Συνάντηση Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη: Ελλάδα και Κύπρος πυλώνες σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή
Τον ρόλο Ελλάδας και Κύπρου ως πυλώνες σταθερότητες υπογράμμισαν κατά τη συνάντησή τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Είμαστε εν όψει της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και όπως πάντα η Αθήνα και η Λευκωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους εν όψει και των ενδιαφερομένων εξελίξεων στο Κυπριακό ζήτημα. Επομένως, θα μας δοθεί για ακόμα μια φορά η ευκαιρία να κάνουμε μια συνολική επισκόπηση των ανοιχτών ζητημάτων, σε μια εποχή μάλιστα όπου δυστυχώς υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο χώρες πυλώνες σταθερότητας σε μια πολύ ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή του πλανήτη. Οπότε, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία ο συντονισμός μας είναι περισσότερο απαραίτητος παρά ποτέ» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον κ. Χριστοδουλίδη.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε τα εξής: «Αγαπητέ Κυριάκο να σε ευχαριστήσω για τη συνάντηση. Είναι πάντα ιδιαίτερα χαρά που βρίσκομαι στην Αθήνα, ειδικότερα χθες το βράδυ για να παραστώ σε μια εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή, μια εκδήλωση που είχε μια μαζική συμμετοχή και είναι ενδεικτικό, αν θέλεις, των κοινών μας ανησυχιών λαμβάνοντας υπόψη και τις πολλαπλές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Θα είμαστε μαζί στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα, μια κρίσιμη εβδομάδα. Εμείς θα συνεχίσουμε στο δρόμο που αποδεικνύουμε με πράξεις και όχι με λόγια να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Για εμάς, το είπα πολλές φορές και το εννοώ, η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν αποτελεί τη λύση του κυπριακού και είμαι σίγουρος ότι μέσα από την επίλυση του κυπριακού και την πλήρη εξομάλυνση και των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα συμβάλλουμε ακόμη περισσότερο σε αυτό που Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα, αποδεικνύουν ότι είναι πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε αυτή την περιοχή της ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας. Ευχαριστώ και πάλι».
Στο τραπέζι της συνάντησης των δύο ηγετών και το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου
Ας σημειωθεί ότι στο τραπέζι της συνάντησης των δύο ηγετών θα τεθεί και το ακανθώδες ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου, που εδώ και εβδομάδες έχει βραχυκλώσει.
«Είναι ένα έργο το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία, έχει και μεγάλο κόστος και, όπως αντιλαμβάνεστε, καθήκον της κάθε κυβέρνησης είναι να παλεύει, να διεκδικεί για τον σωστό επιμερισμό του κόστους. Τι σημαίνει κόστος; Σημαίνει επιβάρυνση για το κάθε κράτος. Αυτή είναι η υποχρέωση μιας κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες», σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στον ΣΚΑΪ, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς για εμπλοκή της Τουρκίας και προσπάθεια αποφυγής της έντασης με την Άγκυρα.
Αντιθέτως, για την ελληνική πλευρά, αγκάθι είναι η οικονομική βιωσιμότητα του έργου και η ανάγκη να ληφθεί ξεκάθαρη δέσμευση για το ποσό που θα καλύψει η Κύπρος την επόμενη πενταετία ώστε να μην υπάρχει υπέρογκη επιβάρυνση για τους Έλληνες καταναλωτές. Αν ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια, το έργο θα προχωρήσει γρήγορα, εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, συμπληρώνοντας ότι «το γεωπολιτικό περιβάλλον δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα». Έτσι, μια ώθηση από την πλευρά των δύο ηγετών στη σημερινή συνάντηση θα κριθεί ως εποικοδομητική προκειμένου να επιταχυνθούν και οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών.