουν να προσεγγίσουν το ιδανικό κοινό μέσω των αναρτήσεων και της δικτύωσης. Επίσης, παρακολουθούν τα αποτελέσματα, παρέχουν αναφορές στους πελάτες και κάνουν προσαρμογές ανάλογα με τις ανάγκες.

Αν αυτό σας ακούγεται πολύ ενδιαφέρον, μπορείτε να αναζητήσετε εργασία σε πλατφόρμες, ή να προωθήσετε τον εαυτό σας μέσω της δικής σας ιστοσελίδας και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το LinkedIn, το Instagram και το TikTok.

Το να βγάζετε χρήματα μπορεί να είναι διασκεδαστικό, αλλά εξακολουθεί να απαιτεί δουλειά

Ενώ το να βγάλετε χρήματα από ένα χόμπι μπορεί να είναι διασκεδαστικό, πιθανότατα δεν θα ένας είναι περίπατος στο πάρκο, ακόμη και αν περιλαμβάνει έναν.

«Χρειάζεται πολλή προσπάθεια, επιμονή και αφοσίωση για να μετατραπεί ένα πάθος σε επιχείρηση», επισημαίενι η Hilda Wong, διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια του οργανισμού μάρκετινγκ Content Dog.

«Πρέπει να είστε πρόθυμοι να αφιερώσετε τον χρόνο και την προσπάθεια που απαιτούνται για να αναπτύξετε τις ικανότητές σας και να προωθήσετε τον εαυτό σας», προσθέτει.

ΣΧΕΤΙΚΑ