Μητσοτάκης: Θέλω να βγάλω τη χώρα από την κρίση
Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον συντάκτη των Financial Times, Πήτερ Σπίγκελ, στο πλαίσιο του 4ου Οικονομικού Φόρου, που διεξάγεται στους Δελφούς.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Θέλω να είμαι ο πρωθυπουργός που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Έχω μελετήσει τα λάθη των προκατόχων μου. Ο Παπανδρέου, για παράδειγμα, χρειάστηκε έξι μήνες για να καταλάβει τι είχε γίνει και ακόμη και όταν το κατάλαβε, μετά μοίραζε χρήματα».
Επίσης, είπε ότι το κλειδί για την ανάπτυξη είναι η μείωση των φόρων.
Αναφέρθηκε εκ νέου στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, θυμίζοντας ότι ο ίδιος στη Θεσσαλονίκη πρότεινε μια «νέα συμφωνία» με τους δανειστές. Η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει περισσότερες και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις, με αντάλλαγμα μικρότερες υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα. Βλέπω περισσότερη αποδοχή της θέσης τελευταία, δήλωσε, ενώ υποστήριξε ότι μια κυβέρνησή του με ισχυρή αξιοπιστία μπορεί να προχωρήσει σε αυτή τη διαπραγμάτευση και να πετύχει «μια win win συμφωνία».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι με τη «λάθος στρατηγική» της κυβέρνησης του «σκοτώνει την παραγωγικότητα» της χώρας μας, καθώς όπως εξήγησε υπερφορολογεί, ειδικά τη μεσαία τάξη, ώστε να δίνει επιδόματα. Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι τα πλεονάσματα μας επιβλήθηκαν επειδή ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι «πρέπει να κάνουμε νέα διαπραγμάτευση με την Ευρώπη». Να προσφέρουμε διαρθρωτικές αλλαγές και να μειώσουμε τα πλεονάσματα. «Δε χρησιμοποιούμε τη λέξη ‘επαναδιαπραγμάτευση’, λόγω της ιστορίας που κουβαλάει», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι όταν εκλεγεί πρωθυπουργός «πρώτα θα παράξω αποτελέσματα και μετά θα κάνω διαπραγμάτευση».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση για την υγεία, όπου εξήγγειλε «μείωση δαπανών και όχι παροχών». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει να επιτύχει ανάπτυξη 3% - 4% και όχι 2%, αλλά και ότι θα είναι πολύ σκληρός με τη φοροδιαφυγή. Όπως εξήγησε, πρώτος στόχος του θα είναι η μείωση της φορολογίας, όπως έχει πει και στο παρελθόν, όμως θα γίνονται «αυστηροί έλεγχοι» για μείωση της φοροδιαφυγής και θα επιβάλλονται «σκληρές ποινές». «Πλέον έχουμε τα εργαλεία για να έχουμε αυτούς του ελέγχους», τόνισε.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε ότι η χώρα μας έχασε δύο εξαιρετικά χρόνια», σε αντίθεση με την Κύπρο και άλλες χώρες που ήταν σε προγράμματα και εκτίμησε ότι η Ελλάδα «βρίσκεται ακόμα υπό εποπτεία». Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, τόνισε ότι δε χρειάζεται να μας τις επιβάλλουν άλλοι και σε αυτό το σημείο έδωσε το παράδειγμα της παιδείας. «Δε χρειάζομαι μνημόνιο για να μου πει ότι χρειαζόμαστε ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Θέλω να πάω στους Έλληνες και να τους ζητήσω να μου δώσουν την εντολή να αλλάξω το Σύνταγμα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι λαϊκιστές, που εξελέγησαν στη χώρα μας απέτυχαν και ότι απογοήτευσαν τον ελληνικό λαό, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία που παρά τα λάθη της, έχει προσφέρει πολλά στη χώρα.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι την επόμενη Δευτέρα θα στείλει επιστολή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για να ζητήσει την αναστολή της συμμετοχής του κόμματος του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, εξ αιτίας της πολιτικής του στο μεταναστευτικό ζήτημα. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι διαφωνεί με την πολιτική του Ορμπάν, όπως άλλωστε και άλλα μέλη του ΕΛΚ, όπως το κόμμα της Άγκελα Μέρκελ, οπότε θα ζητήσει τον αποκλεισμό του έως ότου επιλυθεί το θέμα με την προσφυγική πολιτική που ακολουθεί η χώρα του. Αναφορικά με το προσφυγικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δε γίνεται να έχουμε ελεύθερη κίνηση στην Ευρώπη αν δεν προστατέψουμε τα σύνορα μας, καθώς η Ελλάδα είναι μία συνοριακή χώρα.
Για τη συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι θέλει συμφωνία που να μην αποσταθεροποιεί τη χώρα μας και τόνισε ότι «καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν είχε δεχτεί την ύπαρξη γλώσσας και εθνικότητας». Ο Τσίπρας είπε ναι εκεί που όλοι είχαν πει όχι, είπε και κατέληξε εκτιμώντας ότι «όταν προκηρυχθούν εκλογές, πολλοί θα ανακουφιστούν».