Τα ρωσικά λεφτά ετοιμάζονται ήδη για την Ουκρανία

Καθημερινότητα στη Ρωσία / Φωτογραφία shutterstock

Η πρόταση για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία έχει την ευρεία στήριξη των ηγετών σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα χρήματα που προέρχονται από τα κέρδη των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται «παγωμένα» στην Ευρώπη θα αρχίσουν σύντομα να κατευθύνονται στην Ουκρανία, δίνοντας τη δυνατότητα στο Κίεβο να ανακάμψει για να αντιμετωπίσει την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στα εδάφη του.

Αξιωματούχοι στα οικονομικά της ομάδας των G7 συγκεντρώθηκαν στην Ιταλία για να συζητήσουν νέους τρόπους για το πώς θα χρησιμοποιήσουν τα κέρδη από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που υπολογίζονται σε 260 δισεκατομμύρια ευρώ και βρίσκονται «παγωμένα» λόγω κυρώσεων σε χώρες της Δύσης.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, με τη συνάντηση της ομάδας της G7 να έρχεται μερικές εβδομάδες αφότου η Μόσχα ξεκίνησε μία σφοδρή επίθεση – έκπληξη στο Χάρκοβο στα βόρεια της Ουκρανίας.

Και καθώς οι ρωσικές επιθέσεις εντείνονται το τελευταίο διάστημα, οι ηγέτες στη Δύση πιέζονται όλο και περισσότερο να παραδώσουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, της οποίας η άμυνα παραπέει ελλείψει πυρομαχικών.

Στήριξη από Ε.Ε. και ΗΠΑ

Η πρόταση για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία έχει την ευρεία στήριξη των ηγετών σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες και αφορά το δανεισμό στην Ουκρανία έως και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τη χρήση των κερδών των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία παρακρατούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ως εγγύηση.

Οι υπουργοί Οικονομικών των επτά πλουσιότερων και ισχυρότερων χωρών στον κόσμο ελπίζουν ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία εν όψει της συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με άλλους ηγέτες στη θερινή Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στην Ιταλία τον επόμενο μήνα.

Στο σχέδιο δεν περιλαμβάνεται η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων, αλλά των κερδών που αποφέρουν, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί ότι μία τέτοια κίνηση θα αποθάρρυνε άλλες χώρες να διατηρούν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τα περισσότερα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε καθεστώς κυρώσεων διατηρούνται στην Ευρώπη, καθώς το ευρώ θεωρείται το δεύτερο ισχυρότερο νόμισμα στον πλανήτη, μετά το αμερικανικό δολάριο.

210 δισ. ευρώ «κάθονται»

Περίπου τα δύο τρίτα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων –δηλαδή περίπου 210 δισεκατομμύρια ευρώ– βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα περισσότερα εκ των οποίων στην Euroclear, ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με έδρα στο Βέλγιο που διατηρεί τα περιουσιακά στοιχεία τραπεζών, χρηματιστηρίων και επενδυτών.

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, η Ε.Ε. υιοθέτησε επίσημα τη συμφωνία κατάσχεσης των ρωσικών κερδών από τις επενδύσεις που κάνει η Euroclear – μεταξύ τους και πληρωμές κουπονιών από ομόλογα. Η ευρωπαϊκή συμφωνία σημαίνει ότι τα κέρδη από την πληρωμή κουπονιών ή την ωρίμανση επενδύσεων δεν μπορεί να δοθούν πίσω στη Μόσχα.

Από τη συμφωνία προκύπτει ότι ένα ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 2,5 και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ θα πηγαίνει ετησίως στο Κίεβο. Η πρώτη πληρωμή αναμένεται να γίνει μέσα στον Ιούλιο και το 90% των χρημάτων θα αφορά στρατιωτικό εξοπλισμό για τις ανάγκες του πολέμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ