Η πρόταση Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής - Επιφυλάξεις Γαλλίας, Γερμανίας
Ανοιχτή παραμένει η ΕΕ στο ενδεχόμενο να επανεξατάσει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Μετά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ με αφορμή την πανδημία, συζητήθηκε και η πρόταση την οποία προωθεί ο πρωθυπουργός και έχει τύχει ήδη θερμών σχολίων από ευρωπαϊκές χώρες και αξιωματούχους.
Αν και υπάρχουν αρκετοί «σύμμαχοι» που ζητούν από την ΕΕ να προχωρήσει το πλάνο (Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία, Τσεχία) υπάρχουν και χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που θεωρούν πως είναι πρόωρο το εν λόγω σχέδιο. Ωστόσο, παραμένει στο τραπέζι η επανεξέταση της πρότασης, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την τηλεδιάσκεψη.
Αρχικά ο Σαρλ Μισέλ, που από την αρχή έδειξε ενθουσιασμό για την πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού, τόνισε πως σε πρώτη φάση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για «ιατρικούς λόγους». Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στη χρήση του σε επόμενο στάδιο, κάτι που θα γίνει αν υπάρχει ομοφωνία.
Σ’ αυτό στάθηκε και η Φον ντερ Λάιεν, η οποία τόνισε πως για να προχωρήσει η συγκεκριμένη πρόταση, θα πρέπει να υπάρχει «ομοφωνία» από τα κράτη-μέλη και για «πιθανές άλλες χρήσεις του πιστοποιητικού».
Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός τόνισε στην διάρκεια της Συνόδου Κορυφής πως σε πρώτη φάση, το ζητούμενο θα είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του. Αυτό προκειμένου να έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία, ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη να συζητήσει τη χρήση του όταν θα έχει πια αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί.
Η Γαλλία από την αρχή έδειξε να είναι συγκρατημένη με την πρόταση αυτή. Η ελληνική πρόταση συζητήθηκε αρκετά στην χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο Παρίσι και Βερολίνο είχαν ορισμένες επιφυλάξεις. Η Φον ντερ Λάιεν ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από τους ευρωπαίους ηγέτες. Κάποιοι αμφισβητούν την αναγκαιότητά του και μερικοί έχουν ερωτηματικά για την χρήση του, ωστόσο ορισμένες χώρες δηλώνουν ανοιχτές στο να γίνει χρήση του εν λόγω πιστοποιητικού.
Οπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα οδηγεί σε κανέναν περιορισμό της ελευθερίας, αλλά αντιθέτως θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μια λωρίδας ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια, για όσους το διαθέτουν.
Ο κ. Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του στην διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο τρίμηνο του 2021, τονίζοντας ότι στον αγώνα κατά της νόσου Covid-19 δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί χρόνος. Νωρίτερα, μαζί με τους Κουρτς, Μέτε Φρεντερίκσεν και Μπάμπιτς, με επιστολή τους ζητούσαν να υπάρξει ταχύτερη έγκριση των εμβολίων από την ΕΕ.
Επίσης, όσον αφορά την εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.
Ακόμη, στην διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ, μίλησαν για το θέμα των ανοιχτών συνόρων εν μέσω της πανδημίας. Ο κ. Μισέλ ανέφερε αρχικά πως υπάρχει βούληση της ΕΕ να υπάρξει επιτάχυνση των εμβολιασμών και τάχθηκε υπέρ των ανοιχτών συνόρων, αλλά έκανε ισχυρή σύσταση στο να μην επιτρέπονται ταξίδια που δεν είναι απαραίτητα.
Το ίδιο ανέφερε και η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ σοβαρή». Σημείωσε ωστόσο ότι «υπάρχει ελπίδα», καθώς γίνονται εμβολιασμοί, αλλά πρόσθεσε ότι «ανησυχούμε όλο και περισσότερο» για τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, ορισμένα από τα οποία είναι πολύ πιο μολυσματικά.