Προχωρά η ευρωπαϊκή συμφωνία να δοθούν ρωσικά κέρδη στην Ουκρανία
«Η Ρωσία θα πληρώσει άμεσα για τα εγκλήματά της», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου.
Οι Πρέσβεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επί της αρχής να κατασχέσουν τα κέρδη των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ώστε να χρηματοδοτήσουν την αγορά όπλων για το Κίεβο.
Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που πάγωσαν οι ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Σε περίπτωση που η απόφαση εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα, τότε τόκοι ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά όπλων για την Οικρανία.
Σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι «δεν υπάρχει ισχυρότερος συμβολισμός και καλύτερη χρήση γι’ αυτά τα χρήματα από το να γίνει η Ουκρανία και ολόκληρη η Ευρώπη πιο ασφαλείς περιοχές».
Ενώ την απόφαση καλωσόρισε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι πόροι θα πρέπει να φτάσουν σύντομα στην Ουκρανία – ιδανικά, από το καλοκαίρι.
«Η Ρωσία θα πληρώσει άμεσα για τα εγκλήματά της», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου.
Στις αρχές της εβδομάδας, ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι το 90% των κερδών από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να εξοπλίσουν την Ουκρανία.
Η αξία των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχει παγώσει μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται σε περίπου 211 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα περισσότερα κέρδη από τα περιουσιακά στοιχεία τα έχει αυτή τη στιγμή στην κατοχή της η Euroclear, μία εταιρεία με έδρα στο Βέλγιο.
Ωστόσο, η απαλλοτρίωση αυτών των κερδών έχει γίνει το αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και των αρχηγών των χωρών μελών από την έναρξη του πολέμου, πριν από περισσότερα από δύο χρόνια.
Ένα σημείο αιχμής ήταν η φορολογία επί των συγκεκριμένων κερδών, που επιβάλει η βελγική κυβέρνηση και ανέρχεται στο 25%. Όμως, πλέον η χώρα συμφώνησε να παραλείψει το φόρο.
Επίσης, σκεπτικισμός υπήρχε και μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών, οι οποίοι ανησυχούν ότι θα δημιουργήσει ένα νομικό προηγούμενο που θα υπονομεύσει την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα – και ταυτόχρονα θα αποθαρρύνει άλλες κυβερνήσεις να θεωρήσουν τη Δύση ασφαλές καταφύγιο για τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Πάντως, το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει για τη χρήση των εν λόγω κερδών λέγοντας ότι «θα θέσει τις βάσεις για την καταστροφή του ευρωπαϊκού και διεθνούς νομικού πλαισίου».