Ευθυμίου: Οι νέοι θα είναι οι πρωταγωνιστές στη διαμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου, επιβάλλοντας και τους όρους εργασίας στους εργοδότες
Η απάντηση στις προκλήσεις που δημιουργεί η ολοένα και πιο δυναμική είσοδος των νέων τεχνολογιών σε διάφορους τομείς είναι η υψηλή εκπαίδευση, η επανεκπαίδευση και η αναβάθμιση δεξιοτήτων, τόνισε η υφυπουργός Εργασίας, Άννα Ευθυμίου, υπογραμμίζοντας εμφατικά ότι το «ματσάρισμα» των δυνάμει και μη εργαζομένων με την αγορά και τις ανάγκες που αυτή έχει, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της προσοχής της ελληνικής κυβέρνησης.
Μιλώντας στο 19ο πολυσυνέδριο για την Καινοτομία και την Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη από το KA–Business.gr, η ίδια τόνισε ότι «οι προκλήσεις είναι πολλές, έχουμε τη δημογραφική γήρανση, την κλιματική κρίση, τις νέες τεχνολογίες και πάνω σε αυτό το επίπεδο νομίζω ότι πλέον, όπως διαμορφώνεται το σκηνικό, οι νέοι εργαζόμενοι διαμορφώνουν το νέο παραγωγικό μοντέλο. «Οι νέοι θα είναι οι πρωταγωνιστές στη διαμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου και μάλιστα θα μπορέσουν και οι ίδιοι να επιβάλλουν τους όρους εργασίας στους εργοδότες τους», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στο ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τονίζοντας ότι «αναμφισβήτητα» θα οδηγήσουν σε αύξηση μισθών, η κ. Ευθυμίου υπενθύμισε ότι «έχει ψηφιστεί νόμος, βάσει του οποίου μέσα σε ένα έτος θα πρέπει να εκπονηθεί ένα σχέδιο δράσης που θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διαβούλευση με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, ώστε να βρεθεί η βέλτιστη πρακτική για να επεκταθούν οι ΣΣΕ».
Λέγοντας μεταξύ άλλων ότι οι προκλήσεις δημιουργούν και ευκαιρίες, η ίδια ανέφερε ως παράδειγμα ότι η κλιματική κρίση «θα γεννήσει και επαγγέλματα σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και αντιμετώπισής της», ενώ μιλώντας για τις νέες τεχνολογίες και την εκτίμηση που έχει διατυπωθεί ότι ένα 60% των θέσεων του δυτικού κόσμου θα αλλάξουν είπε: «Αυτό δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει. Σίγουρα κάποιες δουλειές θα αντικατασταθούν από την αυτοματοποίηση, τη ρομποτική και την διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά σίγουρα θα δημιουργηθούν νέες ανάγκες, νέες θέσεις εργασίας και νέες ευκαιρίες που θα απαιτήσουν αυξημένες δεξιότητες και εκπαίδευση».
Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια τόνισε ότι οι κοινωνίες που θα αποκτήσουν ίση πρόσβαση στη χρήση και εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες θα είναι και αυτές που θα έχουν το προβάδισμα και εκτίμησε ότι στις υπόλοιπες θα υπάρξει όξυνση των ανισοτήτων. «Αυτό είναι κρίσιμο να το προλάβουμε ως ΕΕ και ως Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, με δεδομένο όπως είπε ότι έχει πραγματικά το κατάλληλο οικοσύστημα για να αποτελέσει ένα κόμβο τεχνολογίας, καινοτομίας και νέων τεχνολογιών, «αυτό είναι κάτι που το υποστηρίζω σθεναρά εδώ και χρόνια», υπογράμμισε. «Το οικοσύστημα που έχει η Θεσσαλονίκη είναι το μεγαλύτερο της πλεονέκτημα και τα ταλαντούχα μυαλά της», είπε.
Αναφερόμενη στη σχέση μεταξύ των αναγκών της αγοράς εργασίας και του κατάλληλου εργατικού δυναμικού, τόνισε ότι σε «ό,τι αφορά το ματσάρισμα με την αγορά εργασίας, θα πρέπει να επιστρατεύσουμε τα επιμελητήρια και τους παραγωγικούς φορείς, ώστε να μπορέσουν σε συνδυασμό με την επιστημονική κοινότητα στα πανεπιστήμια και την κεντρική πολιτική σκηνή, να εντοπιστούν οι ανάγκες και έτσι να υπάρξει η κατάλληλη καθοδήγηση προς την σωστή κατεύθυνση».
Μεταξύ άλλων, η ίδια είπε ότι σήμερα η ανεργία βρίσκεται στη χώρα μας στο 8,7% και αναφέρθηκε στις στοχευμένες πολιτικές που προωθεί το υπουργείο, λέγοντας χαρακτηριστικά «από το 2019 μέχρι και σήμερα έχουμε πετύχει την αύξηση κατά 50% της απασχόλησης των γυναικών στον εργασιακό στίβο». Οι στοχευμένες πολιτικές που προωθούνται και εφαρμόζονται, όπως είπε αφορούν -μεταξύ άλλων- τους νέους, τα άτομα με αναπηρία και τους ηλικιωμένους.