Τα κατασχεμένα ρωσικά asset βγάζουν κέρδη δισεκατομμυρίων
H Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Δυτικοί σύμμαχοί της είναι αποφασισμένοι να αναγκάσουν τη Ρωσία να συμμετάσχει στην κολοσσιαία προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανία.
Τα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων που έχουν παγώσει εξ αιτίας των κυρώσεων σε ευρωπαϊκούς λογαριασμούς αποδίδουν δισεκατομμύρια ευρώ από πληρωμές επιτοκίων – ποσά τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης οικονομίας της Ουκρανίας από τον πόλεμο. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να αναλαμβάνει δράση…
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022, οι Δυτικές χώρες πάγωσαν σχεδόν τα μισά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας που βρίσκονται στο εξωτερικό, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ.
Περίπου τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση – τα περισσότερα στο Euroclear, έναν χρηματοοικονομικό θεσμό που διατηρεί ασφαλή τα περιουσιακά στοιχεία τραπεζών, χρηματιστηρίων και επενδυτών.
Την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν ένα πολύ σημαντικό πακέτο στήριξης ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, ενώ πλησιάζουν όλο και πιο κοντά σε μία συμφωνία για τη χρήση των κερδών από τους λογαριασμούς της Euroclear.
Την περασμένη Πέμπτη, η Euroclear ανακοίνωσε ότι τα κέρδη από τόκους από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία έφτασαν τα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022.
«Ο αριθμός των κυρώσεων και των αντικυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τον Φεβρουάριο του 2022 είναι άνευ προηγουμένου και συνεχίζουν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις καθημερινές λειτουργίες της Euroclear», ανέφερε ο όμιλος σε επίσημη ανακοίνωση.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Δυτικοί σύμμαχοί της είναι αποφασισμένοι να αναγκάσουν τη Ρωσία να συμμετάσχει στην κολοσσιαία προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανία – η Παγκόσμια τράπεζα έρχει εκφράσει την εκτίμηση ότι θα απαιτηθούν γι’ αυτό το σκοπό τουλάχιστον 411 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία.
Άλλη μία πρόταση της Κομισιόν αφορά ένα ειδικό φόρο, που θα αποδίδεται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό γι’ αυτόν τον σκοπό.
Το σχέδιο αυτό έχει καθυστερήσει εν μέσω νομικών και οικονομικών ανησυχιών, με κάποιες χώρες μέλη, αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πιστεύουν ότι ένας τέτοιος φόρος θα μπορούσε να καταπέσει σε διεθνή δικαστήρια και, ταυτόχρονα, να κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο πανίσχυρο πλέον ευρωπαϊκό νόμισμα.