Κολοσσιαία εμπορική συμφωνία της Ινδίας με 4 ευρωπαϊκές χώρες, εκτός της ΕΕ
Η Ινδία, αλλά και οι τέσσερις χώρες θα πρέπει να επικυρώσουν την συμφωνία ώστε να μπει σε ισχύ, με την Ελβετία να αναμένεται να το πράξει την επόμενη χρονιά.
Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (free-trade agreement – FTA) υπέγραψε η Ινδία με μία ομάδα τεσσάρων Ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ινδία υπέγραψε μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με μία ομάδα τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών, με την οποία θα δει επενδύσεις ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της χώρας.
Συγκεκριμένα, τη συμφωνία υπέγραψαν οι Νορβηγία, Ελβετία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας, σύμφωνα με το BBC, έρχεται στον απόηχο των διαπραγματεύσεων που έχει ξεκινήσει η Ινδία με τη Μεγάλη Βρετανία για την επίτευξη μίας ακόμα συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.
«Αυτή η συμφωνία – ορόσημο καταδεικνύει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την οικονομική πρόοδο και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για τη νεολαία μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι.
Και πρόσθεσε ότι «οι εποχές που έρχονται θα φέρουν περισσότερη ευημερία και αμοιβαία ανάπτυξη, καθώς ενισχύουμε τους δεσμούς μας με τις εν λόγω χώρες».
Πάντως, η συμφωνία αυτή επετεύχθη μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκησαν 16 χρόνια. Και προβλέπει ότι η Ινδία θα άρει τους δασμούς στα βιομηχανικά προϊόντα που εισάγει από τις τέσσερις χώρες και σε αντάλλαγμα θα γίνουν επενδύσεις σε βάθος τουλάχιστον 15 ετών.
Οι επενδύσεις αναμένεται να γίνουν σε ένα ευρύ φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών προϊόντων, της κατασκευής μηχανημάτων, αλλά και του κατασκευαστικού τομέα.
«Η συμφωνία θα ενισχύσει την πρόσβαση στην αγορά και θα απλοποιήσει τις τελωνειακές διαδικασίες διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις της Ινδίας και των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών ώστε να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στις αντίστοιχες αγορές», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της ομάδας των χωρών.
Πλέον, η Ινδία, αλλά και οι τέσσερις χώρες θα πρέπει να επικυρώσουν την συμφωνία ώστε να μπει σε ισχύ, με την Ελβετία να αναμένεται να το πράξει την επόμενη χρονιά.
Από την πλευρά της, στην Ινδία αναμένεται φέτος να γίνουν εκλογές, με τον Μόντι να διεκδικεί μία τρίτη θητεία ως πρωθυπουργός.
Κατά τα προηγούμενα δύο χρόνια, η Ινδία υπέγραψε εμπορικές συμφωνίες με την Αυστραλία, καθώς και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ενώ την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εμπορίου της Μεγάλης Βρετανίας, Κέμι Μπάντενοχ, άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανό το Λονδίνο να υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ινδία πριν από τις βουλευτικές εκλογές, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ο στόχος είναι αρκετά δύσκολος.