Στο Λονδίνο ο Κυρ. Μητσοτάκης για το Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο
Στο Λονδίνο βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός για διήμερη επίσημη επίσκεψη. Σήμερα το πρωί, όπως και πέρυσι, θα είναι ο κεντρικός καλεσμένος της εναρκτήριας εκδήλωσης του Επενδυτικού Συνεδρίου που οργανώνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο με την Morgan Stanley, για 3η συνεχόμενη χρονιά.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις επενδυτικές ευκαιρίες που έχει η Ελλάδα, με την μορφή συζήτησης, όπου τις ερωτήσεις θα κάνει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος επενδύσεων της Morgan Stanley, Μασιμιλιάνο Ρουτζιέρι. Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί κατ' ιδίαν με θεσμικούς επενδυτές.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές «η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αποτελεί τη θετική έκπληξη της ευρωζώνης. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αγγίζει εκείνο του γαλλικού και η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ευρώπη». Χαρακτηριστικό του θετικού κλίματος για την Ελληνική οικονομία είναι το γεγονός πως τον Δεκέμβριο θα ολοκληρωθεί η πρόωρη αποπληρωμή δανείων, από το πρώτο μνημόνιο, ύψους 7,9 δις ευρώ. Ενώ μέσα στο 2025, θα καταβληθούν άλλα 5 δις ευρώ για την εξόφληση δανείων που έχουν προγραμματιστεί να λήξουν μεταξύ 2033 και 2042.
Αργότερα ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετέχει σε ένα ειδικό κλειστό «εργαστήριο» (workshop) που οργανώνει το Ινστιτούτο Μπλερ για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ). Το Ινστιτούτο του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα και πρόσφατα έχει δημοσιεύσει Οδηγό για χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης από κυβερνήσεις.
Η Ελλάδα από την άλλη, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς συζήτησης για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και έτσι η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται για τις ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων αναμένεται να κατατεθούν προτάσεις για ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας για την χώρας μας με τη βοήθεια της ΤΝ. Προτάσεις που θα αφορούν την Υγεία, την Κλιματική Κρίση, την Πολιτική Προστασία και την Απασχόληση. Με τη σειρά του, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο για τη μετάβαση της Ελλάδας στην ΤΝ, όπως του παραδόθηκε πριν από λίγες μέρες από την Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Συνάντηση με τον βρετανό πρωθυπουργό Σερ Κιρ Στάρμερ
Την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Βρετανό ομόλογο του, Σερ Κιρ Στάρμερ στην Ντάουνινγκ Στριτ, «σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία για τη Δύση και εν μέσω κλιμάκωσης στο μέτωπο της Ουκρανίας», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση αυτή θα είναι μια καλή ευκαιρία αναβάθμισης των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Μεταξύ άλλων αναμένεται να δοθεί έμφαση στους τομείς της Ναυτιλίας, της έρευνας, της καινοτομίας και του Τουρισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη πιο σημαντική τουριστική αγορά για την Ελλάδα.
Ψηλά στην ατζέντα των δύο ηγετών θα είναι και το μεταναστευτικό. Θέμα που από την μια απασχολεί ολοένα και περισσότερο το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται σε καθημερινή βάση, και από την άλλη η Ελλάδα διεθνώς αναγνωρίζεται ότι έχει καταφέρει να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη φύλαξη και την προστασία των συνόρων της.
Στα θέματα συζήτησης συμπεριλαμβάνεται επίσης και η στενότερη διεθνής συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ελλάδα καθώς από τις αρχές του χρόνου θα πάρει μια άλλη διάσταση. Η χώρα μας για την διετία 2025-2026 θα είναι ένα από τα δέκα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του. Έτσι, τα δύο κράτη, μαζί με τα άλλα μέλη, θα πρέπει αυτό το διάστημα να αποφασίσουν, με βάση το διεθνές δίκαιο, για μια σειρά θεμάτων που αφορούν κυρίως την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.
Στάρμερ και Μητσοτάκης θα συζητήσουν επίσης ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία αλλά και τις μελλοντικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ.
Η νέα κυβέρνηση του Λονδίνου από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει πως θα ήθελε να βάλει τη χώρα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, «οικοδομώντας στενότερους δεσμούς με την ήπειρο», όπως χαρακτηριστικά έχει τονίσει πολλές φορές ο Σερ Κιρ Στάρμερ. Στο πλαίσιο αυτό οι δύο ηγέτες αναμένεται να εξετάσουν τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε να συμβάλει ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ηνωμένου Βασιλείου.
Αναφορικά με το πάγιο ελληνικό αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι θα αναφερθεί στον βρετανό πρωθυπουργό αλλά όπως σημειώνουν πρόκειται για ένα ζήτημα που συζητείται με το Βρετανικό Μουσείο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ