Ευ. Τσακαλωτος: Η μεγάλη ήττα του 2015

NEWSROOM
Τσακαλώτος
Φωτό: Shutterstock

Σε μια απροσδόκητη παραδοχή προχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώπιον φοιτητών στο Παρίσι, αναφέροντας ίσως για πρώτη φορά την λέξη ήττα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για εκείνο το ιστορικό πλέον πρώτο εξάμηνο του 2015.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως δεν επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης οτι η Γερμανία θα δεχόταν να ελαφρύνει το χρέος, όπως και επίσης, ίσως το πιο σημαντικό, πως η Ελλάδα τελικά δεν είναι τόσο ισχυρή στην Ευρώπη, όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε.

«Πιστεύαμε ότι η Γερμανία θα ήταν δεκτική στην ελάφρυνση του Χρέους» παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών λόγω του «κουρέματος» Χρέους που πήρε μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Φρούδες οι ελπίδες για την νεόκοπη τότε κυβέρνηση που πίστευε πως θα άναβε το πράσινο φως στο αίτημα της. «Νικηθήκαμε», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι η τότε κυβέρνηση συμβιβάστηκε με την υπόσχεση ότι θα λάβει συμφωνία για το Χρέος στο τέλος του νέου προγράμματος.

Παράλληλα οι λάθος εκτιμήσεις έθεσαν σε κίνδυνο και το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας με τον κ. Τσακαλώτο να σημειώνει πως «Ήμαστε πιο αδύναμοι από ότι πιστεύαμε» για τα σφάλματα στρατηγικής και παραδέχθηκε ότι ενώ η τότε κυβέρνηση πίστευε ότι ασκούσε πίεση στους Ευρωπαίους απειλώντας με αποχώρηση από το ευρώ, στην πραγματικότητα εξυπηρετούσε το σχέδιο του Β. Σόιμπλε, που έσπευσε να χαρακτηρίσει λάθος, αφού τελικά θα προκαλούσε ντόμινο επιπτώσεων στην Πορτογαλία, στην Ιταλία κ.λ.π. Ο Ε. Τσακαλώτος υπερασπίστηκε, μάλιστα, με διπλωματικό τρόπο τον Γ.Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας ότι το αποτέλεσμα θα ήταν ίδιο όποιος κι αν ήταν υπουργός, καθώς ήταν πολιτική επιλογή να ηττηθεί η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως δεύτερο λάθος στρατηγικής ο Ε. Τσακαλώτος ανέφερε την υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της τότε κυβέρνησης στο να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή. Με φόντο τις απίστευτες προβλέψεις τότε στελεχών για… πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ από την παραοικονομία, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση υπερέβαλε στο πόσο εύκολα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Για το υψηλό Χρέος, παρατήρησε ότι αν η Ελλάδα παραμείνει σοβαρή τα επόμενα χρόνια, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυξάνοντας τον παρανομαστή, δηλαδή το ΑΕΠ. Έκλεισε, όμως, το μάτι στη συζήτηση περί ομογενοποίησης του Χρέους στην Ευρώπη, παρατηρώντας ότι δεν είναι βιώσιμο για την Ευρώπη να υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα Χρέους στα κράτη- μέλη, που τελικά οδηγούν σε πολύ υψηλότερα επιτόκια.

ΣΧΕΤΙΚΑ