Μητσοτάκης και Σολτς: Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, η λύση των δύο κρατών είναι σημαντική
Την κρίση στη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μεταναστευτικό, την ενέργεια και την προστασία του κλίματος ανέδειξε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ως βασικά θέματα των συνομιλιών που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Καγκελαρία, επισημαίνοντας με ικανοποίηση την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε μια σειρά θεμάτων.
Ο κ. Σολτς επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα -και την υποχρέωση- να υπερασπιστεί τον εαυτό του, στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου» και τάχθηκε υπέρ των «ανθρωπιστικών παύσεων» των εχθροπραξιών, οι οποίες θα επιτρέψουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Υπενθύμισε τις θηριωδίες της Χαμάς, ζήτησε άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και τόνισε ότι παραμένει υπέρ της λύσης των δύο κρατών στην περιοχή.
Αναφερόμενος στην Ουκρανία επισήμανε ότι συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη για τη συνέχιση της στήριξης της άμυνας της χώρας, ενώ επισήμανε ότι η Γερμανία στηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες ολοκληρώνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Σολτς ζήτησε ταχεία ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ασύλου και έκανε λόγο για την ανάγκη διμερών και ευρωπαϊκών λύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δευτερογενής μετανάστευση προς τη Γερμανία.
Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν ακόμη τα θέματα ενέργειας και προστασίας του κλίματος.
«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Συμφωνούμε σε αυτό» με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενόψει της συνάντησης που θα έχει την Παρασκευή με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει εκφράσει διαφορετική άποψη.
«Η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία δια της βίας. Υπό την Χαμάς υποφέρουν ηλικιωμένοι, παιδιά, γυναίκες (…). Οι πράξεις της είναι ωμής βαρβαρότητας. Πρόκειται ξεκάθαρα για τρομοκρατική οργάνωση και στη Γερμανία το αντιμετωπίζουμε με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Απαγορεύσαμε τη δράση της», πρόσθεσε ο καγκελάριος.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και αυτό το τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία, επανέλαβε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, την Παρασκευή στο Βερολίνο.
Ο κ. Σολτς τόνισε ακόμη ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η Χαμάς και να μην της δοθεί η δυνατότητα να ανασυνταχθεί και να επαναλάβει τις επιθέσεις της και ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ είναι δημοκρατική χώρα, η οποία είναι προσηλωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και ενεργεί αναλόγως. «Οι κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ (ενν. από τον Ταγίπ Ερντογάν) είναι παράλογες», κατέληξε.
- Συζητήσαμε για τις στενές σχέσεις Ελλάδας Γερμανίας
- Μιλήσαμε για την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας
- Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τα εδάφη του
- Ανθρωπιστικές παύσεις
- Η Χαμάς συνεχίζει να κρατά ομήρους, ανάμεσά τους και παιδιά. Αμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους
- Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα στους κατοίκους που κρατά η Χαμάς ως ασπίδα
- Η λύση των δύο κρατών, η πιο σημαντική προοπτική
- Για Ουκρανία, η ρωσική εισβολή και οι συνέπειές της μας απασχολούν. Είναι ένα θηριώδης πόλεμος, απλά και μόνο λόγω του μένους του Ρώσου προέδρου. Ελλάδα και Γερμανία θα στηρίξουμε αμυντικά την Ουκρανία για όσο χρειαστεί.
- Μεταρρυθμίσεις για τις υπό ένταξη χώρες στη διεύρυνση της ΕΕ
- Μετανάστευση. Η Ελλάδα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα και η Γερμανία στόχος δευτερογενούς μετανάστευσης
- Θα πρέπει να λάβουμε δράσεις σε διμερές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο
- Να συνεργαστούμε πιο στενά σε οικονομία ενέργεια και κλίμα
- Η συνάντηση επιβεβαιώνει τις ισχυρές σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας
- Ιδιους στόχους για ένα καλύτερο μέλλον
- Δεν ξεχνώ ότι τελευταία επίσκεψη στο Βερολίνο το Μάρτιο του 2020, πριν τον κορωνοϊό.
- Η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο έχει αναπτυσσόμενη οικονομία, αυξάνει εισαγωγές και στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.
- Ιστορικό ρεκόρ τουριστικών αφίξεων
- Το δημόσιος χρέος συρρικνώνεται
- Η Ελλάδα έχει την ταχύτερη θέση στη μείωση του δημοσίου χρέους παγκοσμίως
- πολιτική σταθερότητα στη Ελλάδα και σε αυτό το νέο κεφάλαιο αρκετές σελίδες γράφει και η διμερής μας συνεργασία
- Η Γερμανία είναι ο 3ος μεγαλύτερος πελάτης και θα είναι η τιμώμενη χώρα στην επόμενη ΔΕΘ
- Σταθερή γέφυρα η ζωντανή ελληνική κοινότητα που ζει και προκόβει εδώ
- Γεωστρατηγική σημασία του πράσινου ενεργειακού διαδρόμου
- Είναι ένα σημαντικό βήμα από τη ρωσική ενέργεια
- Πρόσθετοι πόροι για μεταναστευτικό και καταστροφές από την κλιματική κρίση
- Η Γερμανία αναγνωρίζει τις προσπάθειές μας για την προστασία των συνόρων μας και των συνόρων της Ευρώπης
- Η αρωγή της Ευρώπης πρέπει να γίνει εντονότερα
- Χρειαζόμαστε όσο ποτέ ένα δυναμικό σχέδιο με διπλή κατεύθυνση, Την αποτροπή των παράνομων διελεύσεων και τη διαχείριση όσων παίρνουν άσυλο. Το δικαίωμα πρέπει να ασκείται με βάσει τους κανόνες του πολέμου, του διεθνούς δικαίου και του ανθρωπιστικού
- διαχωρίζουμε τη Χαμάς από το λαό της Παλαιστίνης
- Υποστηρίζουμε την ανθρωπιστική βοήθεια, Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παίξει το ρόλο που της αναλογεί.
- Οριστική λύση δεν θα υπάρξει αν δεν είναι πολιτική και αυτή είναι η ίδρυση δύο κρατών σύμφωνα με τον ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου
- Στηρίζουμε την Ουκρανία
- Ως Ευρωπαίοι εταίροι συζητήσαμε για το κυπριακό να ξεκινήσουν ξανά οι συνομιλίες
- Η ελληνική προσπάθεια οι σχέσεις μας με την Τουρκία να επανέλθουν σε πιο ήρεμα νερά
- Να ανταποδώσω με λίγα λόγια στην γλώσσα
- Η Ελλάδα είναι μία χώρα σε διαφορετικό μονοπάτι
- Ελλάδα και Γερμανία με μια πιο στενή φιλία
- Ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται. Είμαι σίγουρος ότι οι χώρες θα την επιδιώξουν
Σολτς
Για εμάς η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Κρατά σε ομηρία ανθρώπους και έχει πάρει με τη βία την εξουσία. Υποφέρουν εκεί ηλικιωμένοι, παιδιά, γυναίκες. Είναι μία ωμή πράξη βαρβαρότητας. Πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση. Αυτό αντιμετωπίζεται στη Γερμανία με όλα τα μέσα που διαθέτουμε.
Χαιρόμαστε για τις καλές σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, βεβαίως στο τέλος οι δύο χώρες θα πρέπει να το πετύχουν αυτό. Και μετά τη σύσταση της νέας κυβέρνσηςης της Ελλάδας είναι καλύτερες οι σχέσεις
Μητσοτάκης
Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και καταδικάζονται από την ελληνική κυβέρνηση
Το ότι διαφωνούμε με τον Ερντογάν δεν σημαίνει πως δεν θα τον προσκαλέσουμε στην Αθήνα
Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία με βάσει το διεθνές Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας.
Η Ελλάδα έχει επιταχύνει σημαντικά βήματα στη χορήγηση ασύλου. Εχει αυξηθεί η φύλαξη των εξωτερικών μας συνόρων. Είμαι σαφής. Οταν χορηγούμε άσυλο σε κάποιον στην Ελλάδα θέλουμε να μείνει στην Ελλάδα και να την κάνει μόνο τόπο παραμονής τους.
Σολτς
Η απάντηση έχει δοθεί ήδη από τον ομόλογό μου. Είναι ξεκάθαρο να μην μιλούμε επί μακρόν αλλά να βρούμε λύσεις άμεσα για τη δευτερογενή μετανάστευση. Θα τα καταφέρουμε. Για τα δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να κάνουμε αυτό το βήμα και να ακολουθήσει η ένταξη. Θα μπορέσουμε να επιλύσουμε δύσκολα θέματα.
Μητσοτάκης
Συζητήσαμε ελάχιστα τα θέματα της οικονομίας, αυτά έμειναν πίσω πια με την Ελλάδα να έχει κάνει εξαιρετικά βήματα μπροστά. Να δούμε το μέλλον από το πρίσμα δύο χωρών που πατούν καλά στα πόδια τους.
Για τον πληθωρισμό κεντρική πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης για να μειωθούν οι τιμές και να μην επιβαρύνονται τα νοικοκυριά.
Σολτς
Να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Δεν είναι κάτι που εμείς πρέπει να εκκινήσουμε. Αλλά να λάβουν υπόψιν μας κάποιες παραμέτρους. Επίσης υπάρχει συνεργασία και στήριξη σε επίπεδο συνόρων Ελλάδας. Θεωρούμε πως η συμφωνία είχε καλή απόκριση και θα αναβιώσουμε αυτή τη συμφωνία. Ξεκάθαρη η θέση της Γερμανίας. Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Το Ισραήλ πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Παράλογες οι κατηγορίες απέναντι στο Ισραήλ
Μητσοτάκης
Επιδιώκουμε τη συνεργασία με την Τουρκία στο προσφυγικό. Η ΕΕ την έχει στηρίξει οικονομικά και πιστεύω ότι τους τελευταίους μήνες έχουν κάνει βήματα και σε διμερές επίπεδο. Σκοπός μας είναι να μην φεύγουν βάρκες από την Τουρκία και να μην μπαίνουν σε κίνδυνο οι ανθρώπινες ζωές. Δεν πρέπει οι διακινητές να αποφασίζουν ποιοι θα μπαίνουν στην Ευρώπη.
Εχουμε ακόμα πολύ δουλειά να κάνουμε.
Ο φράχτης στον Έβρο έχει σκοπό όχι μόνο να προστατέψει τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Πηγή: iefimerida.gr