ΕΨΑ: Το ταξίδι 54 χρόνων με «καπετάνιο» τον Νίκο Τσαούτο ολοκληρώθηκε
ΕΨΑ, η ελληνική εταιρεία αναψυκτικών που ξεκίνησε την διαδρομή της το 1922 στο Βόλο.
Με αφορμή τον θάνατο του για επί δεκαετίες ιδιοκτήτη της ΕΨΑ, Νίκου Τσαούτου, που έφυγε από τη ζωή την Κυριακή σε ηλικία 94 ετών «ξετυλίγουμε» το κουβάρι της ελληνικής εταιρείας αναψυκτικών.
Η ιστορία της ΕΨΑ ξεκινά 47 χρόνια πριν περάσει στα χέρια του Νίκου Τσαούτου και συγκεκριμένα το 1922. Τότε, στην Αγριά Βόλου τα αδέλφια Ιωάννης και Γεώργιος Κοσμαδόπουλος, αργυραμοιβοί από τη Ζαγορά αγόρασαν εκτάσεις στην περιοχή προκειμένου να λειτουργήσουν ψυγεία για την παραγωγή πάγου και τη διατήρηση φρούτων και λαχανικών.
Δύο χρόνια μετά, τα δύο αδέλφια ιδρύουν την Ανώνυμος Εταιρία Ψυγείων Αγριάς Βόλου. Το εργοστάσιο της επιχείρησης, χάρη στο οποίο όλη η περιοχή αποκτά ηλεκτρικό ρεύμα, εγκαινιάζεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Τότε, ο Ιωάννης Κοσμαδόπουλος άρχισε να παρατηρεί τόσο την υπερπαραγωγή λεμονιών, όσο και την αύξηση των λεμονατζίδικων και των πλανόδιων μικροπωλητών οι οποίοι πωλούσαν λεμονάδες. Έτσι, αποφάσισε να δημιουργήσει εργοστάσιο παραγωγής αναψυκτικών.
Στην Αγριά, λοιπόν, μετά από πρόσκληση του Κοσμαδόπουλου έφτασε ο Ότο, ένας χημικός μηχανικός από τη Γερμανία, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τη μυστική συνταγή της λεμονάδας. Ακριβώς έτσι ξεκίνησε η παραγωγή της Λεμονάδας και ακολούθησε, τα χρόνια του πολέμου, η παραγωγή της συνθετικής «Λεμονάδας», της σημερινής Γκαζόζας.
Όμως το 1936, η ιστορία της ΕΨΑ παίρνει μια διαφορετική τροπή, καθώς η τράπεζα Κοσμαδόπουλου χρεοκοπεί και η Ανώνυμος Εταιρία Ψυγείων Αγριάς περνάει στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, η οποία με νέο καταστατικό ιδρύει την εταιρία Νέα Ψυγεία Αγριάς Α.Ε. Αυτό σήμαινε ότι όποιος ήταν Εθνικής Τράπεζας είναι ταυτόχρονα και διευθυντής της ΕΨΑ
Η Εθνική έχει το δικό της όραμα και αρχίζει να δημιουργεί νέες εγκαταστάσεις και κάνει επενδύσεις στην επιχείρηση, η οποία εκσυγχρονίζεται. Η συσκευασία των αναψυκτικών στη γυάλινη φιάλη με την μπίλια, δίνει τη θέση της πρώτα στη φιάλη με το μηχανικό πώμα και μετά σ’ αυτή με το μεταλλικό πώμα crown.
Το κεφάλαιο της νέας εποχής για την ΕΨΑ ανοίγει το 1969, όταν η Εθνική δέχεται την πρόταση εξαγοράς των αδελφών Μοσκαχλαϊδή και του Νίκου Τσαούτου και τους μεταβιβάζει τις μετοχές. Οι νέοι ιδιοκτήτες ξετυλίγουν το δικό τους όραμα και του δίνουν χωρίς χρονοτριβές σάρκα και οστά. Επενδύουν σε καινούρια μηχανήματα και εγκαταστάσεις. Η παραγωγή από 1.500 μπουκάλια την ώρα, φτάνει τώρα τα 7.500 μπουκάλια την ώρα, ενώ μερικά χρόνια ο αριθμός εκτοξεύεται στα τα 20.000 μπουκάλια την ώρα, ενώ παράλληλα μπαίνουν για πρώτη φορά οι συσκευασίες του 1,5L, με παραγωγή που φτάνει τα 7.000 μπουκάλια την ώρα.
Από εκεί και πέρα, η ΕΨΑ δημιουργεί νέα προϊόντα. Το 1987 παράγει την πρώτη Ελληνική Cola, ενώ εννέα χρόνια μετά λανσάρει το iced tea με λεμόνι και η ιστορία συνεχίζει να γράφεται.
Πίσω από την ΕΨΑ βρίσκονται άνθρωποι με μεράκι για την παρασκευή αναψυκτικών, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες και αφουγκραζόμενοι τις εξελίξεις ατενίζουν το αύριο.
Εδώ και πολλά πολλά, το χαρακτηριστικό μπουκάλι της ΕΨΑ ανοίγει στα τραπέζια των σπιτιών, συνοδεύοντας στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα. Αυθεντική και δροσερή!
Πηγή: iefimerida.gr