Ακίνητα: Έξι περιπτώσεις στην Αττική τα οποία πωλήθηκαν σε τιμές που έσπασαν τα κοντέρ!
Όσοι νομίζουν ότι αγοραπωλησίες ακινήτων, και δη πανάκριβες, γίνονται μόνο στις Κυκλάδες ή στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, καλό θα ήταν να ρίξουν μια ματιά στα επίσημα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Ακινήτων του ΥΠΕΘΟ.
Διαμερίσματα, μονοκατοικίες, γραφεία, οικόπεδα, αλλάζουν χέρια σε τιμές που κόβουν την ανάσα, κι όπως λένε οι γνώστες της αγοράς, τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση τιμών γύρω στο 14%, απλώς και μόνο αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου.
Η τελευταία καταχωρισμένη μεταβίβαση στο Μητρώο αφορά σε διαμέρισμα 77,5 τ.μ. 3ου ορόφου στον Πειραιά, το οποίο αγοράστηκε -επισήμως- για περίπου 322.000 ευρώ. Όποιος γυρίσει, όμως, το ημερολόγιο λίγο νωρίτερα, θα βρεθεί μπροστά σε μια αγοραπωλησία οικοπέδου στην περιοχή του Ελληνικού, το οποίο έσπασε -επισήμως- το φράγμα του 1 εκατ. ευρώ.
«Φωτιά και λάβρα»
Προφανώς και δεν είναι οι μοναδικές περιπτώσεις μεταβιβάσεων όπου αποτυπώνεται ο... πυρετός στην αγορά ακινήτων.
Ενδεικτικά και μόνο:
- Διαμέρισμα 246,1 τ.μ. του 4ου ορόφου στη Γλυφάδα αγοράστηκε στην τιμή των 1,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή με 6.550 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όταν η αντικειμενική αξία στη συγκεκριμένη περιοχή ανέρχεται σε 4.250 ευρώ το τ.μ. Πρακτικά, το συγκεκριμένο ακίνητο πωλήθηκε σε τιμή κατά 50% αυξημένη της αντικειμενικής αξίας.
- Διαμέρισμα στο Μαρούσι 57 τ.μ. 1ου ορόφου πωλήθηκε έναντι 166.016 ευρώ ή 2.912 ευρώ το τ.μ.
- Διαμέρισμα 157 τ.μ. στον Δήμο της Αθήνας κατασκευής του 1966 πωλήθηκε 500.000 ευρώ, έναντι αντικειμενικής αξίας ανέρχεται στο ποσό των 423.900 ευρώ.
- Διαμέρισμα έκτου ορόφου 85,10 τ.μ. στον Δήμο της Αθήνας πωλήθηκε 375.000 ευρώ ή 4.406 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και ψηλότερα κατά 60% σε σχέση με την αντικειμενική του αξία.
- Διαμέρισμα 154 τ.μ. του 1978 στο Κρανίδι πωλήθηκε προς 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
- Πάρκινγκ στο Κολωνάκι μόλις 11 τ.μ. πωλήθηκε στην τιμή των 167.000 ευρώ.
Τρίβουν τα χέρια τους στο ΥΠΕΘΟ
Αναλυτές, μεσίτες, συμβολαιογράφοι συμφωνούν στο ότι δεν έχουμε δει ακόμα το «ταβάνι», παρότι ήδη οι τιμές στην Αττική έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα του 2007, όταν δηλαδή η κτηματαγορά είχε πιάσει «κορυφή», πριν ξεκινήσει η κατρακύλα των «πέτρινων» χρόνων της κρίσης.
Προφανές είναι ότι στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχουν κάθε λόγο να τρίβουν τα χέρια τους βλέποντας τη ροή εσόδων στα κρατικά ταμεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, το προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν 174.475 αγοραπωλησίες ακινήτων έναντι 144.053 το 2022, καταγράφοντας αύξηση 21,1%. Φέτος οι πωλήσεις «σημαδεύουν» ακόμα ψηλότερα αν λάβει κανείς υπόψη ότι ως τα μέσα Μαΐου το myProperty είχε «υποδεχθεί» 78.702 πωλήσεις ακινήτων. Για 66.011 από αυτές καταβλήθηκε φόρος 214,44 εκατ. ευρώ, ενώ για 10.264 δεν καταβλήθηκε φόρος, καθώς πρόκειται για πρώτη κατοικία.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ελληνική κτηματαγορά καταγράφεται εκτός συνόρων, καθώς επενδυτές αλλά και απλοί αγοραστές «βλέπουν» ως ευκαιρία τις τιμές, που για τα δικά τους «πορτοφόλια» είναι αναλογικά χαμηλές, σε σχέση π.χ. με την αγορά της Ιταλίας. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν όχι από τα μεσιτικά γραφεία, αλλά την ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Οικονομικών valuemaps.gov.gr, όπου μέσω αυτής μπορούν να βρεθούν και να συγκριθούν οι τιμές ζώνης που ισχύουν σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο δίμηνο του έτους την εφαρμογή έχουν χρησιμοποιήσει για να μάθουν αντικειμενικές αξίες ακινήτων ή να κάνουν τη δική τους έρευνα αγοράς πολίτες από τη Γερμανία, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθώς και από 70 άλλες χώρες.