«Κλείδωσαν» οι αλλαγές στη φοροαπαλλαγή για «κενά» ακίνητα και βραχυχρόνιες μισθώσεις
Ο κύβος ερρίφθη. Αφού ακούστηκαν κι εξετάστηκαν οι εισηγήσεις, οι ενστάσεις και οι αντιπροτάσεις από κοινωνικούς φορείς, για τα κίνητρα “στροφής” στις μακροχρόνιες μισθώσεις, το υπουργείο Οικονομικών βάζει τις τελευταίες πινελιές στις επίμαχες διατάξεις.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η πρόβλεψη 3ετούς απαλλαγής φόρου για το εισόδημα από “κενά” ακίνητα ή ακίνητα που διατίθενται με βραχυχρόνια μίσθωση, εφόσον αυτά εκμισθωθούν για τουλάχιστον 3 χρόνια. Όπως αναφέρουν, λοιπόν, αρμόδιες πηγές ετοιμάζεται βελτίωση στις προϋποθέσεις για τα ακίνητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ αντιθέτως για τα “κενά” δεν προβλέπονται αλλαγές. Τουλάχιστον όχι στην παρούσα φάση.
Η αλλαγή
Η επίμαχη διάταξη προβλέπει ότι για τους 36 πρώτους μήνες μετά από τον μήνα, κατά τον οποίο συνάπτεται η σχετική σύμβαση μίσθωσης, δεν φορολογείται το εισόδημα φυσικών προσώπων που προέρχεται από εκμίσθωση κατοικιών με εμβαδόν έως 120 τετραγωνικά μέτρα, εφόσον:
- το εισόδημα προέρχεται από σύμβαση μίσθωσης διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών που συνάπτεται μεταξύ της 8ης Σεπτεμβρίου 2024 και της 31ης Δεκεμβρίου 2025
- η εκμισθούμενη κατοικία κατά τα φορολογικά έτη 2022, 2023 και, αν η μίσθωση καταρτίζεται το 2025, και κατά το φορολογικό έτος 2024 έχει διατεθεί αποκλειστικά για βραχυχρόνια μίσθωση
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με νομοτεχνική βελτίωση θα “ψαλιδιστεί” ο χρόνος διάθεσης για βραχυχρόνια μίσθωση και συγκεκριμένα αντί 3ετίας, θα απαιτείται 1 χρόνος, προκειμένου να ενεργοποιείται το κίνητρο της φοροαπαλλαγής.
Ο στόχος είναι προφανής. Η “έκρηξη” των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει δημιουργήσει τετελεσμένα στην αγορά ακινήτων, που δύσκολα μπορούν να ανατραπούν μόνο με το απαγορευτικό τέτοιων νέων μισθώσεων στα 3 διαμερίσματα του κέντρου της Αθήνας. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, τον φετινό Οκτώβριο τα διαθέσιμα καταλύματα/ κλίνες για βραχυχρόνια μίσθωση έφτασαν στα 224.833, όταν πριν από μόλις δύο χρόνια ήταν 152.399.
Η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει, πάντως, ότι θα πρέπει να απαλειφθεί τελείως αυτή η προϋπόθεση, με το σκεπτικό ότι όποιος εξακολουθεί να διατηρεί τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης στο διαμέρισμά του, προφανώς είναι ευχαριστημένος από την απόδοσή του στην βραχυχρόνια μίσθωση και δεν θα έχει καμία πραγματική πρόθεση να διαθέσει το ακίνητο αυτό για μακροχρόνια μίσθωση.
Τα «κενά»
Σε αντίθεση με τα ακίνητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, το ΥΠΕΘΟ δεν προτίθεται να “λειάνει” το κίνητρο για τα “κενά” ακίνητα, που θα διατεθούν σε μακροχρόνια μίσθωση. Έτσι προϋπόθεση για να τύχουν της 3ετούς απαλλαγής φόρου εισοδήματος, παραμένει να έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως “κενά” ακίνητα (έντυπο Ε2) ή να μην έχουν δηλωθεί ως μισθωμένα ακίνητα ούτε ως κύρια ούτε δευτερεύουσα κατοικία του εκμισθωτή ούτε ως ιδιοχρησιμοποιούμενα ούτε δωρεάν παραχωρούμενα ακίνητα (έντυπα Ε1 και Ε2), για τουλάχιστον 3 χρόνια.
Το σκεπτικό είναι ότι πρέπει να δοθεί κίνητρο σε αυτούς που πραγματικά δεν είχαν τη δυνατότητα να τα εκμισθώσουν και όχι σε εκείνους που κατ’ επιλογήν τα άφησαν “κλειστά”. Οι... κακές γλώσσες λένε, πάντως, ότι αν η υποχρεωτική 3ετία περιοριστεί στη 2ετία ή στο 1 έτος, τότε οι απώλειες εσόδων- έστω λογιστικές- θα είναι σημαντικές.
Οι «ειδικές» κατοικίες
Η ΠΟΜΙΔΑ επιμένει ότι παραμένει εκτός της εμβέλειας της ρύθμισης, λόγω της απαίτησης σύναψης τριετούς και μόνον μίσθωσης κύριας κατοικίας, μεγάλος αριθμός “ευαίσθητων” ενοικιαστών.
Πρόκειται για όσους έχουν την πλέον πιεστική ανάγκη στέγασης ιδίως στα νησιά και στην περιφέρεια, όπως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, αγροτικοί ιατροί, αστυνομικοί, συνοριοφύλακες και πολλές άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και ιδιωτικώς εργαζομένων σε τουριστικές εγκαταστάσεις, εργοτάξια κλπ, οι οποίοι ενδιαφέρονται για ετήσιες και μόνον μισθώσεις.