Ιταλία: Οδεύει προς νέο ρεκόρ τουριστών το 2024 – «Γόρδιος δεσμός» η διαχείριση

NEWSROOM
Ιταλία, Λίμνη Κόμο
Η Λίμνη Κόμο στην Ιταλία / Φωτογραφία: Shutterstock

Η Ιταλία έχει περιπέσει σε μια παγίδα: δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τουρίστες, αλλά δυσκολεύεται να διαχειριστεί την εισροή τους.

Μπελάτζιο Λίμνη Κόμο, Ιταλία. Όταν οι οδηγοί των σκαφών αρχίζουν να παραπονιούνται για τους τουρίστες που κατακλύζουν αυτό το διάσημο παραλίμνιο θέρετρο, όπου η Taylor Swift και ο Travis Kelce έμειναν στη Villa Sola Cabiati στο Tremezzo πριν από δύο εβδομάδες μετά από μια σειρά συναυλιών της στο Παρίσι, τότε υπάρχει πρόβλημα, όπως αναφέρει το CNBC.

«Υπάρχουν μέρες που η κυκλοφορία σταματάει, δεν μπορείς να κινηθείς», αναφέρει ένας οδηγός. Βγάζει τα προς το ζην μεταφέροντας τουρίστες στη λίμνη η οποία είναι διάσημη για τη θέα στα βουνά και τις βίλες του 19ου αιώνα, όπως η Villa del Balbianello, όπου γυρίστηκαν τμήματα των ταινιών «Casino Royale» και «Star Wars: Episode II».

«Κάποιες μέρες μπορεί να χρειαστεί μια ώρα για να διανύσουμε 10 χιλιόμετρα», λέει, σημειώνοντας ότι οι μικροσκοπικοί δρόμοι με δύο λωρίδες όχι μόνο δεν μπορούν να διαχειριστούν την κίνηση, αλλά ούτε και τα μεγαλύτερα αυτοκίνητα. «Σε πολλές πόλεις η κυκλοφορία μπορεί να κινείται μόνο προς μία κατεύθυνση, οπότε όλοι πρέπει να περιμένουν», συμπληρώνει.

Δεν μπορώ να ζήσω με αυτούς, δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτούς

Η Ιταλία έχει περιπέσει σε μια παγίδα: δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τουρίστες, αλλά δυσκολεύεται να διαχειριστεί την εισροή τους, ιδιαίτερα μετά την πανδημία. Εξήντα εκατομμύρια τουρίστες κατέκλυσαν τη χώρα πέρυσι, διοχετεύοντας ένα τεράστιο ποσό στην οικονομία. Τα ταξίδια και ο τουρισμός αντιπροσώπευαν το 10,2% του ΑΕΠ της Ιταλίας το 2022, σύμφωνα με την Statista. Ο τουριστικός κλάδος απασχολεί περίπου 4,4 εκατομμύρια εργαζόμενους, περίπου το 16% της συνολικής απασχόλησης.

Το πρόβλημα με τους «πολλούς τουρίστες» μπορεί να φαίνεται σαν ένα πρόβλημα που μια χώρα θέλει να έχει, όμως τα τελευταία χρόνια ο συνωστισμός των επισκεπτών είναι τέτοιας ευρείας κλίμακας που οι ιταλικές αρχές αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα για να αποφύγουν ζημιές σε μνημεία αιώνων που δεν μπορούν να αντέξουν τον συνωστισμό τόσων πολλών επισκεπτών. Για παράδειγμα, η Βενετία χρεώνει 5 ευρώ για την είσοδο στην πόλη στους ταξιδιώτες που δεν διανυκτερεύουν.

Θέλετε κάποιος να δει τον «Μυστικό Δείπνο» του Ντα Βίντσι στο Μιλάνο; Καλή τύχη: τα εισιτήρια εξαντλούνται εβδομάδες νωρίτερα, και για να αποφευχθούν ανεπανόρθωτες ζημιές στον πίνακα οι επισκέπτες περιορίζονται σε περίπου 30 κάθε φορά για 15 λεπτά το πολύ.

Όχι μόνο υπάρχουν πάρα πολλοί τουρίστες, αλλά δεν υπάρχει και αρκετός κόσμος για να τους εξυπηρετήσει.

Η Ιταλική Ένωση Γραφείων Απασχόλησης (Assolavoro) σημείωσε ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία και τις παραλίες αυτό το καλοκαίρι, στο οποίο αναμένεται να καταγραφεί νέο ρεκόρ τουριστών. Υπάρχουν ελλείψεις σε σεφ και σερβιτόρους στο Μάρκε. Στη Σαρδηνία χρειάζονται περίπου 25.000 εποχικοί εργαζόμενοι.

Η Ιταλία είναι φθηνή; Όχι ακριβώς, αλλά δεν είναι απρόσιτη

Το φαγητό εξακολουθεί να είναι προσιτό, τουλάχιστον σε σύγκριση με τις τιμές της Νέας Υόρκης. Ένας εσπρέσο στο Μιλάνο κοστίζει 1 ευρώ. Τα κρουασάν κοστίζουν δύο ή τρία ευρώ.

Στη διάσημη Trattoria Milanese στο κέντρο του Μιλάνου, μια γενναιόδωρη μερίδα από τα δύο πιο διάσημα πιάτα της πόλης - μοσχάρι Μιλανέζε και osso bucco με ριζότο Μιλανέζε - θα κοστίσει περίπου 28 με 30 ευρώ το καθένα και μπορεί κάποιος να τα απολαύσει πολύ φθηνότερα σε λιγότερο διάσημα μέρη. Εξαιρετικά τοπικά κρασιά κοστίζουν 15 με 25 ευρώστα εστιατόρια και 8 στο σούπερ μάρκετ.

Ακόμη και τα διάσημα μπαρ του Μιλάνου δεν είναι ακριβά. Στο Camparino στην Galleria, έναν από τους ναούς της κουλτούρας των κοκτέιλ στην Ιταλία ένα Negroni ή ένα Spritz Aperol κοστίζει 18 ευρώ.

Ο συνωστισμός των επισκεπτών σημαίνει ότι οι κρατήσεις είναι δύσκολο να γίνουν. Στη λίμνη Κόμο, είναι ακόμα σχεδόν αδύνατο να γίνει κράτηση στο εστιατόριο Veranda σε ένα από τα αγαπημένα μέρη του Τζορτζ Κλούνεϊ, τη Villa D'Este (αν είστε τυχεροί και καταφέρετε να κάνετε κράτηση, φροντίστε να εμφανιστείτε: όσοι δεν εμφανιστούν χρεώνονται 100 ευρώ ανά άτομο).

Ο ίδιος ο Κλούνεϊ μένει στον ίδιο δρόμο, στη Villa Oleandra, η οποία προβλήθηκε στην ταινία του, «Ocean's Twelve».

Αν κάποιος θέλει να συναναστραφεί με την ελίτ δεν υπάρχουν ευκαιρίες. Η διάσημη βίλα La Cassinella στη λίμνη ενοικιάζεται για 100.000 ευρώ την εβδομάδα. Ένας γάμος στη Villa Balbiano μπορεί να κοστίσει 320.000 ευρώ για 110 άτομα για 3 ημέρες. Οι ίδιοι 110 καλεσμένοι γάμου θα κοστίσουν 250.000-500.000 ευρώ στο Grand Hotel Tremezzo.

Η περίπτωση της Uber

Δεν είναι μόνο δύσκολο να κάνετε κράτηση: είναι δύσκολο να βρείτε ταξί για να κινηθείτε. Ή οπουδήποτε αλλού.

Η κοινοποίηση των τηλεφωνικών αριθμών αξιόπιστων ιδιωτών-οδηγών ταξί είναι κάτι σαν εμμονή στη λίμνη Κόμο, όπου οι δρόμοι είναι τόσο στενοί και γεμάτοι και τα ταξί ελάχιστα, που ακόμη και οι σύντομες διαδρομές πρέπει να κλείνονται εκ των προτέρων.

Στο Μιλάνο, οι μόνες επιλογές της Uber είναι πανάκριβα μαύρα αυτοκίνητα.

«Αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να κλέψουν τις δουλειές των οδηγών ταξί. Μου παίρνουν τη δουλειά μου. Οι πολιτικοί έχουν πληρωθεί για να τους επιτρέψουν να μπουν στη χώρα», αναφέρει ένας οδηγός ταξί, ο οποίος σχεδιάζει να κατέβει σε απεργία την επόμενη εβδομάδα, μαζί με άλλους οδηγούς ταξί.

«Η υπηρεσία Uber στη Βόρεια Αμερική, όπου ιδιώτες οδηγούν τα δικά τους αυτοκίνητα, είναι παράνομη στην Ιταλία από το 2015», αναφέρει ο ταξιδιωτικός συγγραφέας Rick Steves σε σημείωμα προς τους αναγνώστες του πέρυσι.

«Μόνο αδειούχοι οδηγοί ταξί και λιμουζίνων μπορούν να παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Ως αποτέλεσμα, η Uber παρέχει μια υπηρεσία στην Ιταλία (που ονομάζεται Uber Black, Uber Van), αλλά όταν καλείτε ένα αυτοκίνητο με την Uber, θα εμφανιστεί ένας αδειούχος επίσημος οδηγός με πολυτελές αυτοκίνητο και ως αποτέλεσμα η τιμή θα είναι υψηλότερη από ένα κανονικό ταξί», συμβούλευει ο Steves.

Πολύ υψηλότερη. Η Uber ήθελε 100 ευρώ για μια διαδρομή 10 λεπτών, στο κέντρο του Μιλάνου. Σε έναν ταξιτζή ο συντάκτης του άρθρου πλήρωσε 170 ευρώ για πέντε ώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ