Απόψε η ψήφος εμπιστοσύνης με το βλέμμα στις Πρέσπες

NEWSROOM
Απόψε η ψήφος εμπιστοσύνης με το βλέμμα στις Πρέσπες
Φωτο: Eurokinissi

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και το ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις έχει ήδη μεταφερθεί στην επόμενη ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

Η πλειοψηφία των 151 για την ψήφο εμπιστοσύνης στην αποψινή ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα φαίνεται να έχει εξασφαλισθεί, καθότι έχουν εκφράσει την στήριξή τους στην Κυβέρνηση - πέρα από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - και έξι πρόθυμοι βουλευτές από άλλους χώρους και συγκεκιμένα οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, Σπύρος Δανέλλης, Κώστας Ζουράρις, Κατερίνα Παπακώστα.

Ωστόσο, το τοπίο δεν είναι το ίδιο σε ότι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς το Ποτάμι δείχνει να αναθεωρεί τη στάση του. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική σκέψη ήταν η ψήφος κατά συνείδηση με τους Στ. Θεοδωράκη, Γ. Μαυρωτά και Σπ. Λυκούδη να προσανατολίζονται στο «ναι» και τους Γ. Αμυρά και Γ. Ψαριανό αν έχουν δηλώσει ότι θα την καταψηφίσουν. Ωστόσο, πλέον το κόμμα σκέπτεται να καταψηφίσει ή να απέχει από τη διαδικασία, όπως γνωστοποίησε ο Γιώργος Αμυράς.

Σε αντίθετο κλίμα κινούνται οι δηλώσεις των ευρωβουλευτών του κόμματος, Γιώργου Γραμματικάκη και Μίλτου Κύρκου. «Το Ποτάμι δεν έχει καμία δικαιολογία να αλλάξει άποψη, δεν πιστεύω ότι θα το κάνει, έχουμε ξοδέψει πάρα πολύ χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύρκου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και των πολιτικών αρχηγών των υπολοίπων κομμάτων, μετά την έντονη αντιπαράθεση που σημειώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος χθες από τη Βουλή στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, απευθύνθηκε στο Σώμα λέγοντας πως έπραξε το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό. Και αναφερθείς στη στάση των βουλευτών υπογράμμισε ότι «θα σταθούν στο ύψος της συνείδησής τους, στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης απέναντι στον τόπο και στο πατριωτικό συμφέρον».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Βουλής επιβεβαίωσε -μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους - ότι «η συμφωνία των Πρεσπών, παρότι δεν τίθεται θέμα εκ του συντάγματος, πρέπει να ψηφιστεί από 151 βουλευτές, για να έχει ισχυρή ισχύ, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στους διεθνείς οργανισμούς».

«Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές, θα υπάρχει ένα ζήτημα περιορισμένης ευθύνης ως προς την ερμηνεία. Δεν πρόκειται κανείς να θέσει θέμα μη ισχύος της στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά καλό είναι και για τη χώρα και για τη Βουλή, να υπάρχει σαφής πλειοψηφία και νομίζω πως θα υπάρξει γιατί είναι μια ισχυρή ιστορική συμφωνία», επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ