Google: Αναδεικνύει τα προβλήματα ασφαλείας της Microsoft για να της κλέψει πελάτες

NEWSROOM
κτίριο Google
Φωτογραφία: Shutterstock

Η Google έχει κυρήξει «πόλεμο» στην Microsoft προσπαθώντας να προωθήσει το δικό της λογισμικό παραγωγικότητας αντί του Office

Η Google προσφέρει μεγάλες εκπτώσεις και ποντάρει στις μεγάλες δημόσιες αποτυχίες της Microsoft στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, για να πείσει τους εταιρικούς και κυβερνητικούς πελάτες να χρησιμοποιήσουν το δικό της λογισμικό παραγωγικότητας αντί για το Office.

Οι κυβερνητικές υπηρεσίες που θα μεταφέρουν 500 ή περισσότερους χρήστες στο Google Workspace Enterprise Plus για τρία χρόνια θα πάρουν ένα χρόνο δωρεάν και θα δικαιούνται "σημαντική έκπτωση" για το υπόλοιπο της σύμβασης, δήλωσε ο Andy Wen, ανώτερος διευθυντής διαχείρισης προϊόντων για το Workspace.

Παράλληλα το τμήμα της Alphabet Inc. προσφέρει 18 μήνες δωρεάν σε εταιρικούς πελάτες που θα υπογράψουν τριετές συμβόλαιο, μια μεγάλη έκπτωση στη συνέχεια και υπηρεσίες αντιμετώπισης περιστατικών από την επιχείρηση ασφάλειας Mandiant της Google. Όλοι οι πελάτες θα λάβουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες για να τους βοηθήσουν να κάνουν τη μετάβαση.

Η Google κυκλοφόρησε επίσης μια λευκή βίβλο τη Δευτέρα, στην οποία επισημαίνει τα κενά ασφαλείας του αντιπάλου της, και εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει εκστρατείες με παρόμοιο περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαφημιστικές καμπάνιες.

Τα επαναλαμβανόμενα προβλήματα ασφαλείας της Microsoft απαιτούν μια καλύτερη εναλλακτική λύση για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του δημόσιου τομέα", έγραψε η Google στο λευκό έγγραφο. "Πιστεύουμε ότι το Google Workspace παρουσιάζει μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση, με αποδεδειγμένο ιστορικό μηχανικής αριστείας, βαθιές επενδύσεις σε άμυνες αιχμής και μια διαφανή κουλτούρα όπου η παροχή ασφάλειας για τους πελάτες αντιμετωπίζεται ως βαθιά ευθύνη".

Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο Ελέγχου της Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο των ΗΠΑ εξέδωσε μια καυστική έκθεση που τεκμηριώνει την αδυναμία της Microsoft να σταματήσει χάκερς που συνδέονται με την Κίνα από το να παραβιάσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αμερικανών αξιωματούχων πέρυσι. Η έκθεση κάλεσε τη Microsoft να προχωρήσει σε επείγουσες μεταρρυθμίσεις, κάτι που η εταιρεία έχει δεσμευτεί να κάνει στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αναμόρφωσης της ασφάλειας εδώ και δύο και πλέον δεκαετίες.

Τον περασμένο μήνα, το Αμερικανικό Συμβούλιο Ελέγχου της Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο εξέδωσε μια καυστική έκθεση που τεκμηριώνει την αδυναμία της Microsoft να σταματήσει τους χάκερς που συνδέονται με την Κίνα από το να παραβιάσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αμερικανών αξιωματούχων πέρυσι. Η έκθεση κάλεσε τη Microsoft να προχωρήσει σε επείγουσες μεταρρυθμίσεις, κάτι που η εταιρεία έχει δεσμευτεί να κάνει στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αναμόρφωσης των συστημάτων ασφαλείας της εδώ και δύο και πλέον δεκαετίες.

Η Google δυσκολεύεται να πείσει τους πελάτες της να εγκαταλείψουν το Office, αλλά λέει ότι τα προβλήματα κυβερνοασφάλειας της Microsoft έχουν κάνει τους πελάτες πιο ανοιχτούς στη μετάβαση.

Σε ένα πρόσφατο συνέδριο της Google, σύμφωνα με τον Wen, εταιρικοί πελάτες δήλωσαν ότι τα διοικητικά συμβούλια και τα στελέχη τους τούς έδωσαν προθεσμία να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη Microsoft επειδή "δεν μπορούσαν πλέον να αντέξουν τον κίνδυνο".

Ο Wen σημείωσε επίσης ότι η Google πραγματοποίησε τη δική της αναμόρφωση της ασφάλειας μετά από ένα χάκινγκ του 2009, κατά το οποίο Κινέζοι επιτιθέμενοι παραβίασαν τους διακομιστές της εταιρείας και απέκτησαν πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων που περιείχε λεπτομέρειες για τους στόχους παρακολούθησης των ΗΠΑ.

Η χρονική συγκυρία θα μπορούσε να είναι επωφελής. Οι άνθρωποι εξοικειώνονται όλο και περισσότερο με τις εφαρμογές της Google αφού τις χρησιμοποιούν στο σπίτι και στο σχολείο, ενώ ορισμένες εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις αυξήσεις των τιμών του Office και τις πρόσθετες χρεώσεις για τη χρήση νέων χαρακτηριστικών τεχνητής νοημοσύνης.

Υπάρχει επίσης  επιθυμία να μειωθεί η εξάρτηση των κυβερνητικών υπηρεσιών από έναν προμηθευτή -ιδιαίτερα από έναν με προβλήματα ασφαλείας- σύμφωνα με την Jeanette Manfra, πρώην υπάλληλο του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, η οποία τώρα διευθύνει την παγκόσμια επιχείρηση κινδύνου και συμμόρφωσης της Google.

Παρόλα αυτά, η Google θα πρέπει να ξεπεράσει την πολιτισμική αντίσταση, δήλωσε η ίδια, εν μέρει επειδή πολλοί ομοσπονδιακοί επικεφαλής πληροφορικής βρίσκονται στον ρόλο τους μόνο για λίγα χρόνια και συνήθως αποφεύγουν μεγάλα νέα έργα.

"Είναι πολύ πιο εύκολο να παραμείνεις στο ίδιο μονοπάτι", είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ