Μητσοτάκης για τα ομόφυλα: Ναι στον πολιτικό γάμο, όχι στην παρένθετη μητρότητα

NEWSROOM
Μητσοτάκης για τα ομόφυλα: Ναι στον πολιτικό γάμο, όχι στην παρένθετη μητρότητα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ / Φωτογραφία: Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος

Τα χαρτιά του σχετικά με τις προθέσεις του ως προς το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ανοίγει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο πρωθυπουργός έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το πλαίσιο νομοθέτησης που ήδη προκαλεί αναταραχή και διαφωνίες στους κόλπους της ΝΔ και να ξεκαθαρίσει εάν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για υπουργούς.

Όπως είπε, σκοπεύει να νομοθετήσει την ισότητα στον γάμο, αλλά δεν θα περιλαμβάνει τεκνοθεσία μέσω παρένθετης μητρότητας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα βάλει θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές και υπουργούς της ΝΔ, καθώς είναι θέμα συνείδησης. Τόνισε, μάλιστα, ότι η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση, που δεν δημιουργεί πρόβλημα.

«Είναι θέμα συνείδησης. Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στους βουλευτές, το έχω πει από την πρώτη στιγμή. Όμως πρέπει και εγώ και όσοι πιστεύουν στο νομοσχέδιο αυτό να πείσουμε τους βουλευτές μας και ενδεχομένως να μεταπείσουμε και κάποιους οι οποίοι μπορεί να έχουν αρνητική στάση».

Ερωτηθείς εάν θα ισχύσει αυτό και για τους υπουργούς, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Οι βουλευτές ψηφίζουν, όχι οι υπουργοί. Και με τη βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία. Όμως, προφανώς, όταν κάποιος είναι υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Θέλω να θυμίσω ότι τα νομοσχέδια εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, από τους υπουργούς. Αλλά και αυτό θα σας έλεγα είναι μία λεπτομέρεια, διότι ξέρω πολύ καλά ότι για να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές και από άλλα κόμματα να το ψηφίσουν».

Σημεία συνέντευξης Μητσοτάκη: 

Αφορά κάποιους συμπολίτες μας πάρα πολύ. Στην ιεράρχηση των θεμάτων δεν είναι σίγουρα το πρώτο θέμα. Το άνοιξα με δική μου πρωτοβουλία καθώς έχω μελετήσει πολύ το ζήτημα, έχω συζητήσει με πολλούς που τους αφορά. Κατ' αρχάς θα νομοθετήσουμε την ισότητα στον γάμο. Ο γάμος από τη φύση του είναι συντηρητικός θεσμός. Αυτό το οποίο προτίθεμαι να φέρω προς ψήφισε δεν είναι κάτι επαναστατικό, 15 χώρες της ΕΕ το έχουν ήδη νομοθετήσει, δεν πάμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Θέλω επίσης να τονίσω ότι μιλάμε για πολιτικό γάμο, έτσι; Δεν μιλάμε εδώ ούτε για εκκλησία, ούτε για στέφανα. Το λέω γιατί ξέρετε υπάρχει πάντα μία εικόνα… Ούτε για ρύζια, ούτε για τέτοια, αλλά…

Σέβομαι απόλυτα όλες τις απόψεις. Δεν θέλω να διχάσει το θέμα αυτό αλλά να βρούμε την κοινή συνισταμένη. Σέβομαι απόλυτα τον ρόλο και την άποψη της Εκκλησίας. Υπενθυμίζω ότι η Εκκλησία ήταν αντίθεση στο θέμα της καύσης των νεκρών. Προφανώς θα ακούσουμε και τις απόψεις της Εκκλησίας, δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε. Θέλω να ωριμάσει η συζήτηση στην κοινωνία πριν φέρω κάτι προς ψήφιση.

Κατά κανόνα, το οικογενειακό δίκαιο το άνοιγε η κεντροαριστερά. Η κεντροδεξιά ήταν πίσω. Θυμίζω ότι το 1982 η ΝΔ είχε καταψηφίσει τη μεγάλη αλλαγή που είχε επέλθει τότε, π.χ. οι γυναίκες να φέρουν το επώνυμο του συζύγου τους.

Ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά τα οποία δεν έχουν ίσα δικαιώματα σήμερα. Εάν μια γυναίκα συζεί με μια άλλη και έχει ένα μωρό, αρρωστήσει και πεθάνει, η άλλη δεν έχει κανένα δικαίωμα. Με προβληματίζει το μπούλινγκ, αλλά πότε είναι χειρότερο; Όταν γίνεται στα κρυφά ή όταν το συζητούμε φανερά.

Δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θέλω ένα αγόρι». Δεν αλλάζουμε τίποτε σε αυτό. Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο Γονέας 1 και Γονέας 2.

Νομίζω όχι πολύ. Δεν βάζω ορόσημο, ούτε υπολογίζω το πολιτικό κόστος. Δεν ανοίγω τη συζήτηση για να παραπέμψω το θέμα στις καλένδες.

Είναι θέμα συνείδησης. Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στους βουλευτές, το έχω πει από την πρώτη στιγμή. Όμως πρέπει και εγώ, κ. Κουβαρά, και όσοι πιστεύουν στο νομοσχέδιο αυτό να πείσουμε τους βουλευτές μας και ενδεχομένως να μεταπείσουμε και κάποιους οι οποίοι μπορεί να έχουν αρνητική στάση. Οι βουλευτές ψηφίζουν, όχι οι υπουργοί. Και με τη βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία. Όμως, προφανώς, όταν κάποιος είναι υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Θέλω να θυμίσω ότι τα νομοσχέδια εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, από τους υπουργούς. Αλλά και αυτό θα σας έλεγα είναι μία λεπτομέρεια, διότι ξέρω πολύ καλά ότι για να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές και από άλλα κόμματα να το ψηφίσουν.

Νομίζω ότι η αποχή (των βουλευτών της ΝΔ) από τη φύση της… Υπάρχουν πολλές κοινοβουλευτικές επιλογές. Η αποχή είναι μια αξιοπρεπή στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει την διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να έχουν οι βουλευτές.

Μου κάνει πάρα πολλή εντύπωση, την άκουσα κι εγώ αυτή την τοποθέτηση. Δηλαδή ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτό μας λέει, «αν μπορώ να δημιουργήσω πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία», προσέξτε, για ένα θέμα όπου εγώ ο ίδιος ξεκινώ λέγοντας ότι δεν βάζω κομματική πειθαρχία. «Δεν με ενδιαφέρει δηλαδή», ως κ. Ανδρουλάκης, «τι λέει το νομοσχέδιο, αρκεί να δημιουργήσω εγώ πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία». Είπε «δεν θα δέσω τα κορδόνια». Εγώ βλέπω σήμερα τουλάχιστον φοράω παπούτσια χωρίς κορδόνια, οπότε το θέμα δεν με αφορά, διότι τουλάχιστον ως προς τα παπούτσια τα οποία φοράω επιλέγω γενικά να μην φοράω παπούτσια με κορδόνια. Μου κάνει πάρα πολλή εντύπωση, είναι πολύ ξεπερασμένη αυτή η λογική.

Αντί να δούμε την ουσία του θέματος, ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί με τον τρόπο του ένα ζήτημα το οποίο είναι ζήτημα δικαιωμάτων στο οποίο, προσέξτε, εγώ ο ίδιος ξεκινώ λέγοντας ότι δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία. Και προσέξτε, γιατί το κάνω αυτό; Γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να μη διχαστούμε στο θέμα αυτό, είναι ένα ζήτημα…

Ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί ένα θέμα δικαιωμάτων του ανθρώπου το οποίο εγώ ξεκίνησα και είπε ότι δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τεκμηριωμένο αίτημα για την απόκτηση F35 και είναι απολύτως ώριμο για να υλοποιηθεί για να προχωρήσουμε με μία σημαντική αγορά για να ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Το αίτημα είναι απολύτως ώριμο για να εγκριθεί.

Θα βρεθώ στις ΗΠΑ σε δύο εβδομάδες από τώρα σε ένα μεγάλο επενδυτικό φόρουμ προκειμένου να παρουσιάσουμε την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Θα βρεθώ και στο Σικάγο για μία παρουσία στην ομογένεια, για να σας θυμίσω σε δύο εβδομάδες θα έχει ψηφιστεί σε λίγο καιρό το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο.

Δεν είμαστε κοντά για την Χάγη. Υπογράψαμε σημαντικές συμφωνίες όπως αυτή για τη βίζα που ήταν σημαντική για τους νησιώτες, συνεργαζόμαστε για το μεταναστευτικό. Σταδιακά θα μπορέσουμε να μπούμε στον πυρήνα των διαφορών μας, δηλαδή στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ. Δεν έχω αυταπάτες πως το θέμα της ΑΟΖ θα λυθεί από τη μία στιγμή στην άλλη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ δήλωσε πως «η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό νοικοκυριό και από τότε που αρχίσαμε να έχουμε πρόβλημα πληθωρισμού, η κυβέρνηση έχει προτάξει την αντιμετώπισή της ως απόλυτη κυβερνητική προτεραιότητα κι έχει πάρει πολλά μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση».

Υπενθύμισε ότι μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο εκταμιεύθηκαν περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση πρωτίστως των πιο αδύναμων νοικοκυριών και σημείωσε πως έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι, έχουν επιβληθεί πολλά πρόστιμα και τώρα υπάρχουν τα εργαλεία για τον τρόπο τιμολόγησης των προϊόντων στο ράφι.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε γιατί η Ελλάδα έχει το ακριβότερο βρεφικό γάλα στην Ευρώπη και το ελαιόλαδο 23,7% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο, για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων κάνουμε πια πιο δραστικές παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν σκοπό να μειώσουν τελικά τις τιμές στο ράφι. Διότι έχουμε ένα μοντέλο στην Ελλάδα όπου έχουμε υψηλές ονομαστικές τιμές και μετά υψηλές εκπτώσεις και πίσω από αυτό το συγκεχυμένο καθεστώς τιμολόγησης τελικά κρύβονται οι υψηλότερες τιμές», απάντησε σημειώνοντας πως είναι αδικαιολόγητο πολυεθνικές εταιρείες να πωλούν το ίδιο προϊόν σημαντικά ακριβότερα στην Ελλάδα απ’ ό,τι σε άλλες αγορές. «Δεν δικαιολογείται. Μερικές φορές ακούμε δικαιολογίες: ‘είμαστε νησιωτική χώρα, είμαστε απομονωμένοι’. «Δεν τα πιστεύω αυτά και δεν υποστηρίζονται και από τα πραγματικά δεδομένα. Όταν είπα λοιπόν ότι η Ελλάδα δεν είναι «μπανανία» και δεν θα κερδοσκοπούν στις πλάτες των Ελλήνων καταναλωτών μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, το εννοώ. Και αν αυτό το οποίο λέω ενοχλεί αυτές τις εταιρείες, τι να κάνω, εγώ έχω μια υποχρέωση: να προστατεύσω αυτή τη στιγμή τον Έλληνα καταναλωτή και να εξασφαλίσω ότι λίγο-πολύ τα ίδια προϊόντα σε μια ενιαία αγορά -είμαστε σε μια ενιαία αγορά, έχουμε την ίδια αγορά, αυτό υποτίθεται ότι πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση πρώτα και πάνω από όλα την ενιαία αγορά- ότι τα προϊόντα αυτά δεν θα πωλούνται πολύ πιο ακριβά στην Ελλάδα απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ενώ ειδικά για το βρεφικό γάλα είπε ότι η κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα παραπέρα καθορίζοντας πλαφόν στο κέρδος.

Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση δεν επιλέγει τη διατίμηση που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι οι διατιμήσεις πολύ συχνά οδηγούν σε ελλείψεις στο ράφι και σημείωσε ότι το βρεφικό γάλα είναι αναντικατάστατο προϊόν για τις γυναίκες που δεν θηλάζουν το μωρό τους.

«Από την άλλη, όμως, δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ελλείψεις στην αγορά και να τραβήξουν οι εταιρείες αυτές τα προϊόντα τους. Άρα, αυτή την ισορροπία πρέπει να βρούμε. Νομίζω ότι την έχουμε βρει. Θα δυσαρεστηθούν κάποιες εταιρείες από τις παρεμβάσεις μας, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν μπορεί να δούμε και άλλα αντίστοιχα μέτρα, απάντησε «αν χρειαστεί, ναι» και υπενθύμισε ότι το ίδιο έκανε η κυβέρνηση και για να αντιμετωπίσει και τις πρωτοφανείς αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση φορολόγησε τα διυλιστήρια και εισέπραξε περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ πέρσι τα οποία επέστρεψε τελικά στην κοινωνία μέσα από έκτακτες ενισχύσεις.

«Άρα, από τη στιγμή που διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς, στην οποία εγώ πιστεύω, πιστεύω στην αγορά, αλλά γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν είμαστε μια κοινωνία αγγέλων. Και γνωρίζω πολύ καλά ότι το κέρδος, η διεκδίκηση του υπερκέρδους ή του κέρδους απληστίας, μπορεί πάντα να είναι στο μυαλό κάποιων. Εκεί έχουμε την υποχρέωση να παρέμβουμε και το κάνουμε», ανέφερε.

Μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το πλαίσιο των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, πάντα σε συνδυασμό με την Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία, είπε, είναι ταγμένη στο να υπηρετεί την αντιμετώπιση ολιγοπωλιακών πρακτικών που οδηγούν τελικά σε υψηλότερες τιμές.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι όλες οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στοχεύουν στη μεγαλύτερη διαφάνεια που είναι αυτή η οποία επιτρέπει στον καταναλωτή να συγκρίνει τιμές.

Επ' αυτού αναφέρθηκε στο «e-Καταναλωτής», σημειώνοντας πως είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο και ενθάρρυνε τους τηλεθεατές να το αξιοποιούν περισσότερο γιατί, όπως είπε, δίνει πολύ χρήσιμα συγκριτικά στοιχεία τιμών.

«Έτσι λειτουργεί εύρυθμα μία αγορά, όταν λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Έτσι λειτούργησε, θέλω να θυμίσω, και ο ανταγωνισμός, τελικά, στις τιμές των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Διότι, θυμάστε, πόση κριτική, καλοπροαίρετη, μέσα από διάφορα, έτσι, εύθυμα βιντεάκια και memes είδαμε για τα πολύχρωμα τιμολόγια. Πλην όμως, τελικά αυτή η διαφάνεια στις τιμές οδήγησε τους προμηθευτές, τουλάχιστον για τον μήνα Ιανουάριο -και εκτιμώ ότι αυτό θα συνεχιστεί τουλάχιστον και για τους επόμενους μήνες, γι' αυτούς που έχουμε ορατότητα- να δώσουν τιμές χαμηλότερες από αυτό το οποίο και εσείς ως δημοσιογράφοι μπορεί να περιμένατε. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ανταγωνισμός στην πράξη. Όμως με ένα κράτος το οποίο εποπτεύει την αγορά και το οποίο παρεμβαίνει όποτε αυτό είναι απαραίτητο», υπογράμμισε.

Πηγή: https://www.iefimerida.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ