Μητσοτάκης: Αυτή την 4ετία θα κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος

NEWSROOM
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου / Φωτογραφία INTIME NEWS

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου.

Στην αρχή της συνέντευξής του στον AΝΤ1 ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δραματική αύξηση των γυναικοκτονιών και της βίας των ανηλίκων, λέγοντας ότι υπάρχουν πάρα πολλές καταγγελίες γυναικών, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει το θάρρος να εκδηλώσουν το πρόβλημα. Όσο για το περιστατικό στους Αγίους Αναργύρους, που ήταν -όπως είπε- «γροθιά στο στομάχι», σημείωσε πως όλα πήγαν λάθος, αλλά η αύξηση του αριθμού των καταγγελιών δείχνει πως υπάρχει εμπιστοσύνη στην Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, παραδέχτηκε ότι στην Αστυνομία υπάρχει ακόμα η κουλτούρα του ωχαδερφισμού, όπως και στο κράτος, αλλά και πολλοί που κάνουν εξαιρετική δουλειά και τόνισε πως χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας. «Ναι, τα περιπολικά πρέπει να είναι και ταξί και ασθενοφόρα. Στις φωτιές πήγαιναν πόρτα-πόρτα στα σπίτια για να βγάλουν τους ηλικιωμένους από τα σπίτια τους», συμπλήρωσε.

«Βρήκαμε πολλούς αστυνομικούς δεσμευμένους σε πρόσωπα. Βρήκαμε πολλές αντιστάσεις για να τους απαλλάξουμε», αποκάλυψε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει προσωπική ευθύνη στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το περιστατικό στους Αγίους Αναργύρους,  τονίζοντας πως κάνει μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει τα κακώς κείμενα στην ΕΛ.ΑΣ.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως αυτή την 4ετία πρέπει να κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος. «Όταν τα βάζουμε με το βαθύ κράτος, χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Αυτή είναι η μάχη την οποία δίνουμε, και η Αστυνομία είναι μία από τις παρεμβάσεις που θέλουμε να κάνουμε», είπε.

Όσον αφορά τα μέτρα κατά της ενδοσχολικής βίας και του bullying υπογράμμισε: «Δεν είμαστε εδώ για να τιμωρούμε τα παιδιά, αλλά για να βάλουμε ένα πλαίσιο συμπεριφοράς». «Η αθλητική βία είναι η αρχή της σχολικής βίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «θέλουμε να κερδίσουμε τη μάχη κατά του χουλιγκανισμού στη μνήμη του αστυνομικού που έχασε τη ζωή του».

«Πρέπει να μπαίνουν όρια, πλαίσιο κανόνων που θα σέβονται τα παιδιά. Δεν μπορείς να μπαίνεις να τα κάνεις γης μαδιάμ. Επειδή άκουσα και ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να λέει "αν σπάσει ένα παράθυρο, θα το πληρώσει όλο το σχολείο". Όχι, δεν θα το πληρώσει όλο το σχολείο, θα το πληρώσει η οικογένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το θέμα των Τεμπών, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει συγκάλυψη και στο ερώτημα που θέτουμε τι έχουμε να συγκαλύψουμε δεν μας απαντούν». Απαντώντας στις κατηγορίες περί «μονταζιέρας», σημείωσε πως δεν γνωρίζει εάν υπάρχει, αλλά αυτό που μπορεί να πει με βεβαιότητα είναι ότι η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της ακέραιο το υλικό με τις συνομιλίες στα Τέμπη.

Μιλώντας για το πρόβλημα της ακρίβειας, είπε ότι ο ίδιος πρώτος αναγνωρίζει πως ροκανίζει τα εισοδήματα των πολιτών.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού

«Ο χώρος έχει ανανεωθεί, εκθέτουμε καλλιτέχνες σε δημόσιους χώρους του Μεγάρου Μαξίμου».

Για γυναικοκτονίες και περιστατικό Αγίων Αναργύρων, βία ανηλίκων, παραβατικότητα, ανασφάλεια

«Να κάνω μια διάκριση μεταξύ της βίας όπως την περιγράψατε: τη βία κατά των γυναικών, τη γυναικοκτονία, την παραβατικότητα ανηλίκων.
Το περιστατικό των Αγίων Αναργύρων ήταν γροθιά στο στομάχι.
Καθημερινά έχουμε πολλές καταγγελίες για βία κατά των γυναικών και πλέον οι γυναίκες αισθάνονται πως υπάρχει εμπιστοσύνη στην Αστυνομία».

Για την Αστυνομία

«Και στην Αστυνομία μπορεί να υπάρχει η κουλτούρα του ωχαδερφισμού, αλλά υπάρχουν και αστυνομικοί που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και εκτός υπηρεσίας. Ναι, τα περιπολικά πρέπει να είναι και ταξί και ασθενοφόρα. Στις φωτιές πήγαιναν πόρτα πόρτα στα σπίτια για να βγάλουν τους ηλικιωμένους από τα σπίτια τους. Το panic button όταν πρωτομιλήσαμε ήταν μια ιδέα, σήμερα λειτουργεί».

Για την υποστελέχωση των ΑΤ

«Αν κάνετε ένα ρεπορτάζ στη Δυτική Αττική, θα σας πουν ότι έχει ενταθεί η αστυνομική παρουσία. Μεγάλη προσπάθεια να κατανεμηθεί σωστά το προσωπικό της Αστυνομίας. Πράγματι βρήκαμε πολλούς αστυνομικούς δεσμευμένους σε πρόσωπα. Βρήκαμε πολλές αντιστάσεις για να τους απαλλάξουμε.

Είμαι σαφής και ξεκάθαρος σε αυτό δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το περιστατικό στους Αγίους Αναργύρους. Έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει τα κακώς κείμενα στην ΕΛ.ΑΣ.

Αυτή την 4ετία πρέπει να κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος. Όταν τα βάζουμε με το βαθύ κράτος, χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Αυτή είναι η μάχη την οποία δίνουμε και η Αστυνομία είναι μία από τις παρεμβάσεις που θέλουμε να κάνουμε».

Για bullying στα σχολεία

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ασφαλές περιβάλλον για καταγγελίες των παιδιών που δέχονται bullying.

Έχουν αυξηθεί οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία, χρειάζονται και άλλοι.

Να μπαίνουν όριο, πλαίσιο κανόνων που θα σέβονται τα παιδιά. Δεν μπορείς να μπαίνεις να τα κάνεις γης μαδιάμ. Επειδή άκουσα και ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να λέει "αν σπάσει ένα παράθυρο, θα το πληρώσει όλο το σχολείο". Όχι, δεν θα το πληρώσει όλο το σχολείο, θα το πληρώσει η οικογένεια. Δεν είμαστε εδώ για να τιμωρήσουμε τα παιδιά, αλλά για να βάλουμε ένα πλαίσιο κανόνων.

Πρέπει να αντιτάξουμε τα πρότυπα εναντίον μιας μουσικής κουλτούρας που προάγει τη βία. Η αθλητική βία είναι το πρώτο στάδιο εκδήλωσης βίας έξω από το σχολείο. Θέλουμε να κερδίσουμε τη μάχη κατά του χουλιγκανισμού, στη μνήμη του αστυνομικού που έχασε τη ζωή του».

Για τα Τέμπη

«Στο ερώτημα της συγκάλυψης, να συγκαλύψουμε τι; Δεν παίρνουμε κάποια απάντηση. Δεν υπήρχε καμία συγκάλυψη και θα σας επαναλάβω αυτό που είπα στη Βουλή: Εκείνο το βράδυ συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες. Προσπαθήσαμε, αλλά δυστυχώς δεν προλάβαμε να έχουμε έτοιμα όλα τα συστήματα ασφαλείας. Ξέρω πως έχω μια καχύποπτη κοινωνία απέναντι. Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της».

Για μονταρισμένο υλικό

«Δεν το γνωρίζω αυτό και δεν γνωρίζω αν είναι αλήθεια. Και να το αποδείξει η Δικαιοσύνη αν είναι έτσι. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι το υλικό έφτασε ακέραιο στη Δικαιοσύνη. Δεν υπήρχε καμία κυβερνητική ανάμειξη. Το βράδυ δεν ξέραμε πόσοι είναι οι νεκροί. Δηλαδή το μέλημά μας ήταν να πάμε να πειράξουμε το ηχητικό. Είναι βαθιά προσβλητικό, κυρία Αναστασοπούλου. Ό,τι διέρρευσε στα μέσα ήταν δύο ημέρες μετά».

Για «μπάζωμα»

«Οι μόνοι μπορούν να πουν και να ζητήσουν τα ρέστα. Οι γονείς όμως, όχι τα κόμματα. Θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει και εμείς με το Μάτι, αλλά δεν το κάναμε, είναι χυδαίο. Ποιο μπάζωμα; Πάρθηκε μια απόφαση επιχειρησιακά στο πεδίο. Οι άνθρωποι θεώρησαν πως έπρεπε να σταθεροποιηθεί το σημείο.

Δεν το γνωρίζω αυτό. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι το υλικό έφτασε ακέραιο στη Δικαιοσύνη. Δεν υπήρχε καμία κυβερνητική ανάμειξη. Το βράδυ δεν ξέραμε πόσοι είναι οι νεκροί. Δηλαδή το μέλημά μας ήταν να πάμε να πειράξουμε το ηχητικό; Είναι βαθιά προσβλητικό, κυρία Αναστασοπούλου. Ό,τι διέρρευσε στα μέσα ήταν δύο ημέρες μετά.

Ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας αναπαράγονται με μεγάλη συστηματικότητα Δεν απαντήσαμε με μεγάλη πειστικότητα στις θεωρίες συνωμοσίας της αντιπολίτευσης. Αυτό ήταν το λάθος μας. Αν η αντιπολίτευση καταθέσει κατηγορητήριο για προανακριτική επιτροπή, θα το εξετάσουμε».

Για την ακρίβεια

«Πρώτος γνωρίζω πως η ακρίβεια ροκανίζει τα εισοδήματα των πολιτών. Στην Ενέργεια επανερχόμαστε σταδιακά στις τιμές προ του 2021. Από τον Μάρτιο έχουμε μειώσεις τιμών σε προϊόντα.

Η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με μόνιμες αυξήσεις είναι η μόνη απάντηση στην ακρίβεια. Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό είναι μεγαλύτερες από τη συνολική αύξηση του πληθωρισμού.

Πρέπει να αντιληφθούμε πως δαπανήσαμε στον Covid πολλά χρήματα. Η χώρα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Ποτέ δεν θα ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε, και αυτό είναι δέσμευση. Στην αρχή της χρονιάς δεν θα πειραματιστούμε με τον Προϋπολογισμό. Το 1/10 αν εφάρμοζαν από αυτά που λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα εκτροχιαζόταν ο Προϋπολογισμός».

Για στέγη

«Υλοποιούμε μια σειρά δράσεων για να στηρίξουμε το πρόβλημα του κόστους της στέγης. Ανακαίνιση σπιτιών, ανοίγει άμεσα η πλατφόρμα "Ανακαινίζω - Ενοικιάζω".

Το πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής. Δίνουμε εκτάσεις σε κατασκευαστές, κρατήστε ένα κομμάτι, το λέω απλά και το υπόλοιπο θα το διαχειριστεί το κράτος».

Για πρόστιμα σε εταιρείες

«Δεν με νοιάζει ποια είναι η εταιρεία και πόσο μεγάλη μπορεί να είναι. Αν παρανομεί, θα πρέπει να πληρώσει το πρόστιμο. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν καλά τη δουλειά τους. Οι πλασματικές εκπτώσεις με εκνευρίζουν πάρα πολύ. Υπάρχουν εταιρείες που δεν έβαλαν μυαλό και αισχροκερδούν, γι' αυτό συνεχίζουμε να επιβάλλουμε πρόστιμα».

Για την Υγεία

«Τα χειρουργεία τα απογευματινά δεν αφορούν κρίσιμες επεμβάσεις. Είναι μία φθηνότερη επιλογή έναντι των ιδιωτικών νοσοκομείων. Είναι και κάποια περισσότερα έσοδα και για τους γιατρούς και για τους νοσηλευτές. Στους 2-3 μήνες θα πρέπει να αξιολογήσουμε ποιοι έκαναν χρήση των απογευματινών χειρουργείων.

Αναζητούμε χρηματοδοτικά εργαλεία για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με εισοδηματικά κριτήρια. 80 νοσοκομεία και 156 Κέντρα Υγείας ανακαινίζονται μερικώς ή πλήρως

Δεν έχουμε όσους γιατρούς θα θέλαμε στα νησιά και σε ακριτικές περιοχές
Θα κριθεί το νέο ΕΣΥ το 2027, στο τέλος της τετραετίας. Λιθαράκι-λιθαράκι θα δει ο πολίτης τις αλλαγές».

Ευρωεκλογές

«Στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για το πόσο δυνατή και ισχυρή θα είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη και είναι το βασικό ζήτημα των εκλογών αυτών. Ναι, θέλω να είμαστε πιο ισχυροί για να μπορέσω να πάω στην Ευρώπη και να διαπραγματευτώ για τους αγρότες, για την άμυνα, για να βοηθήσουμε τους Έλληνες πολίτες. Ψηφίζουμε για να στείλουμε ένα ισχυρό εσωτερικό μήνυμα ότι πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική των μεταρρυθμίσεων.

Το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας έχει να κάνει με ποιος θα αμφισβητήσει το πολιτικό τοπίο. Κόμματα με μείγμα ασυναρτησίας και λαϊκισμού. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητάει εθνικές εκλογές όταν αναγνωρίζει ότι θα είναι δεύτερος. Εθνικές εκλογές θα έχουμε το 2027 ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.

Βλέπω ένα ριμέικ. Οι κύριοι Κασσελάκης και ο Βελόπουλος μου θυμίζουν τον Τσίπρα με τον Καμμένο και αυτές οι δυνάμεις κάποια στιγμή ενώθηκαν και κυβέρνησαν.

Δεν φοβήθηκα το πολιτικό κόστος. Δεν μπορεί να κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι δεν υλοποιεί το προεκλογικό της πρόγραμμα. Κάναμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, νέος ποινικός κώδικας, νέο σύστημα πληρωμών Iris. Όλα αυτά τα κάναμε σε 9 μήνες. Προφανώς κάποιες αλλαγές ξεβολεύουν κάποιους. Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια μπορεί να ενόχλησε κάποιους».

Για τα ελληνοτουρκικά

«Στα μέσα Μαΐου θα επισκεφθώ τον πρόεδρο Ερντογάν στην Τουρκία. Υπάρχει σημαντική πρόοδος εξομάλυνσης στις σχέσεις με την Τουρκία και είναι καλοδεχούμενη και από τους Έλληνες και τους Τούρκους. Εδώ και μήνες δεν έχουμε πια παραβιάσεις. Ενθουσιασμός στα νησιά που οι Τούρκοι επισκέπτες μπορούν να πάνε χωρίς βίζα.

Πετύχαμε πολλά έναντι της Τουρκίας χωρίς υποχωρήσουμε ούτε βήμα από τις πάγιες θέσεις μας.

Γνωρίζουμε το δίκαιο των θέσεών μας και μπορεί να επιλυθεί με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας.

Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τη συζήτηση με την Τουρκία για τα κυρίαρχα δικαιώματά μας. Θα καταθέσουμε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της υποψηφιότητας των "Σπαρτιατών". Μακάρι να συντονιστούμε και με κόμματα της αντιπολίτευσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ