SpaceX: Ο πύραυλος Starship καταστράφηκε κατά την είσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα
To Starship είναι ο μεγαλύτερος πύραυλος που έχει δημιουργήσει η ανθρωπότητα.
Ο πύραυλος Starship της SpaceX, «χάθηκε» κατά την είσοδό του του στην ατμόσφαιρα, ενώ επέστρεφε στη Γη, στο τέλος της τρίτης δοκιμαστικής πτήσης του, ανακοίνωσε η εταιρεία.
«Το σκάφος χάθηκε» ανέφερε ο σχολιαστής κατά την απευθείας μετάδοση της πτήσης. «Επομένως, δεν θα έχουμε προσθαλάσσωση σήμερα», πρόσθεσε. Με βάση το αρχικό πλάνο, ο πύραυλος θα έπρεπε να ολοκληρώσει την πτήση του πέφτοντας στον Ινδικό Ωκεανό.
Ο Starship, που είναι σχεδιασμένος για να μεταφέρει αστροναύτες στη Σελήνη και πέραν αυτής, ολοκλήρωσε σχεδόν την τρίτη δοκιμαστική πτήση του, φτάνοντας μακρύτερα από οποιαδήποτε προηγούμενη δοκιμή.
Starship: Νέα αποτυχία στη δοκιμαστική πτήση του πυραύλου του Έλον Μασκ
To Starship είναι ο μεγαλύτερος πύραυλος που έχει δημιουργήσει η ανθρωπότητα, καθώς μόνον ο προωθητικός πύραυλος Super Heavy Booster χρησιμοποιεί 33 κινητήρες στο πρώτο στάδιο, αυτό της εκτόξευσης.
Στόχος ήταν αυτή τη φορά το Starship (χωρίς το μεγαλύτερο κομμάτι του, τον Super Heavy Booster) να έχει μία επιτυχημένη προσθαλάσσωση στον Ινδικό Ωκεανό.
Ο στόχος για το Super Heavy Booster ήταν να πέσει επίσης στη θάλασσα, πολύ κοντά στο σημείο της εκτόξευσης.
Η SpaceX εκτόξευσε το Starship
Όπως αναφέρει το BBC, η SpaceX αναπτύσσει την τεχνολογία της με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που πολλοί θα περίμεναν.
Η φιλοσοφία της εταιρείας, που εδρεύει στο Τέξας, είναι να «δοκιμάζει νωρίς και να μαθαίνει από τα λάθη της». Η SpaceX δεν ανησυχεί αν κάτι δεν λειτουργεί τέλεια από την αρχή.
Επομένως, το βρετανικό μέσο είχε προειδοποιήσει τους θεατές να μην εκπλαγούν αν το σκάφος δεν κατάφερνε να φτάσει μέχρι την ασφαλή προσθαλάσσωση στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ είχε αναφέρει ακόμα την πιθανότητα νέας έκρηξης, όπως συνέβη σε προηγούμενη απόπειρα.
Για τη SpaceX, η επιτυχία κρίνεται από το τι καταφέρνει να κάνει σωστά πέρα από αυτό που συνέβη στο Starship τις προηγούμενες φορές. Αυτό σημαίνει να δει τον εκτοξευτή και το σκάφος να προχωρούν σημαντικά περισσότερο στο προγραμματισμένο πλάνο της αποστολής.
Η διαφορά από τις δύο προηγούμενες απόπειρες
Το προφίλ της σημερινής πτήσης ήταν ελαφρώς διαφορετικό από εκείνο των δύο δοκιμαστικών πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το σκάφος θα προσπαθούσε να πραγματοποιήσει μια σχεδόν πλήρη περιστροφή γύρω από τη Γη, η οποία θα κατέληγε με την προσθαλάσσωσή στον Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στη Χαβάη.
Αυτή τη φορά, η προγραμματισμένη διαδρομή ήταν μικρότερη.