Δένδιας: Να μπει ένα φράγμα στην επέκταση της αστάθειας
Είναι καθήκον των χωρών που σέβονται θεμελιώδεις αρχές και αξίες να δημιουργήσουν ένα φράγμα απέναντι στην επέκταση της αστάθειας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο Βουκουρέστι.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ απηύθυνε ομιλία στην ολομέλεια της «Ετήσιας Πρεσβευτικής Συνάντησης του ρουμανικού υπουργείου Εξωτερικών», και συγκεκριμένα στο πάνελ με θέμα «Σύγχρονες Προκλήσεις Ασφαλείας» μαζί με τον Ρουμάνο ομόλογό του Μπογκντάν Αουρέσκου (Bogdan Aurescu) και τη γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ, Χέλγκα Σμιτ (Helga Schmid).
Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας, υπάρχει ο «κίνδυνος ενός “κενού σταθερότητας και ευημερίας” στην άμεση γειτονιά μας» και πρoσέθεσε: «Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε εκείνες τις χώρες που έχουν απομείνει στη “ζώνη του λυκόφωτος” κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν αποτελούν μέρος της».
«Η πιο προφανής περίπτωση είναι τα Δυτικά Βαλκάνια», τόνισε χαρακτηριστικά. «Καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Και χρειάζονται την υποστήριξή μας και χρειάζονται μια πολύ σαφή προοπτική. Είναι καθήκον μας, καθήκον όσων είναι ήδη μέλη της ΕΕ, όπως η Ρουμανία και η Ελλάδα, να τους βοηθήσουμε».
Υπογράμμισε δε πως αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καλύψει το κενό στα Δυτικά Βαλκάνια, θα προσπαθήσουν να το καλύψουν άλλοι που δεν συμμερίζονται τις αρχές μας, που δεν μοιράζονται τις ιδεολογίες και τις αξίες μας.
Όπως επεσήμανε, το ίδιο ισχυει και για τους εταίρους μας στα ανατολικά. Ο ίδιος άλλωστε αργότερα σήμερα θα επισκεφθεί τη Μολδαβία, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ίσως εδώ και δεκαετίες.
«Θα μεταφέρω μαζί μου ένα πολύ απλό μήνυμα: υποστηρίζουμε τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Μολδαβίας, ενώ η Μολδαβία θα πρέπει να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα την φέρουν πιο κοντά στην Ευρώπη. Θα επαναλάβω την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας στην Ανατολική Εταιρική Σχέση», σημείωσε.
Ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως Ελλάδα και Ρουμανία είναι σταθεροί υποστηρικτές μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες, σεβόμενοι πλήρως το διεθνές δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, αρχές κοινές για τους εταίρους μας στην ΕΕ, τους περισσότερους συμμάχους του ΝΑΤΟ και πολλές χώρες της ευρύτερης περιοχής.
«Υπάρχει όμως μια σημαντική μειοψηφία χωρών, δυστυχώς και εντός της Συμμαχίας μας που όχι μόνο δεν σέβεται αυτούς τους κανόνες, αλλά τους υπονομεύει ενεργά, χρησιμοποιώντας στρατιωτικές δυνάμεις στο εξωτερικό, καταλαμβάνοντας ξένα εδάφη, με πόλεμο δι’ αντιπροσώπων και ακόμη και με μισθοφόρους».
«Αυτό που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι παρατηρούμε μια αύξηση των αυτοκρατοριών στη γειτονιά μας, ενώ οι χώρες που είχαν δημιουργήσει ή τουλάχιστον λειτουργούσαν δημοκρατικούς θεσμούς οπισθοχωρούν», υπογράμμισε και προσέθεσε πως «εάν δεν περιοριστούν αυτές οι δυνάμεις, μπορεί να κυριαρχήσουν».
«Ως εκ τούτου, είναι καθήκον των χωρών που τηρούν θεμελιώδεις αρχές, όπως η Ελλάδα και η Ρουμανία, μαζί με άλλες χώρες-ομοϊδεάτες, να δημιουργήσουν ένα φράγμα στην επέκταση της αστάθειας».
Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε πως πριν από μερικές εβδομάδες, Ρουμάνοι πυροσβέστες παρείχαν ουσιαστική βοήθεια στην Ελλάδα προκειμένου να σβήσουν τις πυρκαγιές. «Οι πυρκαγιές δεν ορίστηκαν, τουλάχιστον στο παρελθόν, ως πρόκληση ασφάλειας, αλλά είναι. Και είναι ένα σύμπτωμα ευρύτερων, διεθνικών προκλήσεων που καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία: κλιματική αλλαγή, πανδημίες, μαζικές μεταναστευτικές κινήσεις. Φαίνονται με την πρώτη ματιά εντελώς ξεχωριστές προκλήσεις. Αλλά, ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά, έχουν έναν σημαντικό κοινό παρονομαστή: επιδεινώνονται από τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης».
Όπως επεσήμανε, η παγκοσμιοποίηση δεν είναι από μόνη της κάτι κακό, όμως σημαίνει ότι μια πρόκληση σε ένα μέρος του κόσμου, επηρεάζει γρήγορα άλλα μέρη του κόσμου πολύ γρήγορα.
«Σήμερα, καμία χώρα, μικρή ή μεγάλη, δεν μπορεί να στήσει φραγμούς για να σταματήσει τη μετανάστευση, να σταματήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ή μιας πανδημίας. Μπορεί να λάβει μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων, δεν μπορεί όμως να αποτρέψει τα φαινόμενα», σημείωσε.
«Η απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις είναι αρκετά απλή: αλληλεγγύη», τόνισε. Υπενθύμισε μάλιστα τη δωρεά εμβολίων από την Ελλάδα στις χώρες που έχουν ανάγκη, όπως χθες που ο κ. Δένδιας βρέθηκε στην Τυνησία και παρέδωσε 100.000 εμβόλια, ενώ την περασμένη εβδομάδα στάλθηκαν 200.000 εμβόλια στη Λιβύη.
Τέλος, αναφερόμενος στην πρόκληση του προσφυγικού, ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε: «Το Αφγανιστάν είναι τόσο μακριά, αλλά και τόσο κοντά. Αν δεν συνεργαστούμε, αν δεν επιδείξουμε αλληλεγγύη, ειδικά μεταξύ μας, οι εταίροι της ΕΕ, κανείς δεν θα μείνει στο απυρόβλητο» επεσήμανε και κατέληξε: «Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις του σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο».