Πολλά δισεκατομμύρια… είναι το διακύβευμα της αντιμονοπωλιακής αγωγής της Google στις ΗΠΑ

Η Google στο Safari της Apple/ Φωτογραφία shutterstock

Τα νούμερα αυτά έγιναν γνωστά εξ αιτίας μίας τεράστιας αντιμονοπωλιακής αγωγής κατά της Google, η οποία εισέρχεται στα τελευταία της στάδια.

Όταν ένας χρήστης iPhone κάνει μία αναζήτηση στο Safari, η αναζήτηση αυτή γίνεται κατά πάσα πιθανότητα μέσω της Google. Οι χρήστες μπορούν να ζητήσουν από το Safari να αλλάξει μηχανή αναζήτησης, όμως συνήθως οι χρήστες παραμένουν στην Google.

Αυτό που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι χρήστες είναι ότι η Google πληρώνει τεράστια ποσά στην Apple κάθε χρόνο για να διατηρεί τη μηχανή αναζήτησης της ως βασική.

Η αλήθεια είναι ότι τα ποσά ζαλίζουν. Έως το Μάιο του 2021, η Google πλήρωνε στην Apple πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια το μήνα, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ το συνολικό ποσό για το 2022 ξεπέρασε τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα νούμερα αυτά έγιναν γνωστά εξ αιτίας μίας τεράστιας αντιμονοπωλιακής αγωγής κατά της Google, η οποία εισέρχεται στα τελευταία της στάδια. Και δείχνουν φυσικά το τεράστιο διακύβευμα μίας τόσο σημαντικής δίκης, που πέραν των χρημάτων, θα μπορούσε να αλλάξει και τον τρόπο που οι χρήστες στις ΗΠΑ μπαίνουν στο διαδίκτυο.

Το αποτέλεσμα της δίκης θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις στις τεχνολογικές εταιρείες, χρησιμεύοντας ως αφύπνιση όχι μόνο για τα δισεκατομμύρια που πληρώνει η Google στην Apple, στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και τους άλλους κατασκευαστές συσκευών, αλλά και για μια σειρά τεχνολογικών αντιμονοπωλιακών υποθέσεων που βρίσκονται στα δικαστήρια.

Οι δικηγόροι της αμερικανικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι η Google διατήρησε ένα παράνομο μονοπώλιο μέσω μίας σειράς επαφών, που τελικά έκαναν τη μηχανή αναζήτησης τη βασική σελίδα σε εκατομμύρια συσκευές και browsers σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτά τα συμβόλαια με εταιρείες, ισχυρίζεται η αμερικανική κυβέρνηση, έδωσαν τη δυνατότητα στην Google να δημιουργήσει μια απαραβίαστη μηχανή αναζήτησης που συγκέντρωνε όλο και περισσότερα δεδομένα και αποκαλύπτοντας τι αναζητούσαν οι χρήστες — δίνοντας τη δυνατότητα στην Google να βελτιώνει περαιτέρω το προϊόν της σε βάρος του ανταγωνισμού.

Μάλιστα, στη δίκη, η Microsoft ισχυρίστηκε ότι η Google προσπαθεί να μετατρέψει αυτό το πλεονέκτημα δεδομένων σε τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδεύοντας τα μοντέλα αναζήτησής της.

Από την πλευρά της, η Google απαντά ότι οι καταναλωτές επιλέγουν τη δική της μηχανή αναζήτησης, απλώς επειδή είναι καλύτερη και όχι εξ αιτίας αντιμονοπωλιακών πρακτικών. Τίποτα δεν εμποδίζει την Apple να αλλάξει μηχανή αναζήτησης, λέει η Google.

Ωστόσο, οι δικηγόροι της αμερικανικής κυβέρνησης αναρωτιούνται τότε για ποιο λόγο η Google πληρώνει την Apple, αν είναι καλύτερη και οι καταναλωτές την προτιμούν ή αν είναι τόσο απλό για τους χρήστες να αλλάξουν μηχανή αναζήτησης ανά πάσα στιγμή.

Η απόφαση που αναμένεται να βγει σε μερικούς μήνες, λένε οι αναλυτές, μπορεί να δημιουργήσει ένα δεδικασμένο, το οποίο να αλλάξει οριστικά τον τρόπο που οι καταναλωτές μπαίνουν στο διαδίκτυο, είτε μέσω των έξυπνων κινητών είτε μέσω άλλων συσκευών.

ΣΧΕΤΙΚΑ