Άκης Σκέρτσος: Αποστολή αυτής της κυβέρνησης είναι το νοικοκύρεμα του κράτους, αυτό είναι το Α και το Ω

NEWSROOM
Ο Άκης Σκέρτσος
Ο Άκης Σκέρτσος/ Φωτογραφία Eurokinissi


Από την ανάλυση των κυβερνητικών δράσεων για τη στέγη ξεκίνησε η ραδιοφωνική συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, στα «Παραπολιτικά 90,1».

Συγκεκριμένα, για το πρόγραμμα κοινωνικής στέγης αρχικά παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα γίνουν από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, εντός των επόμενων εβδομάδων.

Όπως πρόσθεσε, η έκταση της ΧΡΩΠΕΙ, 18 στρεμμάτων, «με πολύ υψηλό συντελεστή δόμησης, μπορεί να προσφέρει κάποια εκατοντάδες διαμερίσματα», ένα μέρος των οποίων μπορεί να έχει τον χαρακτήρα της κοινωνικής στέγης. Αντίστοιχα ακίνητα, «μικρότερης έκτασης αλλά σημαντικά και σε καλές περιοχές, υπάρχουν σε όλη την Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι τα λεγόμενα αδρανή κρατικά ακίνητα.

Η αξιολόγηση έχει γίνει, υπάρχουν τουλάχιστον δέκα αντίστοιχα με τη ΧΡΩΠΕΙ ακίνητα, τα οποία θα βγουν σε μια τέτοια διαδικασία», αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ περιέγραψε, στη συνέχεια τη διαδικασία: Θα ακολουθήσει πρόσκληση προς τους ιδιώτες να δώσουν τις προσφορές τους για την κατασκευή των νέων κατοικιών. Ταυτοχρόνως, «θα υπάρξει και μια τροποποίηση στη νομοθεσία ώστε να γίνει πιο ελκυστικό το πλαίσιο της λεγόμενης κοινωνικής αντιπαροχής». Εν κατακλείδι, η ΧΡΩΠΕΙ θα μπορούσε να είναι έτοιμη μέσα στο 2027, όπως εκτίμησε. Επίσης, η διάταξη για τα κλειστά ακίνητα μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο.

Σε αυτό το σημείο έκανε μία παρένθεση για τις αδρανείς αγροτικές γαίες, με αφορμή την πρωθυπουργική εξαγγελία από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Εν προκειμένω, «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι εποπτευόμενοι φορείς του έχουν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης τα οποία κάθονται και θα μπορούσε επίσης να γίνει μια πρόσκληση είτε σε φυσικά πρόσωπα (αγρότες) είτε σε νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις) να πάρουν δωρεάν τη γη αυτή με αντικείμενο τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια». Ανέπτυξε, δε, τα προτερήματα των θερμοκηπίων: «Αυξάνουν κατά δέκα φορές τουλάχιστον την παραγωγικότητα με ταυτόχρονο όφελος ότι μειώνεται πολύ σημαντικά η ανάγκη για άρδευση, ενώ είναι δέκα φορές χαμηλότερη η ανάγκη για πότισμα».

Aποστολή αυτής της κυβέρνησης είναι το νοικοκύρεμα του κράτους

Ακολούθησε, όμως, ένα γενικό συμπέρασμα για την «αποστολή αυτής της κυβέρνησης» που δεν είναι άλλο από «το νοικοκύρεμα του κράτους, αυτό είναι το Α και το Ω», διαβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας, αναγνωρίζοντας, την ίδια στιγμή, ότι υπάρχουν, δυστυχώς, πολλές παθογένειες, πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου που δεν συνομιλούν μεταξύ τους. «Τα πάντα θέλουν μια ωρίμανση», σημείωσε.

Επανερχόμενος στο στεγαστικό ζήτημα, δήλωσε ότι «με το ζήτημα της κρατικής ιδιοκτησίας ασχολούμαστε συστηματικά από την προηγούμενη θητεία». Και, μάλιστα, υπολογίζονται σε 700.000 τα κλειστά διαμερίσματα, εκ των οποίων 400.000 είναι στην Αττική, σύμφωνα με τον ίδιο.

Αναφέρθηκε, όμως, και σε ένα άλλο εργαλείο. «Εξασφαλίσαμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης 400 εκατ. δάνεια, με μηδενικό επιτόκιο, για ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση σε παλιά ακίνητα. Το μέτρο αυτό, επίσης, θα αυξήσει την προσφορά στα ακίνητα», είπε και συνέχισε με το πρόγραμμα «Σπίτι μου», για το οποίο υπήρξε «τεράστιο ενδιαφέρον: Είχαμε 10.000 δικαιούχους, εκ των οποίων οι 7.500 έχουν μπει στα σπίτια τους. Ήταν 1 δισ. ευρώ (σ.σ. το σχετικό κονδύλι), υπήρξε μια συστηματική και έντονη διαπραγμάτευση τους τελευταίους μήνες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εξασφαλίσαμε 2 δισ. επιπλέον για να ικανοποιήσουμε την αυξημένη ζήτηση για φθηνά στεγαστικά δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο από το εμπορικό (επιτόκιο)».

Εδώ, «το κόστος εξυπηρέτησης στα δάνεια αυτά είναι χαμηλότερο από ένα ενοίκιο». Εξάλλου, συμπλήρωσε, «ανεβάσαμε το όριο ηλικίας έως τα 50 έτη, η γενιά των σαραντάρηδων έως τα 50 υπέφερε πολύ τα χρόνια της κρίσης και δικαίως διερωτήθηκαν γιατί αποκλείονται από το πρόγραμμα. Δεν ήταν αρκετά τα χρήματα σε πρώτη φάση και η πρώτη σκέψη ήταν να βοηθήσουμε τους νεότερους ανθρώπους που είναι στη διαδικασία να φτιάξουν την οικογένειά τους», εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας.

Δημογραφικό

Για το δημογραφικό, ειδικότερα, «ανακοινώθηκε και θα εξειδικευθεί περαιτέρω από την κυρία Ζαχαράκη ένα σημαντικό πακέτο μέτρων στήριξης της οικογένειας. Γιατί μας απασχολεί πολύ το δημογραφικό, η συρρίκνωση των γεννήσεων. Δυστυχώς, την προηγούμενη χρονιά ο αριθμός των γεννήσεων έπεσε στις 75.000, πολύ χαμηλός αριθμός. Έχουν γίνει πράγματα την τελευταία πενταετία, έχουν αυξηθεί οι κρατικές δαπάνες κατά 800 εκατ. από το 2019 ως σήμερα. Και θα προστεθούν άλλα 250 εκατ. με νέες παροχές, μερικές από τις οποίες ανακοινώθηκαν το Σάββατο», τόνισε παραπέμποντας στη χορήγηση voucher από επιχειρήσεις για βρεφονηπιακό σταθμό, στις δωρεάν εξετάσεις σε γυναίκες από 30 έως 35 ετών κ.ά.

Απαντώντας στην κριτική ενστόλων ότι ήταν ισχνές οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν, ο κ. Σκέρτσος δήλωσε: «Έχουν δίκιο όλοι οι υπάλληλοι του Δημοσίου, ειδικά οι άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή, και το ιατρικό και το ένστολο προσωπικό, να διαμαρτύρονται για τους μισθούς. Οι μισθοί στο Δημόσιο είναι χαμηλοί και κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να αυξηθούν». Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι εκτός από την αύξηση - «συμβολική κίνηση» που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, είναι και «οι δύο ακόμη αυξήσεις που δεν πρέπει να τις αγνοήσουμε: Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% και η οριζόντια αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, από τις οποίες επωφελούνται και οι ένστολοι».

Έτσι, «σωρευτικά και από τα τρία μέτρα είναι περίπου 50 ευρώ καθαρά τον μήνα, δηλαδή 600 τον χρόνο». Βέβαια, διευκρίνισε, «δεν λέμε ότι είναι το καλύτερο και θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες». Ταυτοχρόνως πρέπει να καλυφθούν και οι ανάγκες των συνταξιούχων και των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων, όπως των γιατρών, όπως είπε. Ειδικά για τις συντάξεις επεσήμανε ότι η αύξηση το 2025 θα είναι «η τρίτη αύξηση, αφορά σχεδόν 2 εκατ συνταξιούχους», ενώ για όσους έχουν την προσωπική διαφορά «υπάρχει η πρόνοια, με την έκτακτη εισφορά που πλήρωσαν τα διυλιστήρια, να ενισχυθούν... ».

Και, σε έναν γενικό απολογισμό της κυβερνητικής παρουσίας στη ΔΕΘ, σκοπός ήταν, μεταξύ άλλων, «να συνοψίσουμε όσα έχουν γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια, και ειδικά τον τελευταίο χρόνο. Υπάρχει η κριτική ότι η κυβέρνηση δεν παράγει έργο, είτε μεταρρυθμιστικό είτε γενικώς έργο. Αυτό απαντήθηκε εξαντλητικά από τον πρωθυπουργό. Αναφέρθηκαν τουλάχιστον δέκα, ιστορικού χαρακτήρα, μεταρρυθμίσεις, που δεν έχει τολμήσει να υλοποιήσει καμία άλλη κυβέρνηση. Ψηφίσθηκαν την πρώτη χρονιά και θα υλοποιηθούν μέσα στην επόμενη τριετία». Τέτοια παραδείγματα, που επικαλέσθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, «θα φέρουν τους καρπούς τους από το 2025 και μετά». Επίσης, η επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, ο χάρτης συγχώνευσης ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων: «Αυτό θα φέρει αποτελέσματα στην επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης εντός της τριετίας», με απώτερο στόχο να φθάσουμε, ως χώρα, τους ευρωπαϊκούς χρόνους.

Βεβαίως, «η κοινωνία πρέπει να είναι αυστηρή με την κυβέρνηση, πρέπει να απαιτεί ταχύτητα, αποτελεσματικότητα, ειλικρίνεια. Κανείς δεν είναι δεδομένος και δεν πρέπει να αισθάνεται σίγουρος στη θέση του. Αυτό πιστεύουμε εμείς, είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τις ανάγκες της κοινωνίας», υπογράμμισε και αναφέρθηκε σε αυτονόητες πολιτικές που κάποιος τις βρίσκει σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, εδώ, όμως, «έχουν καθυστερήσει επί δεκαετίες». Εν κατακλείδι, «οι πολίτες θα μπορέσουν να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν ποιος έχει σχέδιο, ποιος είναι συνεπής και ποιος ασχολείται μόνο με εσωστρέφεια και δεν παράγει πολιτικές προτάσεις που κάνουν καλύτερη τη ζωή μας», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ