Τι λέει η έκθεση της PwC για το σκάνδαλο της Folli Follie

NEWSROOM
Τι λέει η έκθεση της PwC για το σκάνδαλο της Folli Follie
Πηγή: Eurokinissi

Πολιτικές αναταράξεις προκαλεί η ενδιάμεση έκθεση του διαχειριστικού ελέγχου της PwC στη Folli Follie.

Η έκθεση αποκαλύπτει «ουσιωδώς εσφαλμένες» οικονομικές καταστάσεις, οι οποίες δημιούργησαν πλασματική εικόνα για το επενδυτικό κοινό, ενδείξεις για υπεξαίρεση αλλά και υπόγειες διαδρομές χρήματος για «συνδρομή» της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προς την εταιρεία.

Διαβάστε εδώ όλη την έκθεση της PwC για τη Folli Follie

Σύμφωνα με την αποκαλυπτική έκθεση της PwC -η οποία βρίσκεται στα χέρια ανακριτή-, υπήρχαν «πειραγμένες» οικονομικές καταστάσεις της Folli Follie, («ουσιωδώς εσφαλμένες επί σειρά ετών» αναφέρει χαρακτηριστικά), με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται στο επενδυτικό κοινό μια πλασματική εικόνα, χάρη στην οποία από το 2001 έως το 2015 καταβλήθηκαν στους μετόχους 116.000.000 ευρώ υπό τη μορφή μερισμάτων ή μέσω επιστροφής κεφαλαίου.

Από αυτά, ο βασικός μέτοχος Δημήτρης Κουτσολιούτσος έλαβε περίπου 44 εκατ. ευρώ, καθώς και 130 εκατ. ευρώ από πωλήσεις μετοχών, και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος έλαβε 3,8 και 2,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

«Πέραν των παραπάνω, μάλιστα, υπήρξαν χρηματιστηριακές συναλλαγές επί της μετοχής της Folli Follie Group (FFSA), μέσω λογαριασμών τρίτων, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τις Αρχές» αναφέρεται, επίσης, στην έκθεση της ελεγκτικής εταιρείας.

Επιπλέον, στην έκθεση περιγράφονται όσα απάντησε ο Νίκος Σάκκος, υπεύθυνος ασφαλείας της εταιρείας και της οικογένειας Κουτσολιούτσου, σε συνέντευξη στους ελεγκτές της PwC.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά σε διάθεση «κονδυλίου (80)» (σ.σ. εικάζεται ότι πρόκειται για ποσό ύψους 80.000 ευρώ) για «κάποιες ανάγκες» του «ανθρώπου τους» που θα είναι «δίπλα τους μέχρι να τελειώσουν όλα».

Οπως υπογραμμίζεται, στο αίτημα του Ν. Σάκκου για τα 80.000 ευρώ, ο ΓΚ (Τζώρτζης Κουτσολιούτσος) απαντά μονολεκτικά «Ναι». Οι ελεγκτές της PwC αναφέρουν πως δεν έχει βρεθεί άλλη επικοινωνία επί του συγκεκριμένου θέματος και δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτεί το περιεχόμενο των επικοινωνιών αυτών. Ωστόσο, αναφέρεται στην έκθεση «σε ατζέντα που ανευρέθη στα γραφεία της Εταιρείας» και που πιθανολογείται ότι ανήκει στον ταμία Β. Κατσαμπή, εντοπίστηκε καταχώριση με την περιγραφή Ν.ΣΑΚΚΟΣ (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΕΦ/ΑΓΟΡΑ) για ποσό 80.000 με ημερομηνία 14-05-2018.

Επίσης, αναφέρεται ότι «το πρόσωπο με το οποίο πραγματοποιήθηκε η προαναφερόμενη συνάντηση είχε κάποια σχέση με τον Γ.Μ.» (σ.σ. φέρεται να είναι ο Γεράσιμος Μπαλαούρας).

Ο Σάκκος υποστήριξε πως δεν θυμόταν ούτε τον τίτλο ούτε το όνομα του συγκεκριμένου προσώπου. Όσον αφορά το θέμα των «αναγκών» (80), το οποίο είχε αναφέρει στο e-mail του προς τον ΓΚ (Τζώρτζης Κουτσολιούτσος), ο Ν. Σάκκος επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ένα αίτημα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν αν το αίτημα ήταν για πληρωμή σε μετρητά ή για κάποιο είδος φιλανθρωπικής δωρεάς.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ επισημαίνει ότι ο κ. Μπαλαούρας, με αφορμή τις αποκαλύψεις για το κονδύλιο 80.000 ευρώ που διέθεσε η Folli Follie για «κάποιες ανάγκες» του «ανθρώπου τους» που θα είναι «δίπλα τους μέχρι να τελειώσουν όλα», παραδέχθηκε ότι πήγαν σε νοσοκομείο της εκλογικής του περιφέρειας. Και διερωτάται: «Για ποιον λόγο 80.000 που φέρεται να διαθέτει η Folli Follie ως αντάλλαγμα για την ευνοϊκή της μεταχείριση, καταλήγουν στην εκλογική περιφέρεια του τότε προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής; Θεωρείται και αυτό κανονικό για το ''μαγαζί'';»

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Στην ηλεκτρονική αλληλογραφία του διευθυντή ασφαλείας της Folli Follie προς τον υπόδικο ιδρυτή της που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, γίνεται αναφορά σε διάθεση ''κονδυλίου (80)'' για ''κάποιες ανάγκες'' του ''ανθρώπου τους'' που θα είναι ''δίπλα τους μέχρι να τελειώσουν όλα''.

Μετά τις αποκαλύψεις, ο κ. Μπαλαούρας, τότε πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, βγήκε και ουσιαστικά παραδέχθηκε τη συναλλαγή με τη συγκεκριμένη εταιρεία, δηλώνοντας ότι τα € 80.000 πήγαν σε νοσοκομείο της Ηλείας, της εκλογικής του περιφέρειας.

Για ποιον λόγο 80.000 που φέρεται να διαθέτει η Folli Follie ως αντάλλαγμα για την ευνοϊκή της μεταχείριση, καταλήγουν στην εκλογική περιφέρεια του τότε προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής;

Θεωρείται και αυτό κανονικό για το ''μαγαζί'';».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ήρθαν νέα στοιχεία στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με email που αντάλλαξε υψηλόβαθμο στέλεχος με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, αναφέρεται ότι οδηγία του Μεγάρου Μαξίμου ήταν να υπάρξει συνδρομή στον όμιλο.

Μάλιστα, στο ίδιο μήνυμα τονίζεται πως το θέμα είχε φτάσει μέχρι τον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Επιπλέον, αναφέρεται πως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ φέρεται να υπήρξε και επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής από μέλος του διοικητικού συμβουλίου (σ.σ.: Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς).

Συγκεκριμένα, στο μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που στάλθηκε στις 9 Μαΐου 2018 από το στέλεχος της εταιρείας (διευθυντής ασφαλείας) στον γιο του ιδρυτή της, αναφέρεται:

«Κύριε Τζώρτζη, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα σημερινά αποτελέσματα της κινητοποίησής μας. Η οδηγία από ψηλά είναι να συνδράμουνε τον Όμιλο. Αυτή είναι η θέση του Μαξίμου. Ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός. Ο κος Μπαλαούρας έστειλε μήνυμα στον κο Γκότση και του ανέφερε την κατάσταση. Προσωπική επικοινωνία έγινε με τον Αντιπρόεδρο από τον κο Λαζαρίδη. Είπε και ο κος Τρουλίνος να μην βγει Ανακοίνωση και να πάμε στις 1615 για να συζητήσουμε μαζί τους για να έχουμε μία κοινή γραμμή (αυτοί και εμείς). Ό,τι και να τους πουν στην επιτροπή μπορούμε να επέμβουμε».

Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της τόνισε πως «τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως από την έρευνα για το μεγάλο σκάνδαλο της Folli Follie αποκαλύπτουν ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ήταν ενήμερος για τις παρεμβάσεις υπέρ των προφυλακισμένων επιχειρηματιών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και συνεχίζει:

«Ο κ. Μπαλαούρας εμφανίζεται ξανά ως μεσολαβητής υπέρ των συμφερόντων της εταιρείας. Κι όλα αυτά την εποχή που οι Αρχές και η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ "έπαιζαν καθυστέρηση" όταν ήδη είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο».

«Η υπόθεση ερευνάται από τη Δικαιοσύνη και αναμένουμε τα αποτελέσματά της. Όμως προξενεί εντύπωση ότι τους τελευταίους μήνες μαρτυρίες από διαφορετικές σκοτεινές υποθέσεις εμπλέκουν συνεργάτες αλλά και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα κάνοντας λόγο για "White Porscha", "μαγαζί", "outsourcing" κ.λπ. Οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να σκεπάσουν κάτω από το χαλί τέτοιες αποκαλύψεις. Οι πολίτες αναμένουν απαντήσεις», καταλήγει η ΝΔ.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι υπάρχει επιλεκτική διαρροή αποσπασμάτων της έκθεσης διαχειριστικού υλικού και αποκρύπτεται ότι ο ίδιος ο συντάκτης της εν λόγω έκθεσης υπογραμμίζει εμφατικά πως δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ούτε «την ακρίβεια των ισχυρισμών του, ούτε αν όσα περιγράφονται είναι πραγματικά».

Τέλος, η Κουμουνδούρου σημειώνει ότι «στο δρόμο της λάσπης που διάλεξε ο κος Μητσοτάκης για να καλύψει τις εγκληματικές του ευθύνες για την πορεία της πανδημίας, αλλά και τα αληθινά σκάνδαλα της διαχείρισής της με τα εκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων, θα τον αφήσουμε μόνο του. Τα υπόλοιπα ενώπιον της Δικαιοσύνης».

ΣΧΕΤΙΚΑ