Κίνα: Ζευγάρι κρατικών υπαλλήλων συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της Βρετανίας

NEWSROOM
Ιδιωτικός ντετέκτιβ τραβάει φωτογραφία
Φωτογραφία: Shutterstock

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κίνα έχουν εξαπολύσει κατηγορίες η μία στην άλλη τους τελευταίους μήνες για κατασκοπεία.

Στη σύλληψη ενός ζευγαριού που εργαζόταν για την κεντρική κυβέρνηση προχώρησε η Κίνα με κατηγορίες ότι κατασκόπευε για λογαριασμό της Βρετανίας, ένα επεισόδιο το οποίο κλιμακώνει τη διένεξη μεταξύ των δύο χωρών οι οποίες κατηγορούν εκατέρωθεν η μία την άλλη για κατασκοπεία.

Το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας (MSS) ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έλαβε «αποφασιστικά μέτρα» κατά ενός ζευγαριού που απασχολούνταν σε κυβερνητικές υπηρεσίες (δεν διευκρινίζεται ποιες) επειδή παρείχαν πληροφορίες στο Ηνωμένο Βασίλειο έναντι χρημάτων.

Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI6 φέρεται να προσέγγισε τον άνδρα το 2015, όταν σπούδαζε στη Βρετανία στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών. Αρχικά συμφώνησε να παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες που αφορούσαν «βασικές εσωτερικές πληροφορίες» σχετικά με κεντρικές κυβερνητικές υπηρεσίες, ανέφερε το MSS.

Η MI6 τον εκπαίδευσε αργότερα σε τεχνικές κατασκοπείας και τον έβαλε να επιστρέψει στην Κίνα για να συλλέγει πληροφορίες, ανέφερε η κορυφαία υπηρεσία κατασκοπείας του Πεκίνου, προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στρατολόγησε τελικά και τη σύζυγό του. Τα ονόματα του ζευγαριού δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Εκατέρωθεν συλλύψεις

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κίνα έχουν εξαπολύσει κατηγορίες η μία στην άλλη τους τελευταίους μήνες για κατασκοπεία, καθώς οι σχέσεις παραμένουν τεταμένες εξαιτίας των ανησυχιών για την υποτιθέμενη ανάμειξη του Πεκίνου στο βρετανικό κοινοβούλιο και την υποψία για χάκινγκ.

Τον Μάιο, το Ηνωμένο Βασίλειο απήγγειλε κατηγορίες σε τρεις άνδρες για παροχή βοήθειας σε ξένη υπηρεσία πληροφοριών του Χονγκ Κονγκ, μετά από έρευνα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. Η Κίνα δήλωσε τότε ότι απορρίπτει κατηγορηματικά την «κατασκευασμένη υπόθεση και την αδικαιολόγητη κατηγορία» του Ηνωμένου Βασιλείου κατά της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ.

Ένας από τους τρεις άνδρες, ο Μάθιου Τρίκετ, 37 ετών, βρέθηκε αργότερα νεκρός σε ένα πάρκο σε μια πόλη δυτικά του Λονδίνου. Η βρετανική αστυνομία δήλωσε ότι πέθανε από «ανεξήγητους» λόγους και ότι η έρευνά της συνεχίζεται.

Νωρίτερα φέτος, η υπηρεσία κατασκοπείας της Κίνας δήλωσε ότι συνέλαβε τον επικεφαλής μιας υπερπόντιας εταιρείας συμβούλων επειδή φέρεται να κατασκοπεύει για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης. Η MI6 προσέλαβε τον σύμβουλο από «τρίτη χώρα» για να διεξάγει κατασκοπευτικές δραστηριότητες, ανέφερε το MSS.

Ο φερόμενος ως κατάσκοπος παρείχε στο Ηνωμένο Βασίλειο κρατικά μυστικά και πληροφορίες, πρόσθεσε.

Το MSS έχει αναπτύξει ένα πιο δημόσιο προφίλ υπό τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος έχει δώσει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην εθνική ασφάλεια. Η υπηρεσία προειδοποιεί συχνά τους Κινέζους πολίτες ότι μια σειρά από συνηθισμένα δεδομένα, όπως η παρακολούθηση αεροπλάνων και οι μετεωρολογικές πληροφορίες, αξιοποιούνται από ξένους παράγοντες για να βλάψουν την εθνική ασφάλεια της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ