Βρούτσης: Εκτακτο επίδομα για δικηγόρους και οικονομολόγους

NEWSROOM
Βρούτσης: Εκτακτο επίδομα για δικηγόρους και οικονομολόγους
Ο Γ. Βρούτσης / Eurokinissi

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης για το νέο ασφαλιστικό, τις συντάξεις και όλες τις οικονομικές ρυθμίσεις που εξετάζει η κυβέρνηση για την στήριξη των εργαζομένων και ανέργων. Επίσης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Συνεργασία και τις αναστολές των συμβάσεων, οι οποίες επεκτείνονται για ακόμα δύο μήνες.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε έκτακτο επίδομα που θα αφορά τους δικηγόρους και τους οικονομολόγους, το οποίο υπολογίζεται μέχρι 400 ευρώ, είναι ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με άλλες οφειλές του δημοσίου. Το επίδομα αυτό θα δοθεί μέχρι το τέλος του 2020. «Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με το οποίο θα θεσπιστεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, θα υλοποιηθεί επίσης η δέσμευσή μας απέναντι σε δικηγόρους και οικονομολόγους για ένα έκτακτο επίδομα, για την καταβολή του οποίου θα ληφθούν υπόψη εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό το επίδομα θα καλύψει μία υποχρέωση του Μαΐου του 2020 και θα υλοποιηθεί τώρα με αναδρομικό τρόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

Για τις συντάξεις, ο κ. Βρούτσης είπε πως αύριο ξεκινάει η καταβολή των αναδρομικών για 1.152.000 συνταξιούχους. Το Δεκέμβρη θα γίνει restart σε όλο το ασφαλιστικό προκειμένου να επαναυπολογιστούν οι συντάξεις και τα χρόνια στον εργασιακό βίο.

Χαρακτηριστικά είπε πως όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια εργασίας θα πάρουν αναδρομικά 15 μηνών από την 1η Οκτωβρίου 2019 μέχρι το Δεκέμβρη του 2020. Επιπλέον, θα διαμορφωθεί η νέα κύρια σύνταξη που αφορά κυρίως τις επόμενες γενιές.

Σχετικά με τις κληρονομιές, είπε πως αφού καταβληθούν τα αναδρομικά, προετοιμάζεται ηλεκτρονική πλατφόρμα για περιπτώσεις κληρονομιών, όπου με αυτοματοποιημένη διαδικασία θα εξοφληθούν οι κληρονόμοι δικαιούχοι των κληρονομιών.

Για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία της χώρας, τόνισε πως αυτές είναι τεράστιες. Ως εκ τούτου υπάρχει σχέδιο για ένα σταθερό πλαίσιο παρέμβασης και όχι έκτακτων μέτρων. Η χώρα έχει χωριστεί σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες ανάλογα με τον κίνδυνο και στη βάση αυτών λαμβάνονται τα μέτρα.

Μίλησε ακόμα για την τηλεργασία, για την οποία είπε ότι ήρθε για να μείνει. Όπως υποστήριξε, «στην επικείμενη μεγάλη εργατική διαρθρωτική αλλαγή που θα γίνει (τον Νοέμβριο), υπάρχει ένα καινούριο κεφάλαιο που αφορά το θεσμικό πλαίσιο και την κατοχύρωση της τηλεργασίας με όρους και κανόνες».

Αναφορικά με τις οφειλές, εξήγησε πως δε θα υπάρξουν νέες 120 δόσεις, αλλά θα υπάρξει πρόβλεψη που θα αντιστοιχίσει τις ρυθμίσεις του υπουργείου οικονομικών με αυτές του υπουργείου εργασίας. Συγκεκριμένα, στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί και έχουν χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων, θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία για να ξαναμπούν στη διαδικασία της ρύθμισης.

Σχετικά με τις κληρονομιές, είπε πως αφού καταβληθούν τα αναδρομικά, προετοιμάζεται ηλεκτρονική πλατφόρμα για περιπτώσεις κληρονομιών, όπου με αυτοματοποιημένη διαδικασία θα εξοφληθούν οι κληρονόμοι δικαιούχοι των κληρονομιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ