Συγχαρητήρια από Μέρκελ για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Με θερμά λόγια σχολίασε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση της διένεξης με την ΠΓΔΜ με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που ανέλαβε να διευθετήσει το θέμα του ονοματολογικού προβάλλοντας μια λύση με τον κ. Ζάεφ, νομίζω πως εδώ πρόκειται για ένα έργο που ο καθένας μας γνώριζε πως δεν θα οδηγούσε σε εύκολη λύση. Το όνομα Βόρεια Μακεδονία δημιουργεί σαφήνεια και δίνει στη Βόρεια Μακεδονία τη δυνατότητα να γίνει μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ» σχολίασε η κα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Συγχαίρω τον πρωθυπουργό για το τόσο αποφασιστικό βήμα που δεν θα ωφελήσει μόνο τη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις η καγκελάριος διέψευσε πως υπάρχει σχέση μεταξύ της συμφωνίας Ελλάδας – ΠΓΔΜ και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. «Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων ως προς το ονοματολογικό και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, με αιφνιδιάζει το γεγονός πως πρέπει να πούμε κάτι τέτοιο» σχολίασε και αναφερόμενη στη στάση της Νέας Δημοκρατίας, που τάσσεται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, περιορίστηκε να πει πως δεν θα εμπλακεί στις διαφορετικές θέσεις των ελληνικών κομμάτων. Επανέλαβε, ωστόσο τη βεβαιότητά της πως η Συμφωνία θα ωφελήσει τις δύο χώρες και την Ε.Ε. και πρόσθεσε πως πρέπει «όταν υπάρχουν μεγάλα εθνικά ζητήματα να υπάρχει μια σωστή στάση... δεν μπορώ να επηρεάσω τα πράγματα».
Η επίσκεψη της καγκελαρίου στην Αθήνα σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κύκλου και το άνοιγμα ενός νέου, σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ παρατήρησε πως η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια δεν σηματοδοτεί το τέλος της μεταρρυθμιστικής περιόδου αλλά την απαρχή μιας νέας κατάστασης.
«Η χώρα μας δοκιμάστηκε σκληρά από μέτρα που πολλές φορές ήταν ακατανόητα από τους πολίτες, συχνά άδικα, δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή. Σήμερα βγαίνουμε οριστικά από αυτή την κρίση με σοβαρές πληγές είναι η αλήθεια, πληγές που επουλώνουμε σταδιακά, κρατώντας την κοινωνία όρθια» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «οι διμερείς σχέσεις δοκιμάστηκαν σκληρά, υπήρξαν δύσκολες στιγμές... Το πιο σημαντικό ήταν να καταπολεμήσουμε στερεότυπα, αυτά του αυταρχικού Γερμανού και του τεμπέλη Έλληνα».
Από την πλευρά της η καγκελάριος σχολίασε πως πράγματι «οι Έλληνες πέρασαν μέσα από μια δύσκολη περίοδο όπου η Ελλάδα έλαβε υποστήριξη και η Γερμανία συνέβαλε προς αυτό, κυρίως όμως ήταν οι Έλληνες που έπρεπε να υποστούν δύσκολες και επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η κατάσταση έχει αλλάξει, η Ελλάδα μπόρεσε να ολοκληρώσει τα προγράμματα».
«Έχουμε τη θέληση και τη δύναμη να προχωρήσουμε μπροστά, λέμε όχι στις φυγόκεντρες δυνάμεις που προτάσσουν τον εθνικισμό, την εθνική περιχαράκωση, τον ρατσισμό, στις προκλήσεις της εποχής μας. λέμε όχι στις φωνές της μισαλλοδοξίας που επιδιώκουν να παίξουν ενισχυμένο ρόλο και στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η ανάδειξη των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που απειλούν την Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός, που παράλληλα αναφέρθηκε και στο θέμα των πολεμικών επανορθώσεων. «Ασφαλώς δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες που περάσαμε πρόσφατα αλλά και τις δύσκολες και απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η Ιστορία όπως οι επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να επικεντρωθούμε και στο νέο πλαίσιο που έχουμε οικοδομήσει» σχολίασε ο κ. Τσίπρας.