Μητσοτάκης: Νέο ασφαλιστικό με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε σήμερα από το βήμα της συνέλευσης Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών πως όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η ΝΔ θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατρούγκαλου με ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
«Το υπάρχον σύστημα εξαντλεί τα όρια του, το σύστημα είναι άδικο πριμοδοτεί συγκεκριμένες κατηγορίες ενώ αφήνει εκτεθειμένες άλλες. Είναι αμφίβολο αν είναι βιώσιμο καθώς δεν ακολουθεί τις δημογραφικές τάσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Η πρότασή του για το ασφαλιστικό σύστημα βασίζεται στην αρχή της καθολικότητας, ασφάλιση σε όλους, αλλά και στη αρχή της ανταποδοτικότητας καθώς ο καθένας θα πρέπει να απολαμβάνει τους καρπούς των κόπων του, ενώ θα εξασφαλίζεται και η αλληλεγγύη των γενεών.
Το σύστημα είναι μεικτό και βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
* Ο πρώτος είναι υποχρεωτικός διανεμητικός και δημόσιος με την εθνική σύνταξη -που θα καθορίζεται από τις αντοχές της οικονομίας- και από την ανταποδοτική σύνταξη σε συνάρτηση με τις καταβληθείσες εισφορές. Δεν μπορεί κάποιος να δουλεύει για δέκα επιπλέον χρόνια δίχως αντίκρυσμα. Ασφάλεια για όλους αλλά και δικαιοσύνη για όλους.
* Ο δεύτερος πυλώνας είναι υποχρεωτικός, αλλά ξεκινώντας με τους νέους εργαζόμενους θα πρέπει να είναι κεφαλαιοποιητικός και θα παρέχεται από δημόσιους αλλά και από ιδιωτικούς πιστοποιημένους παρόχους υπό την εποπτεία της ΤτΕ. Το σύστημα που περιγράφουμε δίνει ευελιξία σε όλους. Οι νέοι που τώρα δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν σύνταξη και καταφεύγουν στην ανασφάλιστη εργασία θα αποκτήσουν την αίσθηση της ιδιοκτησίας του ατομικού του κουμπαρά
* Ο τρίτος πυλώνας είναι προαιρετικός, είναι ιδιωτικός και στοχεύει να εξασφαλίσει πρόσθετα εισοδήματα μετά το πέρας του εργασιακού βίου. Οι εισφορές σε αυτόν τον πυλώνα θα πρέπει να είναι αφορολόγητες.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι σήμερα σχεδόν όλοι συμφωνούν με το ανακεφαλαιοποιητικό σύστημα ενώ αναγνώρισε ότι θα υπάρχει ένα κόστος μετάβασης το οποίο θα αναλάβει να καλύψει το κράτος μετά από συζήτηση, ωστόσο τα οφέλη από την αποταμιευτική του διάσταση για την οικονομία θα είναι σημαντικά.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον κλάδο υγείας της δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης. Σημείωσε ότι στην Ελλάδα οι πολίτες καταβάλλουν τις μεγαλύτερες δαπάνες για την υγεία στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα πληρώνουμε και σε εισφορές. Είπε ότι -όπως προβλέπει και το πρόγραμμά του για την Υγεία που παρουσίασε το περασμένο Σάββατο- χρειάζεται μεγαλύτερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Ο συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα θα βελτιώσουν το κόστος αλλά και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι η κυβέρνησή του θα προσφέρει φορολογικά κίνητρα.
Παράλληλα, μετά τις καταστροφές στην Κρήτη, αναφέρθηκε στην τεράστια έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης των κατοικιών για το ενδεχόμενο φυσικών καταστροφών.
Μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, και με αφορμή τις τρομακτικές καταστροφές από την κακοκαιρία στην Κρήτη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:
«Μόλις το 16% των σπιτιών είναι ασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών. Πρέπει να εξετάσουμε πώς κράτος και ιδιωτικός τομέας από κοινού θα παρέχουν φτηνή ασφάλιση σε περίπτωση σεισμού. Είναι αδιανόητο σε μια σεισμογενή χώρα να μην έχουμε στη διάθεσή μας ένα τέτοιο εργαλείο».
Ειδική αναφορά έκανε στη μείωση των φόρων και στην διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι οι πρώτες εμπροσθοβαρείς μειώσεις φόρων θα έλθουν από τον πρώτο μήνα της επόμενης κυβέρνησης, ενώ οι επόμενες όπως και οι εισφορές θα εκτυλιχθουν στη διάρκεια της τετραετίας. Σημείωσε ότι οι μειώσεις θα χρηματοδοτηθούν και από την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
«Αποτελεί βασική στρατηγική προτεραιότητα για τη ΝΔ, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι «η κυβέρνηση αντάλλαξε την παραμονή της στην εξουσία με την λιτότητα για δεκαετίες. Εμείς διαφωνήσαμε με τα υψηλά πλεονάσματα».
Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε το σχέδιό του για μείωση των πλεονασμάτων το 2022 στο 2% σημειώνοντας ότι πρέπει να πείσουμε την Ευρώπη ότι αυτό δεν είναι μόνο προς όφελος της Ελλάδας αλλά της Ευρώπης. «Η κυβέρνηση το θεωρούσε ανέφικτο και ουτοπικό σαν να βγει ραντεβού με την Σκάρλετ Γιόχανσον... Ωστόσο η μείωση στο 2% είναι εφικτή αρκεί να συνοδεύεται από ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Εμείς προτείνουμε στους εταίρους μία καλύτερη συμφωνία. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται σε μεγάλες αλλαγές που όσο θα τηρούνται θα μειώνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι μία συμφωνία επί τη βάση ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε:
«Μόνο η ανάπτυξη μπορεί να φέρει βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα ενώ τώρα προκύπτουν από τη λιτότητα».