Οι δέκα κορυφαίοι χρήστες του Microsoft PowerPoint για το 2024 είναι ...εξ αποστάσεως συμμαθητές
Μια μοναδική εμπειρία βίωσαν τα παιδιά που συμμετείχαν φέτος στον ελληνικό τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Microsoft Office Specialist PowerPoint 2024, έναν από τους πιο απαιτητικούς τελικούς των τελευταίων ετών.
Το γεγονός που προκάλεσε αίσθηση ήταν ότι οι δέκα πρώτοι που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό στην κατηγορία του PowerPoint ήταν μεταξύ τους συμμαθητές, παρά το γεγονός ότι τους χώριζαν εκατοντάδες χιλιόμετρα. Χάρη όμως στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και σε ένα πρόγραμμα υποτροφιών για μαθητές δημοσίων σχολείων, τα παιδιά κατάφεραν όχι μόνο να διακριθούν αλλά να ζήσουν από κοντά μια μοναδική διαγωνιστική και μαθησιακή εμπειρία.
Το χρυσό μετάλλιο στον φετινό διαγωνισμό κατέλαβε η Κασσιανή Νίκη Κουρέτση, μαθήτρια της β' τάξης στο 2ο Γενικό Λύκειο Αχαρνών, η οποία θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Microsoft Office, που θα διεξαχθεί στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, από τις 28 έως τις 31 Ιουλίου 2024.
Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η Ελένη Καρακασίδου, μαθήτρια της α' τάξης λυκείου από το 3ο Γενικό Λύκειο Καλαμαριάς, ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Δήμητρα Δουγέκου, μαθήτρια της γ' τάξης γυμνασίου από 5ο γυμνάσιο Αμαρουσίου.
Τα κορίτσια που κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις ζουν και πηγαίνουν σχολείο σε τρεις διαφορετικές πόλεις. Το ίδιο συνέβη και τους άλλους επτά μαθητές που συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα: την Ελένη Οικονομίδου από 16ο ΓΕΛ Αθήνας, τη Μέλινα Κονιδάρη από το 4ο γυμνάσιο Πολίχνης Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή Άρτεμις Λέκα από το 6ο ΓΕΛ Γλυφάδας, τον Αλκιβιάδη Παπαχαραλάμπους από το 2ο γυμνάσιο Παλλήνης, τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο από το 2ο ΓΕ.Λ. Αμαρουσίου, την Αναστασία Κεσίδου από το γυμνάσιο Κάτω Νευροκοπίου Δράμας και την Μιχαέλα Καραφασούλη από το ΓΕΛ Βουλιαγμένης.
Η εμπειρία των παιδιών στο διαγωνισμό
Οι δέκα αυτοί μαθητές συναντήθηκαν από κοντά για πρώτη φορά και γνωρίστηκαν μεταξύ τους την ημέρα του διαγωνισμού. Ήταν μια ξεχωριστή συνάντηση συμμαθητών εξ αποστάσεως που όπως τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η χρυσή νικήτρια του διαγωνισμού Κασσιανή Νίκη Κουρέτση «ξαφνικά έκανα καινούργιους φίλους με τους οποίους μέχρι πριν λίγο δεν γνώριζα ή κάποιους τους γνώριζα μέσα από τα διαδικτυακά μαθήματα».
«Ο πανελλήνιος τελικός ήταν για μένα εμπειρία ζωής», τονίζει η Κασσιανή και συνεχίζει: «το κλίμα ήταν υποστηρικτικό μεταξύ των παιδιών, αλλά ταυτόχρονα ανταγωνιστικό, καθώς όλοι θέλαμε την νίκη. Προσωπικά, και επειδή ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα στον διαγωνισμό, απέκτησα ικανότητες, όπως η διαχείριση χρόνου, η κατανόηση και η λύση προβλημάτων, και γέμισα συναισθήματα, όπως ενθουσιασμό, χαρά και περηφάνια για τον εαυτό μου, αλλά και λύπη για όσους από τους διαγωνιζόμενους, πάρα την προσπάθειά τους, δεν διακρίθηκαν. Βέβαια, όταν άκουσα το όνομα μου ως χρυσή πρωταθλήτρια στο Power Point, ένιωσα μια απερίγραπτη ικανοποίηση και ότι πραγματικά οι κόποι μου τώρα ανταμείβονται».
Για την Ελένη Καρακασίδου από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, που κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο, ήταν η δεύτερη φορά που συμμετείχε στο διαγωνισμό και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει: «παρόλο που θα ακουστεί κάπως ρομαντικό, από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των προκριματικών, μετρούσα αντίστροφα τις μέρες. Ο τελικός του mos είναι πραγματικά εμπειρία ζωής. Είναι το άγχος που εξαφανίζεται μόλις πατάς το πρώτο κλικ του ποντικιού, ο χρόνος που παγώνει παραδόξως όταν το χρονόμετρο αρχίζει να μέτρα. Αλλά για εμένα φέτος o τελικός ήταν και κάτι ακόμη. Ήταν η στιγμή που άκουσα το όνομα μου, η στιγμή που αποτυπώθηκε στη μνήμη μου με μια αγκαλιά από τον καθηγητή μου τον Παναγιώτη Ασλανίδη και με τις φωνές των άλλων παιδιών της σχολής μου. Από την μια μέρα στην άλλη βρέθηκα να έχω καινούργιους συμμαθητές, που είτε απλά άκουγα γι΄ αυτούς από τον καθηγητή μου ή τους έβλεπα διαδικτυακά».
Ένα πρόγραμμα υποτροφιών που ανοίγει νέες ευκαιρίες
Oι δέκα νικητές του PowerPoint εκπαιδεύτηκαν συστηματικά εξ αποστάσεως για διάστημα έξι μηνών με ορισμένους να μην έχουν προηγουμένως ασχοληθεί με το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Microsoft. Πίσω από αυτή την προσπάθεια κρύβεται ένα εθελοντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα υποτροφιών, το «ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥin». Ουσιαστικά πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία ανάδειξης ταλέντων σε όλη την χώρα που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια μια σχολή πληροφορικής με έδρα την Καβάλα.
Όλα ξεκίνησαν την περίοδο της πανδημίας, με τον μηχανικό πληροφορικής Παναγιώτη Ασλανίδη να αντιλαμβάνεται τον επερχόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό και τις τεράστιες ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, για κάθε μαθητή σε όλη την χώρα. Έτσι, ξεκίνησε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση αρχικά με τους μαθητές του στην Καβάλα και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας, και το συνέχισε μετά την λήξη της πανδημίας με παιδιά από όλη την Ελλάδα μέσα στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος υποτροφιών.
Ο ίδιος δεν κρύβει την ικανοποίησή του καθώς από τα συνολικά 34 παιδιά που συμμετείχαν στον ελληνικό τελικό του PowerPoint, τα δέκα που διακρίθηκαν, συμπεριλαμβανομένης και της χρυσής νικήτριας, της Κασσιανής, ήταν μαθητές του -συμμαθητές μεταξύ τους, προερχόμενοι όμως από διαφορετικές πόλεις από όλη την Ελλάδα και όλα φοιτούσαν σε δημόσια σχολεία.
Π. Ασλανίδης: «Πρέπει να δίνουμε στα παιδιά ολοκληρωμένη γνώση υψηλού επιπέδου»
Φέτος πραγματοποιήθηκε ο ανταγωνιστικότερος τελικός PowerPoint στην ιστορία του διαγωνισμού. Ο καλύτερος χρόνος του τελικού του 2019 φέτος ήταν εκτός ορίων πρόκρισης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες άριστοι χρήστες της εφαρμογής να μείνουν εκτός τελικού. Οι 34 κορυφαίοι χρήστες στην Ελλάδα για το PowerPoint είχαν στη διάθεσή τους χρόνο λιγότερο από 30 λεπτά.
Ο καθηγητής πληροφορικής από την Καβάλας Παναγιώτης Ασλανίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζει ότι «τα αποτελέσματα του φετινού πανελληνίου τελικού, δικαιώνουν την επιλογή μας, να επιβραβεύσουμε έμπρακτα τα κορυφαία μυαλά της χώρας, αυτά τα δέκα παιδιά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥin επένδυσε και φέτος, άπλετο χρόνο εκπαίδευσης σε εκατοντάδες παιδιά, με σκοπό να βγουν όλοι οι υπότροφοι μας ωφελημένοι. Είμαι πολύ περήφανος για όλους μου τους μαθητές, αν υποθέσουμε ότι καθημερινά γίνομαι καλύτερος στην μετάδοση γνώσης, τότε σίγουρα το χρωστάω σε αυτούς».
«Πιστεύω λοιπόν ακράδαντα», υπογραμμίζει ο κ. Ασλανίδης, «ότι όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν τη δύναμη της γνώσης των υπολογιστών και όσοι ασχολούνται με τη συνολικότερη εκπαίδευση και κατάρτιση των παιδιών εκεί πρέπει να στοχεύουν. Πρέπει τα παιδιά να επενδύσουν στην αξία της γνώσης και ταυτόχρονα όλοι εμείς να τους κάνουμε κοινωνούς των επαγγελματικών αξιών, εκείνων με τις οποίες θα πορευτούν αργότερα στην ενήλικη ζωή τους. Γι' αυτό προσπαθούμε όλοι εδώ στην ExpertIN στην Καβάλα».
Ο πανελλήνιος τελικός της Microsoft Office Specialists διεξάγεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. H πρωτοβουλία υποστηρίζεται έμπρακτα από τη Microsoft στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, δεδομένου ότι αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης σε καινοτόμες τεχνολογίες και τη προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων.
Στον τελικό και στην απονομή των διακρίσεων παραβρέθηκαν η υφυπουργός Παιδείας Ιωάννα Λυτρίβη, η Έλενα Ζαγλαρίδου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Microsoft σε Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Αδριατική και ο Ιωάννης Καλλιάς, διευθύνων σύμβουλος της TÜV AUSTRIA Hellas και πρόεδρος του δ.σ. της ACTA.
ΑΠΕ-ΜΠΕ