Μήνυμα ελπίδας από τον πρωθυπουργό για άνοιγμα της αγοράς

NEWSROOM
Μήνυμα ελπίδας από τον πρωθυπουργό για άνοιγμα της αγοράς
Συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Ν. Χατζηνικολάου / Eurokinissi

Προσεκτικό αλλά σαφές μήνυμα αισιοδοξίας προς την αγορά και δη τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, που δοκιμάζονται από το lockdown, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης στο ΑΝΤ1, ο κ. Μητσοτάκης αφενός καθησύχασε ως προς την εμβολιαστική επάρκεια, διαβεβαιώνοντας τον ελληνικό λαό ότι «έχουμε επαρκέστατα εμβόλια. Ειδικά από τον Απρίλιο και μετά θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη προσφορά εμβολίων σε σχέση με τη ζήτηση για εμβολιασμό που θα υπάρχει». Μάλιστα, επισήμανε ότι «έχουμε προαγοράσει τον διπλάσιο αριθμό εμβολίων από ό,τι χρειαζόμαστε» και πρόσθεσε ότι «μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού».

Αφετέρου, έκλεισε κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές -τουλάχιστον εντός του 2021. «Η πρόθεσή μου είναι η κυβέρνηση αυτή να εξαντλήσει την τετραετία. Όχι, δεν θα είναι το ’21 εκλογική χρονιά. Και γιατί να είναι το ’21 εκλογική χρονιά; Για να διεκδικήσω ακριβώς τι; Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση απολαμβάνει μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έχουμε 158 βουλευτές. Έχουμε μία συμπαγή και αποτελεσματική Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και πιστεύω ότι, παρά τις δυσκολίες, οι πολίτες μας πιστώνουν ότι αντιμετωπίσαμε κρίσεις που καμία κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση δεν είχε αντιμετωπίσει, τουλάχιστον ως προς την ένταση και τον ταυτόχρονο χαρακτήρα τους. Και πιστεύω ότι έχουμε ανταποκριθεί καλά. Έχουμε απόθεμα εμπιστοσύνης».

Παράλληλα, πέρασε το επόμενο «πρόταγμα» της κυβέρνησής του: «Δεν χάσαμε χρόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ψηφίζουμε κάθε εβδομάδα σημαντικές αλλαγές, γιατί το επόμενο μεγάλο εθνικό πρόταγμα μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι οι μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα για να ξαναμπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και ανάκαμψης».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή η πανδημία υποχωρεί στη χώρα μας εδώ και αρκετές εβδομάδες. Αυτό μας κάνει πιο αισιόδοξους ότι έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε το δεύτερο κύμα και φυσικά αυτά είναι και τα δεδομένα, τα οποία θα έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί, προκειμένου την Παρασκευή να μας κάνουν τις εισηγήσεις για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας».

Εξειδικεύοντας, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε: «Να γνωρίζουν όλοι οι συμπολίτες μας και οι ειδικές κατηγορίες εργαζομένων ότι θα σταθούμε δίπλα στον καθένα και στην κάθε μία που έχουν ανάγκη. Το κράτος ήταν, είναι και θα είναι δίπλα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους», είπε, και προανήγγειλε ότι «θα συνεχιστεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή «όσο χρειάζεται για να στηρίξουμε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ανάγκη, που θα δουν μεγάλη πτώση του τζίρου τους». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνησή του έχει δώσει «πολλά χρήματα για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία» και έφερε το παράδειγμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. «Ίσως το πιο επιτυχημένο μέτρο χρηματοδότησης, ειδικά μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Σας λέω, λοιπόν, ότι θα συνεχιστεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή όσο χρειάζεται για να στηρίξουμε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ανάγκη, που θα δουν μεγάλη πτώση του τζίρου τους. Όμως, δεν μπορούμε να λειτουργούμε συνέχεια με την οικονομία κλειστή», σημείωσε.

Απαντώντας αν θα κληθούν οι επιχειρηματίες και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να επιστρέψουν όλα τα χρήματα της επιστρεπτέας σύντομα, απάντησε, αφήνοντας μια χαραμάδα: «Θα το εξετάσουμε αυτό, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Δεν θέλω να προκαταλάβω καμία απόφαση. Όμως, ευτυχώς, άμα δει κανείς τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, δεν έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις το 2020. Ούτε είχαμε πολλές απολύσεις. Διότι καταφέραμε και στηρίξαμε και τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους».

Για την περίοδο των εκπτώσεων είπε ότι «με ενδιαφέρει να μπορέσουμε να επανέλθουμε στο καθεστώς που ήμασταν τουλάχιστον τα Χριστούγεννα, για να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει έστω και με το click away ή έστω και στα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών να μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε πολίτες να μπαίνουν στα καταστήματα με ραντεβού. Το βασικό μας μέλημα αυτή στιγμή -και το καταλαβαίνω απόλυτα- είναι να βοηθήσουμε, να το πω πολύ απλά στη γλώσσα της αγοράς, το εμπόριο να ξεστοκάρει. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, γι’ αυτό και το μέλημά μας και η προσοχή μας θα στραφεί στο πώς θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε το ζήτημα των εκπτώσεων».

Τόνισε όμως ότι το άνοιγμα εξαρτάται από την απόφαση της επιτροπής των επιστημόνων. «Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα υποδείξει στην επιτροπή τελικά τι θα αποφασίσει. Θα πω μόνον ένα πράγμα: Ότι αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε μέσω του click away», είπε.

«Το click away δούλεψε. Ειδικά για κάποιους κλάδους δούλεψε πολύ καλά. Δεν δούλεψε πράγματι τόσο καλά -και ακούω τους επιχειρηματίες που το λένε- για την ένδυση και την υπόδηση. Και το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη, γιατί δεν είμαστε εκτός πραγματικής οικονομίας. Δεν είμαστε εκτός αγοράς. Θέλουμε λοιπόν να δώσουμε στους ειδικούς όλα τα εφόδια και όλα τα δεδομένα ώστε να πάρουν τις αποφάσεις τους με γνώμονα τη δημόσια υγεία πρωτίστως αλλά και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Και πιστεύω ότι την Παρασκευή θα πάρουν τις αποφάσεις τους με βάση αυτά τα δεδομένα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι θα έπρεπε να ρίξει εμπροσθοβαρώς χρήματα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ναι, και μπορεί να είχαν τελειώσει και τα λεφτά. Επειδή κάποιος πρέπει να διαχειρίζεται και το ταμείο και να έχει μία εικόνα του πόσα χρήματα έχουμε».

Ανέφερε, επίσης, ότι «θα υπάρχει καινούργιο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, το οποίο θα επιτρέψει στους ενήμερους δανειολήπτες να λάβουν μία σημαντική οικονομική υποστήριξη για να μπορούν να πληρώνουν τα δάνειά τους».

Μάλιστα, αποκάλυψε τη μοναδική φορά που πήγε κόντρα στους ειδικούς: «Με δική μου απόφαση -ήταν η πρώτη φορά που έκανα κάτι κόντρα στις εισηγήσεις της επιτροπής- έκανα κάτι πιο σκληρό από αυτό που μου ζητούσε η επιτροπή. Έκλεισα για δύο εβδομάδες -τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιανουαρίου- την οικονομική δραστηριότητα, ώστε να προλάβω την όποια ενδεχόμενη επίπτωση της χαλαρότητας που φυσιολογικά υπήρχε τις ημέρες των γιορτών. Θεωρώ ότι εάν είχαμε κάποια τέτοια ένδειξη θα το είχαμε ήδη δει. Δεν το βλέπουμε, ευτυχώς. Και να σας πω γιατί δεν το βλέπουμε; Διότι στη μεγάλη πλειοψηφία οι πολίτες συμμορφώθηκαν».

ΣΧΕΤΙΚΑ