H Κίνα ρίχνει δισεκατομμύρια για να σώσει τον τομέα του real estate

Κόσμος στην Κίνα / Φωτογραφία ASSOCIATED PRESS

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν ότι οι τιμές νέων κατοικιών στην Κίνα υποχώρησαν για το δέκατο συνεχόμενο μήνα στη σειρά τον περασμένο Απρίλιο.

Το σημαντικότερο βήμα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης στην Κίνα ανακοίνωσε το Πεκίνο ώστε να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που ταλανίζει την οικονομία εδώ και χρόνια.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κινεζική κυβέρνηση περιλαμβάνουν ακόμα και μείωση του κεφαλαίου που απαιτείται να διαθέτουν οι αγοραστές σπιτιών, καθώς και πρωτοβουλίες για να δοθούν κίνητρα στις τοπικές αρχές για να αγοράσουν απούλητα ακίνητα.

Η αλήθεια είναι ότι τα προβλήματα στην Κινεζική στεγαστική αγορά έχουν επηρεάσει σημαντικά την οικονομία της χώρας, καθώς ο κατασκευαστικός κλάδος έχει αποτελέσει εδώ και χρόνια έναν από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης.

Μάλιστα, η Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 300 δισεκατομμύρια γουάν – που αντιστοιχούν σε 41,5 δισεκατομμύρια δολάρια – για να στηρίξει το σχέδιο αγοράς κατοικιών.

Οι πόροι θα χρησιμοποιηθούν για να στηρίξουν τοπικές κρατικές επιχειρήσεις ώστε να αγοράσουν απούλητα σπίτια.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός διευκρίνισε στους αξιωματούχους ότι οι τοπικές αρχές μπορούν να αγοράσουν ακίνητα σε «λογικές τιμές» και στη συνέχεια να τα μεταπουλήσουν σε ιδιώτες.

Όμως, ο κ. Χε δεν ανακοίνωσε λεπτομέρειες του εν λόγω σχεδίου – που θυμίζει σχέδιο εργατικών κατοικιών – ούτε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μείωσε επίσης το ελάχιστον επιτόκια για στεγαστικά δάνεια, καθώς και την ελάχιστη προκαταβολή των αγοραστών πρώτης κατοικίας από το 20% στο 15% της αξίας του ακινήτου. Η ελάχιστη προκαταβολή των αγοραστών δευτερεύουσας κατοικίας μειώθηκε στο 25% από το 30%.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν ότι οι τιμές νέων κατοικιών στην Κίνα υποχώρησαν για το δέκατο συνεχόμενο μήνα στη σειρά τον περασμένο Απρίλιο. Η πτώση κατά 0,6% που καταγράφηκε ήταν η μεγαλύτερη από το Νοέμβριο του 2014.

Ενδεικτική της κρίσης στο Κινεζικό real estate – που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης του πλανήτη – ήταν και η είδηση ότι η κολοσσιαία κατασκευαστική εταιρεία, Country Garden, πηγαίνει σε δίκη στο Χονγκ Κονγκ στις 11 Ιουνίου, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόφαση για ρευστοποίησή της.

Τα προβλήματα στο real estate ξεκίνησαν το 2021 όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει όριο στο δανεισμό των εν λόγω εταιρειών, οι οποίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με την αδυναμία να αποπληρώσουν τα τεράστια δάνειά της.

Έκτοτε υπήρξαν πολλές χρεοκοπίες μεγάλων εταιρειών.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η Evergrande – η πιο χρεωμένη κατασκευαστική εταιρεία του πλανήτη – ανακοινώθηκε ότι οδεύει προς ρευστοποίηση, μετά από απόφαση δικαστηρίου του Χονγκ Κονγκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ