Έριδες και τακτικισμοί με τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Σε στρατηγικούς τακτικισμούς προς ίδιον όφελος μετατρέπεται η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, μίας αναθεώρησης που σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος θεωρεί ως αναγκαία. Ωστόσο, Κυβέρνηση και αντιπολίτευση δείχνουν να νοιάζονται μόνο για την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια, αιχμές αποτέλεσαν το ζήτημα της δέσμευσης της επόμενης Βουλής επί των αναθεωρητέων άρθρων και το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η συζήτηση στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος συνεχίζεται και σήμερα Τετάρτη, από τις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί το βράδυ στις 10 με ονομαστικές ψηφοφορίες επί των προτάσεων που έχουν κατατεθεί.
Σε χθεσινή παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τόνισε ότι σήμερα το πρωί θα δοθεί ο λόγος στα κόμματα για να λυθεί το πολιτικό θέμα που προέκυψε σχετικά με την δέσμευση ή μη της επόμενης Βουλής από την παρούσα Βουλή, ως προς την κατεύθυνση των αναθεωρητέων διατάξεων.
Όλα ξεκίνησαν με την απόφαση της ΝΔ να υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32 του Συντάγματος, που αποσυνδέει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές. Παρά τις διαφορές στις προτάσεις των δυο κομμάτων- αφού σε περίπτωση αδιεξόδου, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την εκλογή του Προέδρου απευθείας από το λαό, η δε ΝΔ την εκλογή ΠτΔ με απλή πλειοψηφία από την Βουλή- η Πειραιώς πήρε αυτήν την πρωτοβουλία, ώστε να μπορεί να αλλάξει το σχετικό άρθρο του Συντάγματος στην επόμενη Βουλή, με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών. Και να αποφευχθούν έτσι οι πρόωρες εκλογές το 2020, όταν θα τεθεί θέμα διαδοχής του Προκόπη Παυλόπουλου.
Σημειωτέον ότι αν ένα άρθρο στην παρούσα Βουλή -που αποφασίζει απλά ποια και πόσα άρθρα θα αναθεωρηθούν από την επόμενη- πάρει 180 ψήφους, τότε η Βουλή που θα προκύψει από τις κάλπες μπορεί να τα αναθεωρήσει κατά το δοκούν, με 151 ψήφους.
Απαντώντας στην κίνηση της ΝΔ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην συνταγματική αναθεώρηση, εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ και άφησε να εννοηθεί ότι η πλευρά του κυβερνώντος κόμματος θα μποϊκοτάρει την ίδια της της πρόταση, ώστε το σχετικό άρθρο να μην ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία και να μην μπορεί στην επόμενη Βουλή η ΝΔ να το αλλάξει όπως εκείνη θέλει.
«Η ΝΔ κάνει πονηριές, είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Κατρούγκαλος. Λέει ότι θα ψηφίσει την πρόταση μας για το άρθρο 32 αν και διαφωνεί με το περιεχόμενο της που μιλά και για άμεση εκλογή του ΠτΔ από το λαό. Το κάνει αυτό η ΝΔ για προφανείς λόγους. Γιατί θέλει να πάρει τώρα 180 και να μπορέσει να το αλλάξει στην επόμενη Βουλή με 151. Εάν το κάνει τελικά αυτό η ΝΔ, τότε κι εμείς θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε ενέργειες που δεν θα τις λαμβάναμε υπό κανονικές συνθήκες».
Η δήλωση αυτή προκάλεσε σάλο αφού εμφάνιζε τον ΣΥΡΙΖΑ έτοιμο να μην υπερψηφίσει την πρόταση για το άρθρο 32 που ο ίδιος έχει καταθέσει αλλά συνιστούσε ταυτόχρονα και ομολογία ότι οι επόμενες εκλογές είναι χαμένες για τον Αλέξη Τσίπρα.
Οι δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου προκάλεσαν προφανώς την αντίδραση της ΝΔ που έκανε λόγο για «μνημείο αυτοεξευτελισμού». «Η καταγέλαστη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου σημείωνε η ΝΔ ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις, από φόβο μήπως τις ψηφίσει και η ΝΔ, θα μείνει στην Ιστορία ως μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού. Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση όχι μόνο ομολογεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ότι ο αντίπαλός της θα έχει και την αυτοδυναμία. Για να ολοκληρωθεί η πλήρης αυτό γελοιοποίηση της κυβέρνησης κουρελού, προτείνουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, να πάνε μετά, όλο και για γκαζόζες..»
Μετά τις αντιδράσεις, το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να αδειάσει τον Γ. Κατρούγκαλο. Σε ανακοίνωση του διέψευσε ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές θα απόσχουν από την ψηφοφορία- αν και αυτό ακριβώς υπαινίχθηκε ο Γ. Κατρούγκαλος- ενώ επέμεινε στην άποψή του ότι η παρούσα Βουλή δεν αποφασίζει απλώς και μόνο ποια και πόσα άρθρα θα αναθεωρηθούν αλλά και το πως θα αναθεωρηθούν. Ποιο θα είναι το περιεχόμενό τους. Η διχογνωμία αυτή είναι κρίσιμη, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η ψήφος σε αυτή την Βουλή διαμορφώνει και το πως θα αναθεωρηθούν τα άρθρα από την επόμενη, ερμηνεία που δεν δέχεται η ΝΔ καθώς και η πλειοψηφία των συνταγματολόγων, που θεωρούν ότι η επόμενη πλειοψηφία που θα προκύψει από τις κάλπες θα διαμορφώσει και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων. Τελικά με παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση σήμερα στις 10 το πρωί..
Η παρέμβαση του Σταύρου Κοντονή, έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβερνητική πλειοψηφία αφού ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης όχι μόνο διαφώνησε με την ερμηνεία που δίνει η πλευρά Τσίπρα για την συνταγματική αναθεώρηση, αλλά διαφώνησε και με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή ΠτΔ απευθείας από το λαό. Μιλώντας στην ολομέλεια ο κ. Κοντονής δήλωσε ότι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ «δεν λαμβάνει υπόψιν της ότι υπάρχει ο ενδιάμεσος κρίκος που είναι το εκλογικό σώμα. Ο λαός είναι που κρίνει. Η επόμενη Βουλή όμως, δεν δεσμεύεται από την προηγούμενη ως προς την κατεύθυνση.» Και όχι μόνο αυτό αλλά διαφώνησε και με την πρόταση περί εκλογής ΠτΔ απευθείας από τον λαό αν προκύψει αδιέξοδο στις ψηφοφορίες στην Βουλή επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος «αλλοίωσης του πολιτεύματος».
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην Βουλή ανέφερε ότι το προβλημα της χώρας είναι πολιτικό και όχι συνταγματικό, επέμεινε στην άποψη του ότι καμία διάταξη δεν πρέπει να ψηφιστεί με περισσότερες από 179 ψήφους ώστε η επόμενη Βουλή να αποφασίσει με συναίνεση το πως θα αναθεωρηθούν τα άρθρα του Συντάγματος, ενώ επανέλαβε οτι η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης των άρθρων.