Δικαίωση για θύματα της υπόθεσης διάρρηξης τραπεζικών θυρίδων

NEWSROOM
Θυρίδες
Φωτό: Shutterstock

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δικαστήριο έκρινε ότι η τράπεζα δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας - Το ποσό αποζημίωσης που επιδίκασε

Πελάτες κεντρικού υποκαταστήματος Τράπεζας, στη Θεσσαλονίκη, που υπήρξαν θύματα της πολύκροτης υπόθεσης διάρρηξης θυρίδων από το θησαυροφυλάκιό του, δικαιώνονται με τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης επιδίκασε σε αντρόγυνο μισθωτών τραπεζικής θυρίδας αποζημίωση 117.600 ευρώ για την αξία των κλαπέντων (κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα) αλλά και για ηθική βλάβη, ενώ το συνολικό χρηματικό ποσό που θα καταβληθεί από την Τράπεζα, μαζί με τους νόμιμους τόκους και τα δικαστικά έξοδα ανέρχεται σε περίπου 245.000 ευρώ.

Το δικαστήριο έκρινε -μεταξύ άλλων- ότι η κλοπή των αντικειμένων των δύο παραπάνω μισθωτών «οφείλεται στο γεγονός ότι η εναγόμενη δεν έλαβε τα ενδεικνυόμενα, αναγκαία και πρόσφορα προστατευτικά μέτρα για την ασφαλή φύλαξη και προστασία των τοποθετημένων εντός αυτής αντικειμένων, ανατρέποντας έτσι την ευλόγως αναμενόμενη και με βεβαιότητα προσδοκώμενη από αυτούς ασφάλεια που πίστευαν ότι διέθετε η θυρίδα που είχαν εκμισθώσει».

Οι παθόντες είχαν υποβάλει αγωγή αποζημίωσης, όταν διαπίστωσαν ότι εξαφανίστηκαν τα πολύτιμα αντικείμενα που φύλασσαν στη θυρίδα, ενώ ανάμεσα σε αυτά ήταν χρυσά δακτυλίδια, σταυροί, περιδέραια, βραχιόλια, σκουλαρίκια με πολύτιμους λίθους και μαργαριτάρια, ρολόγια, χρυσές λίρες Αυστρίας (Δουκάτα), χρυσό 20δόλαρο Αμερικής, χρυσά πεντόλιρα και λίρες Αγγλίας, χρυσά Κωνσταντινάτα, ασημένια σκαλιστά μαχαιροπίρουνα, επαγγελματική φωτογραφική μηχανή κ.ά.

Ανάλογη ήταν η ετυμηγορία που εξέδωσε πρόσφατα το ίδιο δικαστήριο για έναν ακόμη μισθωτή θυρίδας, στον οποίο αποφασίστηκε τελεσίδικα να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα, ενώ τού επιδίκασε επιπλέον αποζημίωση για ηθική βλάβη. Τον δρόμο των αστικών δικαστηρίων πήραν κι άλλες αντίστοιχες αγωγές, που κατέθεσαν θύματα της ίδιας υπόθεσης. Οι περισσότερες έχουν γίνει δεκτές και εκκρεμούν οι τελεσίδικες αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης -αφορούσε την περίοδο 2011-15 με το ποσό που χάθηκε από τις θυρίδες να προσδιορίζεται σε 2,6 εκατ. ευρώ σε τιμαλφή και χρήματα- το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, με βούλευμά του απήλλαξε έξι τραπεζικούς υπαλλήλους (συνταξιούχοι και εν ενεργεία), που κατέστησαν κατηγορούμενοι για υπεξαίρεση (για έναν ακόμη παύθηκε η δίωξη λόγω θανάτου).

«Μόνο η δυνατότητα των κατηγορούμενων τραπεζικών υπαλλήλων να έχουν πρόσβαση στον χώρο του θησαυροφυλακίου και στα κλειδιά των θυρίδων δεν αρκούν για να θεμελιώσουν αντικειμενικά την αποδιδόμενη σ' αυτούς ποινική ευθύνη», αποφάνθηκαν οι δικαστές του Συμβουλίου, σύμφωνα με το βούλευμα που εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2023.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ