Γιώργος Προβόπουλος: «Έφυγε» ο άνθρωπος που αναμόρφωσε το τραπεζικό σύστημα εν μέσω της οικονομικής κρίσης

NEWSROOM
Προβόπουλος

Το συμπέρασμα σε άρθρο του το 2014 το οποίο είναι επίκαιρο όσο ποτέ ενόψει των επικείμενων ευρωκλογών.

Από χθες, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος -και όχι μόνο- μετράει την απώλεια του πιο σημαντικού προσώπου αναφορικά με τη διαμόρφωσή του μετά τη βαθιά οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας.

Ο Γιώργος Προβόπουλος, σε ηλικία 74 ετών απεβίωσε χθες Τρίτη χάνοντας τη μάχη με την επάρατη νόσο.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που διετέλεσε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο 2008 -2014, στα δύσκολα και «σκληρά» χρόνια των μνημονίων, μια κρίση που συντάραξε τα θεμέλια όχι μόνο των ελληνικών τραπεζών, αλλά ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ελλάδας.

Ήταν ο άνθρωπος που επί θητείας του ως κεντρικός τραπεζίτης, συντελέσθη η πλήρης αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος με γνώμονα την εξυγίανσή του.

Ένα σύστημα του οποίου τα «κόκκινα δάνεια» και η χαλαρότητα του ρυθμιστικού πλαισίου το είχαν καταστήσει όχι απλώς προβληματικό, αλλά έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για να οδηγηθεί η Ελλάδα στη χρεοκοπία, στα πρόθυρα της οποίας βρέθηκε μετά το 2012 και την κορύφωση του δημοσιονομικού χρέους στην Ευρωζώνη.

Απολογισμός και «προφητικός»

Πριν από μια 10ετία -το 2014-, λίγο καιρό αφότου είχε αποχωρήσει από τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδος, για να τον αντικαταστήσει ο Γιάννης Στουρνάρας, με άρθρο την αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal, έκανε έναν απολογισμό για τη διάσωση των τραπεζών και των καταθέσεων των πολιτών.

Συγκεκριμένα ο Γιώργος Προβόπουλος έγραφε μεταξύ άλλων:

«Πουθενά αλλού δεν πιο εντυπωσιακή η προσαρμογή από αυτήν που πραγματοποιήθηκε στο τραπεζικό τομέα, ο οποίος και ο ίδιος ήταν θύμα της κρίσης του δημόσιου χρέους». Και συνέχιζε:

«Σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης και στη συνέχεια της κυπριακής, όλες οι καταθέσεις στην Ελλάδα προστατεύθηκαν πλήρως. Παράλληλα, τόνιζε ότι σταδιακά επιστρέφουν οι καταθέσεις που είχαν αποσταλεί στο εξωτερικό απόρροια της οικονομικής κρίσης και πώς το τραπεζικό σύστημα απολάμβανε πλέον την ανανέωση της διεθνούς εμπιστοσύνης προς αυτό».

Και κατέληγε με ένα συμπέρασμα το οποίο είναι επίκαιρο όσο ποτέ ενόψει των επικείμενων ευρωκλογών:

«Η καταιγίδα που έπληξε την ελληνική οικονομία βοήθησε τους Έλληνες να αντιληφθούν πως η χώρα μας αντιμετώπιζε το εξής πρόβλημα: οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο όφελος ανταγωνιστικότητας που θα προέκυπτε από μία ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή, όπως πράγματι εισηγούνται οι καταστροφολόγοι, αμέσως θα εξανεμιζόταν, καθώς η χώρα θα επέστρεφε στις παλιές κακές συνήθειες των άτολμων μεταρρυθμίσεων και του υψηλού πληθωρισμού, που θα την καθιστούσαν μη ανταγωνιστική και ευάλωτη σε ύφεση και κρίσεις. Έτσι, ο ελληνικός λαός διέβλεψε αυτό που οι καταστροφολόγοι δεν μπορούσαν να διαβλέψουν: ότι η μελλοντική του ευημερία και ασφάλεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το ευρώ».

Η πορεία του Γιώργου Προβόπουλου

O Γιώργος Προβόπουλος γεννήθηκε στις 20 Απριλίου 1950 στον Πειραιά. Αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στη Βρετανία, όπου και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ μετά από υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Το 1990 συμμετείχε μαζί με τον Άγγελο Αγγελόπουλο σε επιτροπή που σύστησε η κυβέρνηση Ζολώτα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Από το 1979 έως το 2007 δίδαξε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τον Ιούνιο του 2008 έληξε η εξαετής θητεία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκου Γκαργκάνα, που είχε επιλεγεί το 2002 από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και ο Γιώργος Προβόπουλος διορίστηκε διοικητής της ΤτΕ με απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή.

Η θητεία του έληξε το 2014 και τον διαδέχθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (2008-2014) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διαχειρίστηκε την πλήρη αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Κατά την ίδια περίοδο ήταν Αναπληρωτής Διοικητής του ΔΝΤ για την Ελλάδα και μέλος της BIS (Bank for International Settlements).
 
Έχει διατελέσει  Αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς (2006-2008), Πρόεδρος και CEO της Εμπορικής Τράπεζας (2004-2006) την οποία και οδήγησε επιτυχώς σε ιδιωτικοποίηση, και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Alpha Bank (1994-2004).
 
Κατείχε τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (1993-1997), του Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (1990-1993) και του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (1989-1990).
 
Ήταν κάτοχος Διδακτορικού τίτλου στις Οικονομικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Essex καθώς και Πτυχίου στις Οικονομικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στουρνάρας: Διαχειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους στον τραπεζικό τομέα

Με δήλωσή του ο άνθρωπος που «πήρε τα ηνία» στην ΤτΕ, ο νυν διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας, εκφράζει τα συλληπητήριά του, επισημαίνοντας ότι προσέφερε σημαντικό έργο από όποιο ρόλο του ανατέθηκε στον επαγγελματικό του βίο.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του επικεφαλής της ΤτΕ:

«Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εκφράζει τη μεγάλη του λύπη και τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του πρώην Διοικητή της ΤτΕ, Γιώργου Προβόπουλου, ο οποίος απεβίωσε σήμερα.

Ο Γιώργος Προβόπουλος προσέφερε σημαντικό έργο, τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον τραπεζικό τομέα, αλλά και στα δημόσια οικονομικά της χώρας,καθώς και στη νομισματική πολιτική και την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος.
Είχε σημαντική συμβολή στη δημοσιονομική πολιτική και στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, και από τη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο 2008-2014, διαχειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους στον τραπεζικό τομέα.
Ο θάνατός του είναι μια μεγάλη απώλεια για την οικογένειά του, τους φίλους του και για το δημόσιο βίο της χώρας».

Χατζηδάκης: Ο Γιώργος Προβόπουλος λειτούργησε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις φωνές του λαϊκισμού και της πόλωσης

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την απώλεια του πρώην Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Γιώργος Προβόπουλος προσέφερε πολύτιμο έργο στην επιστήμη του, στον τραπεζικό τομέα και στην πατρίδα.

Ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας λειτούργησε, σε δύσκολες στιγμές για την χώρα μας, με αίσθημα ευθύνης και απέναντι στις φωνές του λαϊκισμού και της πόλωσης.

Με τους χειρισμούς του συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους αλλά και στην αλλαγή σελίδας στον τραπεζικό τομέα. Όπως επίσης ολοκλήρωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την θεσμική αποστολή του στην υλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και στην εν γένει εποπτεία του τραπεζικού συστήματος.

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλους του δικούς του ανθρώπους».

Βενιζέλος: Ένας διοικητής της ΤτΕ στις πιο σκοτεινές και δύσκολες ώρες της κρίσης

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε την θλίψη του για τον θάνατο του Γ. Προβόπουλου και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Γιώργος Προβόπουλος που έφυγε πρόωρα και με αθόρυβη αξιοπρέπεια έχει καταγραφεί στην οικονομική Ιστορία της χώρας ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τις πιο σκοτεινές και δύσκολες ώρες της κρίσης. Όταν ανέλαβα τον Ιούνιο του 2011 τα καθήκοντα του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, βρήκα τον Γιώργο Προβόπουλο στην ΤτΕ, πάντα λιτό, πρακτικό, συγκεκριμένο και αποτελεσματικό. Σεβόμενος πλήρως τη θεσμική ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ, βοήθησε τα μέγιστα σε όλους τους δύσκολους και λεπτούς χειρισμούς που απαιτούσε η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, η προστασία των καταθέσεων, η ευστάθεια και η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος. Ευτυχώς είχα την ευκαιρία να τα πω αυτά δημόσια και να τα ακούσει πριν φύγει και τον αποχαιρετώ με τα ίδια αυτά λόγια αναγνώρισης και τιμής σε ένα υψηλό στέλεχος του τραπεζικού συστήματος, σε ένα θεράποντα της οικονομικής επιστήμης πρωτίστως όμως σε ένα δημόσιο λειτουργό. Δεν πρόλαβα να του πω ιδιωτικά, ως φίλο που τον έζησα στο πεδίο της μάχης, όλα όσα ήθελα, ελπίζω όμως ότι τα είχε καταλάβει και διαισθανθεί. Παρακαλώ την οικογένειά του να δεχθεί τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

ΣΧΕΤΙΚΑ