Μητσοτάκης: Προ ημερησίας για το μεταναστευτικό
Αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με θέμα το μεταναστευτικό, κατέθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει στο αίτημα που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ότι «η αδυναμία διαχείρισης του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος από την πλευρά της κυβέρνησης, προσβάλλει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όσων αναζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα, απειλεί την κοινωνική συνοχή περιοχών που δέχονται μεγάλο βάρος προσφύγων-μεταναστών, όπως του Ανατολικού Αιγαίου και πλήττει σοβαρά τη διεθνή εικόνα της χώρας».
Τονίζει ότι «εικόνες από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπως σε αυτό της Μόριας Λέσβου, αναδεικνύουν τις ελλιπείς τους υποδομές, την πλήρη απουσία στοιχειωδών κανόνων υγιεινής, τη βία και την ανομία που κυριαρχεί σε αυτά, μεταδίδονται καθημερινά από διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, εκθέτοντας με πρωτοφανή τρόπο την πατρίδα μας».
«Ο απάνθρωπος τρόπος διαβίωσης στους καταυλισμούς είναι αναντίστοιχος με την τεράστια ανθρωπιστική βοήθεια που έχει διατεθεί στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνολικού ύψους άνω του 1,6 δισ. ευρώ. Χρηματοδότηση που έχει χορηγηθεί απευθείας και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας τους λόγω και του ανεπαρκούς θεσμικού πλαισίου εποπτείας τους. Και προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι για το θέμα αυτό η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (O.L.A.F.) έχει ξεκινήσει έρευνα για τον τρόπο που αξιοποιήθηκαν τα κονδύλια του υπουργείου Άμυνας τα οποία αφορούν τη σίτιση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης», συμπληρώνει ο κ. Μητσοτάκης.
Αντιπαράθεση Βίτσα-Παπαθεοδώρου
Νωρίτερα, αντιπαράθεση στη Βουλή για ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό είχαν ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Βίτσας και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.
Σε ερωτησή του πρός τον υπουργό, ο κ. Παπαθεοδώρου έκανε λόγο για κολαστήριο που επικρατεί στη Μόρια και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε απευθείας αναθέσεις συμβάσεων, είτε για την εγκατάσταση, είτε για τη σίτιση των μεταναστών και των προσφύγων με διαδικασίες που προκαλούν πολλά ερωτηματικά.
Ο κ. Βίτσας αναγνώρισε ότι «η κατάσταση στη Μόρια είναι δύσκολη κι έχει να κάνει με τις αυξημένες ροές», σημείωσε ότι «από τις αρχές του χρόνου έφυγαν 12.000 και έχουν πάει στην ηπειρωτική Ελλάδα», ενώ εκτίμησε ότι «μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη».
«Οι συνθήκες στη Μόρια έχουν βελτιωθεί σημαντικά κι αναμένεται να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο. Είναι όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες εμβολιασμένοι, τους προσφέρεται εκπαίδευση, ενώ λειτουργεί και εκμάθηση μουσικών οργάνων» τόνισε.