FAZ: «Βατερλώ» για τον Τσίπρα αν δεν περάσουν οι «Πρέσπες»

NEWSROOM
FAZ: «Βατερλώ» για τον Τσίπρα αν δεν περάσουν οι «Πρέσπες»
Φωτο: Eurokinissi

«Αυτό που παίζεται αυτές τις μέρες στο ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν είναι για εύθραυστα νεύρα» γράφει η γερμανική FAZ.

Η γερμανική εφημερίδα εξηγεί: «Με μια οριακή πλειοψηφία, για την ακρίβεια 151 από τις 300 ψήφους, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κέρδισε το βράδυ της Τετάρτης την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, και έτσι ξεκίνησαν ήδη οι προετοιμασίες για τον επόμενο τελικό - θρίλερ στην Ελλάδα. Μια επιτυχία στην ψηφοφορία για παροχή (ψήφου εμπιστοσύνης) φαινόταν πιθανή, αλλά όχι και σίγουρη. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, που τον ακολουθεί με αξιοπρόσεκτη πειθαρχία μετά από ορισμένες αρχικές αποσχίσεις των προηγουμένων τεσσάρων ετών, διαθέτει στην Αθήνα περί τις 145 έδρες. Οι έξι ψήφοι που έλειπαν, μπορεί μεν να διασφαλίστηκαν σε διαπραγματεύσεις, ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να γνωρίζει με απόλυτη ασφάλεια, αν ένας από τους βουλευτές δεν έπαιζε διπλό παιχνίδι και να ήθελε να μπλοκάρει τον πρωθυπουργό», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

«Αυτό όμως δεν συνέβη και τώρα ο Τσίπρας προσεγγίζει τον στόχο που έχει διατυπώσει πολλές φορές, δηλαδή να κυβερνήσει μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου το φθινόπωρο. Ωστόσο επίκειται η επόμενη δοκιμασία. Στη Βουλή αυτές τις μέρες αναμένεται προς ψήφιση το μακράν σημαντικότερο πρόγραμμα της κυβέρνησης Τσίπρα: η κύρωση της συμφωνίας με τη γειτονική 'Βόρεια Μακεδονία', μέσω της οποίας αναμένεται να διευθετηθεί επιτέλους η εκτός Ελλάδας ελάχιστα γνωστή "διαμάχη για το όνομα".

Η 'Βόρεια Μακεδονία' την προηγούμενη εβδομάδα υιοθέτησε το νέο της όνομα. Η αλλαγή κατέστη δυνατή μέσω αρκετών αλλαγών στο Σύνταγμα που εγκρίθηκαν στη Βουλή των Σκοπίων με πλειοψηφία δύο τρίτων. Προηγουμένως το κράτος ονομαζόταν μόνο 'Μακεδονία' , ωστόσο η Ελλάδα δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να γίνει δεκτή με αυτό το όνομα στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ ή άλλες διεθνείς ενώσεις. Ο όρος «Μακεδονία», όπως αναφέρεται στην Ελλάδα διακομματικά, αναφέρεται στην ελληνική αρχαιότητα και δεν θα πρέπει να διεκδικείται από κανέναν. Ιδιαίτερα όχι από ένα κράτος που κατοικείται κατά πλειοψηφία από Σλάβους, επειδή οι Σλάβοι άρχισαν να εγκαθίστανται στα Βαλκάνια πολλούς αιώνες μετά τον Αλέξανδρο.

Ως διέξοδο ο Τσίπρας που δεν είναι εθνικιστής προσέφερε έναν συμβιβασμό που όμως δεν μπορεί απλά να αδιαφορήσει σε αυτό το ζήτημα με την κοινή γνώμη: Σε περίπτωση μετονομασίας της 'Μακεδονίας' σε 'Βόρεια Μακεδονία' η Αθήνα θα εγκαταλείψει την αντίσταση κατά ενδεχόμενης ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και επίσης θα εγκρίνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ απέδωσε υπό μεγάλες δυσκολίες και όχι πάντοτε με πολύ καθαρές μεθόδους.

Τώρα είναι η σειρά του Τσίπρα», προσθέτει, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Στην Αθήνα θα πρέπει να κυρωθεί η συμφωνία. Μια αποτυχία θα ήταν καταστροφή για τον Τσίπρα και θα μπορούσε να σημάνει την έξοδο και για τον Ζάεφ, o οποίος έχει επενδύσει όλο του το πολιτικό κεφάλαιο σε μια εξεύρεση λύσης στη διαμάχη. Για το εσωτερικό πολιτικό κλίμα στη 'Βόρεια Μακεδονία' θα ήταν σε κάθε περίπτωση ένα δηλητήριο, επειδή οι εθνικιστές ενισχύθηκαν. Η κατάληξη πριν από την ψηφοφορία στην Αθήνα δεν είναι άνευ ελπίδας, αλλά δύσκολη και εύθραυστη.

Στη Νέα Δημοκρατία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ο Τσίπρας δεν μπορεί να ελπίζει. Ο Μητσοτάκης κινείται από εσωκομματικό υπολογισμό κατά μιας εξομάλυνσης με τη 'Βόρεια Μακεδονία' . Αλλά υπάρχουν αντιπολιτευόμενοι βουλευτές, που υποστηρίζουν τη συμφωνία. Σε αυτούς ανήκουν αρκετοί βουλευτές του φιλελεύθερου κόμματος «Το Ποτάμι» όπως ακόμα και ορισμένοι από τους δεξιούς λαϊκιστές «Ανεξάρτητους Έλληνες». Οι ΑΝΕΛ ήταν από το 2015 μέχρι και πριν από λίγες μέρες στον κυβερνητικό συνασπισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι που ο επικεφαλής τους Πάνος Καμμένος αγωνιζόμενος για την πολιτική του επιβίωση αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό παραπέμποντας στη συμφωνία για τη 'Βόρεια Μακεδονία' . Έτσι ο ίδιος θέλει προφανώς να πιάσει το κόμμα του πάνω από το όριο του 3% για να μπει στην επόμενη Βουλή. Ωστόσο αρκετοί βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν θέλουν να ακολουθήσουν τον Καμμένο και θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας», εξηγεί η γερμανική εφημερίδα.

Εν κατακλείδι, «η Συμφωνία θα μπορούσε να επικυρωθεί με απλή πλειοψηφία των παρόντων, που προβλέπει το Σύνταγμα. Ο Τσίπρας στοχεύει στην απόλυτη πλειοψηφία για πολιτικούς λόγους. Ο Μητσοτάκης προειδοποιεί: Όσοι αντιδρούν στην κυβέρνηση δεν μπορούν να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας για τη "διαφωνία του ονόματος", διότι έτσι παρατείνεται η παραμονή της κυβέρνησης Τσίπρα στην εξουσία. Ο Τσίπρας με τη σειρά του ζήτησε από τον Μητσοτάκη να υπάρξει τηλεοπτικό ντιμπέιτ για το ζήτημα της Μακεδονίας. Τελικά, το μόνο σίγουρο, τα πράγματα θα είναι
σφιχτά στο Κοινοβούλιο και πάλι - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», εκτιμά η FAZ.

ΣΧΕΤΙΚΑ