Ο Σι Ζινπίνγκ προσπαθεί να φέρει πίσω τις αμερικανικές εταιρείες
«Οι προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας είναι λαμπρές», διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ισχυρός άντρας της Κίνας.
Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Ζινπίνγκ, συναντήθηκε με περισσότερους από δέκα ηγέτες και ακαδημαϊκούς χθες στο Πεκίνο σε μία ακόμα προσπάθεια να ηρεμήσει τις ανησυχίες των ξένων επενδυτών και να διορθώσει τις τεταμένες σχέσεις του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον.
Τους τελευταίους μήνες, οι άμεσες επενδύσεις στην Κίνα έχουν διολισθήσει εξ αιτίας ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως η επιβράδυνση της ανάπτυξης, οι αυστηροί κανονισμοί του Πεκίνου στις επιχειρήσεις, η επαχθής νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια της χώρας και τα ερωτήματα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας, που έχουν ταράξει την εμπιστοσύνη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο.
Ο Σι κάλεσε τα στελέχη των εταιρειών να «συνεχίσουν να επενδύουν στην Κίνα» και υποσχέθηκε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να ανοίξει η εγχώρια αγορά σε ξένες εταιρείες.
«Οι προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας είναι λαμπρές», διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ισχυρός άντρας της Κίνας.
Επίσης, ο Σι κάλεσε για «ένα καλύτερο μέλλον» ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ τονίζοντας: «Είτε πρόκειται για παραδοσιακούς τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο και η γεωργία, είτε για αναδυόμενους τομείς όπως η κλιματική αλλαγή και η τεχνητή νοημοσύνη, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να βοηθήσουν η μία στην ανάπτυξη της άλλης».
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ήδη βελτιωθεί από τότε που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο Σαν Φρανσίσκο τον περασμένο Νοέμβριο.
Η συνάντηση του Σι με τα στελέχη των αμερικανικών εταιρειών στο Σπίτι του λαού στο Πεκίνο έγινε στο πλαίσιο της διοργάνωσης ενός κυβερνητικού φόρουμ, που καλούσε τους ηγέτες των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου να συζητήσουν με Κινέζους κυβερνητικούς αξιωματούχους ώστε να συνεργαστούν τα επόμενα χρόνια.
Στο φόρουμ συμμετείχαν περίπου 100 διευθύνοντες σύμβουλοι, καθώς και επικεφαλής διεθνών οργανισμών, όπως το Διεθνές Νομισματικό ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα.
Το Πεκίνο προσπαθεί να αναβιώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να σταθεροποιήσει τις επενδύσεις, καθώς ο Ασιατικός γίγαντας βρίσκεται αντιμέτωπος με τις σημαντικότερες οικονομικές προκλήσεις εδώ και δεκαετίες.
Κατά το πρώτο δίμηνο του 2024, οι άμεσες ξένες επενδύσεις διολίσθησαν κατά περίπου 20% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, υπογραμμίζοντας την μειωμένη εμπιστοσύνη των στελεχών των επιχειρήσεων στη χώρα.
Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα τον προηγούμενο μήνα, το 57% των αμερικανικών επιχειρήσεων δεν πίστευαν ότι το Πεκίνο θα ανοίξει περαιτέρω της αγορές του σε ξένες επιχειρήσεις.
Ο στόχος ανάπτυξης της Κίνας για φέτος είναι κοντά στο 5% όπως σχεδόν και πέρυσι. Όμως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο στόχος αυτός του Πεκίνου είναι ιδιαιτέρως «φιλόδοξος», δεδομένης της έλλειψης πακέτων ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης.