Ήρθε (;) η ώρα των καταπατημένων

Ακίνητα στην Αθήνα / Φωτογραφία: Shutterstock

Περί τα 500 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, είναι τα προσδοκώμενα έσοδα από τη διαδικασία εξαγοράς των περίπου 90.000 καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου, η οποία ενεργοποιείται πριν μπει η Άνοιξη.

Όσοι ασχολούνται έστω επιδερμικά με το νομοθετικό έργο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, θυμούνται ότι αυτή η διαδικασία “σέρνεται” εδώ και τουλάχιστον 23 χρόνια, καθώς είτε τα επίμαχα νομοσχέδια κάπου “σκόνταφταν” στις αρμόδιες υπηρεσίες, είτε “κολλούσαν” στη Βουλή, είτε όπως τώρα που ψηφίστηκε το νομοθετικό πλαίσιο, θα πρέπει να ξεπεραστούν τεχνικά προβλήματα.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πρόβλημα που χρονίζει προκαλώντας προβλήματα και στους κατόχους αυτών των εκτάσεων, που παραμένουν σε ομηρία, πολλές φορές λόγω αμφισβητούμενων τίτλων, αλλά και στο Δημόσιο που μέχρι πρότινος δεν ήξερε καλά- καλά ποια είναι η ιδιωτική του περιουσία, άρα δεν μπορούσε να εκπονηθεί κανένα σοβαρό πλάνο αξιοποίησης.

Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση κι αφού πέρασε το χρονικό ορόσημο του Σεπτεμβρίου, αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι ως το Μάρτιο θα έχει ενεργοποιηθεί η αναγκαία πλατφόρμα για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων και οι ενδιαφερόμενοι έχουν κάθε λόγο να τρέξουν, αφού ήδη έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, βάσει των οποίων υπολογίζεται το τίμημα εξαγοράς.

Κλείνοντας, λοιπόν και το άλλο χρόνιο πρόβλημα, αυτό της προστασίας και αξιοποίησης αιγιαλού- παραλιών, το ΥΠΕΘΟ βάζει μπροστά την εξαγορά των καταπατημένων εκτάσεων. Ως τίμημα εξαγοράς ορίζεται αρχικά η αντικειμενική αξία του ακινήτου μετά των κτισμάτων αυτού. Εξοφλείται είτε εφάπαξ με έκπτωση 10% είτε τμηματικά σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ μηνιαίως. Αν όμως έχει ο ιδιώτης εγγραφεί ήδη ως ιδιοκτήτης στο Κτηματολόγιο, παίρνει αμέσως έκπτωση 50%. Αυτό, όμως, δεν είναι το μοναδικό κίνητρο.

  • Κατοχή με ή χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας: μείωση λόγω παλαιότητας, κατά 1% ή 2%, για κάθε έτος κατοχής μετά το όριο των 30 ή 40 ετών (αναλόγως αν υπάρχουν ή όχι τίτλοι ιδιοκτησίας) και με ανώτατο όριο 50%. 
  • Αν ο αιτών είναι άτομο με αναπηρία 80% και άνω ή αν είναι πρόσωπο που φιλοξενεί περισσότερο από ένα 1 έτος ή επιβαρύνεται φορολογικά από πρόσωπα με την ανωτέρω ιδιότητα, με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ: μείωση τιμήματος κατά 30%. 
  • Για αναπηρία 67%-79% προβλέπεται έκπτωση 20%. Ίδια έκπτωση έχει και κάθε πρόσωπο που φιλοξενεί περισσότερο από 1 έτος ή επιβαρύνεται φορολογικά από πρόσωπα με την ανωτέρω ιδιότητα, με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 18.000 ευρώ ή ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ. 
  • Παλιννοστών ομογενής, ο οποίος έχει εγγραφεί στα μητρώα ή τα δημοτολόγια δήμου ή είναι μόνιμος κάτοικος παραμεθόριων περιοχών: μείωση 20%. 
  • Πολύτεκνοι: μείωση 20%, εφόσον έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή ετήσιο οικογενειακό 80.000 ευρώ. 
  • Τρίτεκνοι: μείωση 15% εάν το ετήσιο ατομικό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 25.000 ευρώ ή τα 40.000ευρώ το ετήσιο οικογενειακό. 
  • Μονογονεϊκές οικογένειες: μείωση 15%. 
  • Μακροχρόνια άνεργοι: μείωση 15%. 
  • Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΚΕΑ): μείωση 20%. 
  • Εάν εντός του ακινήτου υφίσταται κτίσμα που αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του αιτούντος: έκπτωση 20%. 

Η εξαγορά κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου θα μπορεί να γίνει με κατοχή από ιδιώτη τουλάχιστον 30 χρόνια, αν υπάρχουν τίτλοι αγοράς ή ιδιοκτησίας και κτίσματα προ του 1992 ή με κατοχή επί τουλάχιστον 40 χρόνια, εφόσον υπάρχει κτίσμα (που αποτελεί και μοναδική κατοικία ή εμπορική εκμετάλλευση -π.χ., βιοτεχνία- του ιδιώτη) πριν από το 1982.

ΣΧΕΤΙΚΑ