Vision Pro: Η Apple μας συστήνει το «spatial computing» - Η ερμηνεία του με απλά παραδείγματα
Πριν από λίγες ημέρες οι ενδιαφερόμενοι, στις ΗΠΑ, πήραν στα χέρια τους το Vision Pro. Πρόκειται για το πρώτο νέο προϊόν της εταιρείας από το 2014 όταν είχε κυκλοφορήσει το Apple Watch series 1.
Η συσκευή έγινε γρήγορα γνωστή εντός της τεχνολογικής κοινότητας, αλλά παράλληλα έγινε viral καθώς πολλοί χρήστες επιλέγουν να την χρησιμοποιούν παντού. Σίγουρα θα έχετε ήδη δει διάφορα, ομολογουμένως αστεία, βιντεάκια με τους χρήστες να φοράνε το headset της Apple σε καφέ και εστιατόρια ή ακόμα και μέσα σε Tesla με το πρόγραμμα αυτόματης πλοήγησης ενεργό.
Αν κάποιος ξεπεράσει το γεγονός ότι η εικόνα παραπέμπει σε κάποιο επεισόδιο της σειράς «Black Mirror», οι χρήστες έχουν στα χέρια τους μια πανίσχυρη συσκευή. Δεν είναι τυχαίο ότι η Apple επέλεξε να τοποθετήσει στη συσκευή ένα M2 τσιπ και το ειδικά σχεδιασμένο για το Vision Pro, R1 τσιπ.
Η είσοδος στον κόσμο του «spatial computing»
Η Apple υπόσχεται ότι με το Vision Pro ο χρήστης μπαίνει στον κόσμο του «spatial computing». Πόσοι είναι εξοικειωμένοι με αυτόν τον όρο ; Ελάχιστοι. Ακόμα και οι γνώστες της τεχνολογίας δίνουν διαφορετικές ερμηνείες για το τι είναι αυτό που προσφέρει η Apple. Άλλοι το αποκαλούν «επαυξημένη πραγματικότητα», «μικτή πραγματικότητα», «Metaverse» ή «διευρυμένη πραγματικότητα».
Η ίδια η Apple αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τον όρο «εικονική πραγματικότητα» κάτι που ίσως οφείλεται σε τέχνασμα μάρκετινγκ. Πολλοί πιστεύουν ότι ο τομέας του VR είναι «νεκρός» και η Apple προσπαθεί να «πλασάρει» τη νέα της συσκευή σαν κάτι διαφορετικό.
Δεν είναι τυχαίο που πολλοί αναλυτές πίστευαν ότι η Apple είναι ίσως η μοναδική εταιρεία που μπορεί να δώσει ζωή στον συγκεκριμένο κλάδο, και ας επιμένει να το αναφέρει με άλλη ονομασία. Σύμφωνα με την Washington Post που μίλησε με άτομα από τον χώρο της τεχνολογίας, αν αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να προσδιορίσουν ακριβώς αυτή την τεχνολογία, τότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να πειστεί ο μέσος άνθρωπος.
Τι είναι αυτό που η Apple ονομάζει «spatial computing»
Όταν ο χρήστης βρίσκεται στο σαλόνι του, μόλις φορέσει το Vision Pro μπορεί να παρακολουθήσει μια ταινία σε έναν εικονικό προτζέκτορα σε υψηλή ανάλυση. Την ίδια στιγμή το background εξακολουθεί να είναι το σπίτι του. Ωστόσο, αν το επιθυμεί μπορεί αυτό να αντικατασταθεί από ένα περιβάλλον που θα θυμίζει κινηματογράφο ή ακόμα και μια παραλία κάτω από τον έναστρο ουρανό.
Πέρα από το κομμάτι της ψυχαγωγίας, ο χρήστης μπορεί να φοράει το vision pro όσο μαγειρεύει και να έχει μπροστά του χρονόμετρα, ή ακόμα και τη συνταγή που θέλει να φτιάξει βήμα προς βήμα. Αυτές είναι μερικές από τις πιο απλές δυνατότητες του Vision Pro.
Με λίγα λόγια ο χρήστης δεν βρίσκεται σε έναν εντελώς αποκομμένο ψηφιακό κόσμο, όπως συμβαίνει στην εικονική πραγματικότητα, αλλά σίγουρα δεν βρίσκεται στον πραγματικό κόσμο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το Vision Pro προσφέρει αρκετή εικονική πραγματικότητα με «πινελιές» μεικτής πραγματικότητας.
Το πρώτο πανάκριβο beta για κάτι μεγαλύτερο;
Η εμπειρία που έχει φανταστεί η Apple, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η Google με τα «Google Glass» είναι ένας τρισδιάστατος ψηφιακός κόσμος με γυαλιά που στην όψη θα μοιάζουν με συμβατικά και θα δίνουν στον χρήστη οδηγίες ή τη δυνατότητα να βλέπει ένα βίντεο τόσο ζωντανό σαν να βρίσκεται εκεί.
Είναι η τεχνολογία έτοιμη να προσφέρει τώρα κάτι τέτοιο; Σίγουρα όχι, αλλά ίσως είμαστε μάρτυρες της αρχής μιας τεχνολογίας που θα αλλάξει για πάντα τον πλανήτη μας. Ακόμα και αν δεν είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο.