Μια καινοτόμα μαθητική επιχείρηση και εφαρμογή ειδοποιεί πότε πρέπει να αδειάσουν οι κάδοι απορριμμάτων
Μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας δημιούργησαν μια καινοτόμο επιχείρηση που δίνει μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων
Πόσες φορές έτυχε να γυρνάτε με τη σακούλα σκουπιδιών στα χέρια, όταν διαπιστώνετε πως ο κάδος της γειτονιάς είναι γεμάτος και τα απορρίμματα ξεχειλίζουν από αυτόν; Πόσες φορές αναζητήσατε τον πλησιέστερο άδειο κάδο για να εναποθέσετε οικιακά απορρίμματα ή ανακυκλώσιμα υλικά, όταν διαπιστώσατε πως οι κάδοι που βρίσκονται κοντά στο σπίτι σας είναι γεμάτοι;
Οι παραπάνω ερωτήσεις αντιστοιχούν σε εικόνες καθημερινότητας που καλούνται να διαχειριστούν όχι μόνο οι πολίτες αλλά και οι δήμοι, καθώς η αποκομιδή των απορριμμάτων από τις γειτονιές και τα κεντρικά σημεία κάθε πόλης εξελίσσεται, σε πολλές περιπτώσεις, μια προβληματική κατάσταση.
Τη λύση σε αυτό το οξύτατο πρόβλημα για κάθε οργανωμένη κοινωνία την έχει ο ...Sebastian, που μπορεί να μην είναι ένα φυσικό πρόσωπο, αλλά έχει την ικανότητα να δώσει βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων.
Ο λόγος βέβαια για τη Smart Electronic Bin (εν συντομία SEB ή Sebastian), μια καινοτόμο επιχείρηση που δημιούργησαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας στο πλαίσιο του 19ου Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2024», που διοργανώνει το Junior Achievement Greece.
Η Smart Electronic Bin είναι μία από τις συνολικά έντεκα μαθητικές επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα που πέρασαν στην προκριματική φάση και την προσεχή Παρασκευή 26 Απριλίου θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στην τελική φάση του διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.
Η «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2024» θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του μεγαλύτερου Φεστιβάλ Νεανικής Επιχειρηματικότητας της Ευρώπης JAEurope/Gen-E 2024 που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Κατάνια της Ιταλίας στη Σικελία, στις 2-4 Ιουλίου 2024. Στον Πανευρωπαϊκό Τελικό του Junior Achievement συμμετέχουν 40 μαθητικές «επιχειρήσεις» από όλη την Ευρώπη, οι καλύτερες που ανέδειξε η κάθε χώρα στους εθνικούς τελικούς διαγωνισμούς.
Τι επιτυγχάνεται με το Sebastian Kit
«Η Smart Electronic Bin», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας και εκ των υπευθύνων καθηγητών της μαθητικής επιχείρησης κ. Τάσος Σαλής, «είναι μια επιχείρηση, η οποία στηρίζει τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις στους δήμους και στους πολίτες τους, σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, για μια σύγχρονη καθαρή πόλη»
«Με το Sebastian Kit και τις εφαρμογές του», συνεχίζει ο κ. Σαλής, «οι υπερχειλισμένοι κάδοι, τα πεταμένα σκουπίδια τριγύρω και στους δρόμους, που αποτελούν δυσάρεστες καταστάσεις γνώριμες σε όλους, που όμως χαλάνε την εικόνα της πόλης, αποτελούν πλέον παρελθόν. Τη λύση στο πρόβλημα των υπερχειλισμένων κάδων απορριμμάτων και της μη έγκυρης αποκομιδής τους, έρχεται να δώσει η SEB, με τα προϊόντα και τις εφαρμογές της, το Sebastian Kit, το Sebastian Analysis, το Sebastian Collect και το Sebastian App, ευαισθητοποιώντας και εμπλέκοντας ενεργά τους πολίτες, σε όλη αυτή τη διαδικασία».
Με το σύστημα αυτό που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν τα παιδιά στο πλαίσιο της μαθητικής επιχείρησης επιτυγχάνεται: Η μείωση του κόστους και του χρόνου αποκομιδής των απορριμμάτων, η μείωση της άσκοπης μετακίνησης των απορριμματοφόρων κατά συνέπεια μείωση των εκπομπών CO2 και η μείωση των φθορών και συντήρησης του στόλου των μηχανημάτων και οχημάτων της υπηρεσίας αποκομιδής.
«Ο ορθός σχεδιασμός των δρομολογίων των απορριμματοφόρων και η ορθή διαχείριση του προσωπικού της υπηρεσίας αποκομιδής απορριμμάτων των δήμων επιβάλλει την εφαρμογή της λύσης που παρέχει η Smart Electronic Bin», συμπληρώνει ο κ. Σαλής.
Πώς λειτουργεί το καινοτόμο σύστημα
Μέσω του Sebastian Kit και των εφαρμογών του παρακολουθείται η πληρότητα των κάδων και ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο, τόσο η υπηρεσία αποκομιδής του δήμου, όσο και οι πολίτες. Με το Sebastian Analysis, η υπηρεσία αποκομιδής έχει πρόσβαση σε δεδομένα, ώστε να αναλύσει και να χαράξει τη στρατηγική της. Με το Sebastian Collect, οι οδηγοί απορριμματοφόρων ακολουθούν βελτιστοποιημένα δρομολόγια και αδειάζουν μόνο τους γεμάτους κάδους, ενώ η εφαρμογή Sebastian App παρέχει στους πολίτες άμεση ενημέρωση για την πληρότητα των κάδων απορριμμάτων της γειτονιάς του. Ο κάθε πολίτης, δηλαδή, μπορεί να μπει στην εφαρμογή και να δει ποιος κάδος πλησιέστερα σε αυτόν είναι άδειος ώστε να πάει να πετάξει τα σκουπίδια.
«Η εταιρεία μας», επισημαίνει η Κυριακή Φωτιάδου, υποδιευθύντρια του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας και υπεύθυνη του προγράμματος, «έχει ήδη κατασκευάσει και ελέγξει το βασικό της προϊόν και την εφαρμογή Sebastian App, τα οποία είναι έτοιμα να βγουν στην παραγωγή. Αξίζει να αναφερθεί ότι έχουμε ήδη παρουσιάσει τα προϊόντα μας και τις υπηρεσίες μας σε σημαντικούς φορείς και εταιρείες και έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων της Περιφέρειας ΑΜΘ και δήμαρχο Δράμας, για την εγκατάσταση των πρώτων Sebastian kit στη γειτονιά του σχολείου μας».
«Απώτερος στόχος μας είναι και οι 332 δήμοι της Ελλάδα με μέσο όρο 3.500 κάδους ο καθένας να εγκαταστήσουν την συγκεκριμένη καινοτόμα εφαρμογή», συμπληρώνει η κ. Κυριακίδου.
Την ομάδα έργου της μαθητικής επιχείρησης αποτελούν οι εκπαιδευτικοί: Φωτιάδου Κυριακή, Σαλής Αναστάσιος και ο εξωτερικός συνεργάτης Τζίτζιος Ιωάννης. Επίσης, συμμετέχουν οι μαθητές: Γιαμουρίδης Ορέστης, Ιορδανίδης Αριστείδης, Καλογιαννίδης Χρήστος, Κασαπίδης Στέργιος, Κιούση Παναγιώτα, Κονταξή Αφροδίτη, Κοσσυφίδης Ευστάθιος, Κωνσταντινίδου Ευδοκία, Μπότης Δημήτριος, Μωυσιάδης Ηρακλής, Ορφανίδης Νικόλαος, Παλτόγλου Δουκένη, Παπαδοπούλου Ελισάβετ, Ράδου Ξένια, Σεβδίλης Αθανάσιος, Τσιούπρου Λάουρα, Τσοτσονού Δέσποινα, Φεσλίδου Ευγενία, Χαραλαμπίδης Κυριάκος και Χαραλαμπίδου Ερμιόνη.
Μέντορες των μαθητών είναι ο Τσουρής Κωνσταντίνος, Vice President Global Subsidiaries Group, Corporate Banking | Citi και η Σταθάκη Δήμητρα - Άννα Citibank | Relationship Associate.
ΑΠΕ-ΜΠΕ