Γεννηματά: Ο εργαζόμενος δεν έχει προστασία και θα δουλεύει 10ωρα

NEWSROOM
Φώφη Γεννηματά Βουλή για εργασιακό νομοσχέδιο
Φωτογραφία από EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σφοδρή κριτική κατά της ελληνικής κυβέρνησης εξαπέλυσε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, αναφορικά με τους χειρισμούς στα μέτωπα της οικονομίας, των εργασιακών, των εθνικών θεμάτων αλλά και των εμβολιασμών.

Οι νέες ρυθμίσεις στα εργασιακά είναι μια πολύ καλά μελετημένη παρέμβαση, αδίστακτη και στοχευμένη, κατήγγειλε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Οι διατάξεις αυτές, είπε η κ. Γεννηματά, απαιτούν από τον εργαζόμενο να σκύψει το κεφάλι, να δεχθεί τα πάντα και να υποταχθεί. «Απέναντι σε αυτή την πολιτική, κάθε πολίτης που αισθάνεται προοδευτικός, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος και σιωπηλός. Κανείς δεν δικαιούται να σιωπήσει ή να κρυφτεί, μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις», είπε. Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη:

  • αφαιρείται η συλλογική σύμβαση, ως προϋπόθεση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. «Ο εργαζόμενος μένει μόνος του να διαπραγματευτεί με τον εργοδότη. Στην πράξη δεν θα υπάρχει πια 8ωρο, πάμε για 10ωρα και υπερωρίες που δεν θα πληρώνονται», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημειώνοντας ότι αυτή η διάταξη «είναι μια πρόκληση» που βρίσκει αντίθετο ακόμα και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής που επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ισότιμη διαπραγμάτευση μεταξύ του μεμονωμένου εργαζόμενου και του εργοδότη.
  • διευκολύνονται οι απολύσεις, ακόμα και αυτές που κρίνονται παράνομες από το δικαστήριο. «Το μήνυμα είναι στον εργαζόμενο ότι εάν δεν είσαι αρεστός στον εργοδότη, θα φύγεις. Τελείωσε. Δεν υπάρχει άλλη προοπτική. Ακόμη και αν δικαιωθείς από τα δικαστήρια, δεν θα επαναπροσληφθείς. Θα δώσει κάτι παραπάνω ο παράνομος εργοδότης και θα κλείσει, με αυτό τον τρόπο, την παρανομία του».    
  • η απεργία παρεμποδίζεται και η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών καταργείται. «Αυτός είναι ο πραγματικός σας στόχος και όχι η ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα στην απεργία και στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου», είπε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι υπονομεύεται ο νόμος 1264 του ΠΑΣΟΚ που είναι ακόμα και σήμερα ο πιο φιλελεύθερος στην Ευρώπη. Ένας νόμος ιστορικός, όπως τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, γιατί ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, ήταν αποτέλεσμα συμμαχιών, αποτέλεσμα εθνικής λαϊκής ενότητας, ώστε να πάει μπροστά η πατρίδα.    
  • οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, το ΣΕΠΕ αποδυναμώνονται πλήρως. «Η κυβέρνηση λέει στον εργαζόμενο ότι δεν θα τον στηρίξει ο συνδικαλιστής, γιατί θα τον απολύσει και αυτόν. Δεν έχει προστασία. Δεν θα πληρωθείς. Θα διαπραγματευτείς μόνος σου. Θα δουλεύεις 10ωρα, δεν θα παίρνει ρεπό, θα σου τα δίνει όποτε θέλει ο εργοδότης. Δεν θα προσλαμβάνεσαι, εάν δικαιωθείς στα δικαστήρια και επιπλέον, μην περιμένει και τίποτα από το κράτος. η ευθύνη φεύγει από εμάς και η Επιθεώρηση Εργασίας γίνεται μια ανεξάρτητη αρχή». 

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει βάλει τη συντηρητική της σφραγίδα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, επισήμανε εκ προοιμίου τη σύγχυση και ανησυχία που έχει προκληθεί στην κοινωνία, μετά τις εξελίξεις με το εμβόλιο AstraZeneca και τις ανακοινώσεις της επιστημονικής επιτροπής. «Η κυβέρνησή σας κύριε Μητσοτάκη, οφείλει να δώσει απαντήσεις. Δεν είναι Πόντιος Πιλάτος. Πρέπει σήμερα να εξηγήσετε, από αυτό το βήμα, στον ελληνικό λαό, γιατί και με ποια κριτήρια χορηγήθηκε το AstraZeneca στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και ποια είναι τα νέα επιστημονικά δεδομένα, με τα οποία η επιτροπή άλλαξε την εισήγησή της. Η ευθύνη είναι πάρα πολύ μεγάλη», είπε η κ. Γεννηματά και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν η απόφαση για τη χορήγηση του AstraZeneca, είχε σχέση με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων το τελευταίο διάστημα που φαινόταν ότι ήταν επιτακτική ανάγκη για την κυβέρνηση. «Στο εμβολιασμό απαιτείται σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτεία. Αυτή την εμπιστοσύνη την υπονομεύετε εσείς. Μην αναζητείτε αλλού υπεύθυνους. Έχετε μεγάλη ευθύνη γι αυτό που συμβαίνει σήμερα», σημείωσε η κ. Γεννηματά. Πρόσθεσε αναφερόμενη στην έξαρση της εγκληματικότητας: «οι γειτονιές έγιναν ξέφραγο αμπέλι, έχετε κλονίσει το αίσθημα ασφάλειας των οικογενειών». Μιλώντας για τα εθνικά θέματα, έκανε λόγο για τεράστιο έλλειμμα στρατηγικής, καταλογίζοντας ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό επειδή όπως είπε δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα της Τουρκίας. «Δεν γνωρίζουμε τι συζητήσατε με Ερντογάν! Ζητήσαμε και ζητάμε αναλυτική ενημέρωση της βουλής για το περιεχόμενο συζητήσεων και τη προοπτική, πως θα προχωρήσουμε από δω και μπρος!», είπε.

«Κανείς δεν δικαιούται να κρυφτεί! Εδώ κρινόμαστε όλοι! Έχουμε ενεργή παρουσία σε κινητοποιήσεις και σε εργασιακούς χώρους με δημόσιο διάλογο στα εργατικά κέντρα και αν σήμερα η πλειοψηφία πει το ναι στο νομοσχέδιο εμείς ως ΚΙΝΑΛ και εγώ προσωπικά δεσμευόμαστε ότι θα καταργήσουμε τις ρυθμίσεις, μόλις βρεθεί η ευκαιρία με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, και αλλάζουν οι συσχετισμοί κ. Μητσοτάκη», είπε και ξεκαθάρισε πως θα ψηφίσει τις θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ