Δραγασάκης: Προβήκαμε σε πολλές «ελεγχόμενες» ρήξεις
«Πριν από 4 χρόνια ξεκινήσαμε μια πορεία ελεγχόμενων ρήξεων. Το 2015 παραλάβαμε χώρα σε μνημόνια, σε ύφεση, με μη βιώσιμο χρέος. Σήμερα είμαστε εκτός μνημονίων, σε ανάπτυξη και με το χρέος σε ρύθμιση» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Αριστερά, Κυβέρνηση και Ρεαλιστικές Ουτοπίες» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, στον Πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
«Πλέον, ανακτούμε βαθμούς ελευθερίας για να λύνουμε προβλήματα υπέρ του λαού. Σε αυτήν την προσπάθεια χρειαζόμαστε την κοινωνία συμμέτοχο. Από τώρα πρέπει να προετοιμαστούμε για την επόμενη 4ετία, για να προχωρήσουμε στους βαθείς μετασχηματισμούς για την Ελλάδα του 2030» πρόσθεσε ο Γιάννης Δραγασάκης.
Αναφερόμενος στις επιλογές της κυβέρνησης το καλοκαίρι του 2015, είπε ότι «ο λόγος που απορρίψαμε το ενδεχόμενο συνολικής ρήξης, ή μάλλον την παράταση της συνθήκης ρήξης στην οποία βρισκόμαστε, δεν ήταν στενά οικονομικός, αλλά ήταν ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια κατάσταση τόσο χαοτική, που να μην μπορεί να ελεγχθεί με δημοκρατικά μέσα. Αυτό θα οδηγούσε σε μια πρόωρη απονομιμοποίηση της κυβέρνησης και του αριστερού εγχειρήματος για ίσως πολλά χρόνια. Αν μια συνολική ρήξη δεν είναι εφικτή, πάντα υπάρχει η δυνατότητα για ελεγχόμενες ρήξεις. Δηλαδή ρήξεις που είναι προβλέψιμες οι συνέπειές της. 'Αρα μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει και να μην παγιδευτώ σε αδιέξοδα. Και τέτοιες ρήξεις κάναμε πολλές».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κατέληξε λέγοντας πως «μέχρι τώρα η κυβέρνηση ήταν κυβέρνηση ειδικού σκοπού, για να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και ταυτόχρονα έκανε σημαντικά πράγματα ως προϋποθέσεις για μια κοινωνία του μέλλοντος. Όμως η γονιμοποίηση των θεσμικών δυνατοτήτων, είναι κάτι που πρέπει να γίνει την επόμενη τετραετία. Από εδώ και μπρος πρέπει να δούμε πώς θα δημιουργήσουμε κοινωνικούς όρους, ώστε η κοινωνία να μας πιέζει για περισσότερους χώρους ελευθερίας και από την άλλη να αξιοποιούνται αυτοί οι χώροι και οι θεσμικές δυνατότητες που δημιουργούν».
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Ρεαλιστικές Ουτοπίες» του Έρικ Όλιν Ράιτ, μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αναφέρθηκε στο «στοίχημα της Αριστεράς»: «Χρειάζεται να έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ανθρώπων να διαχειρίζονται τα κοινά, στην δυνατότητά τους να παίρνουν τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον. Πρέπει να δείχνουμε ταπεινοφροσύνη, τώρα που περισσεύει παντού η αλαζονεία και ο πατερναλισμός».
Αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές, είπε ότι "σε αυτές τις ευρωεκλογές υπάρχουν για την Αριστερά τρεις διαχωριστικές γραμμές που είναι το κοινωνικό ζήτημα και οι μεγάλες ανισότητες, τα δικαιώματα, η δημοκρατία και η συμμετοχή – και ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους μετανάστες". Τέλος, μιλώντας για την ανάγκη των πολιτών να ανήκουν κάπου, γεγονός που όπως είπε, κατανοεί καλύτερα η Δεξιά, σημείωσε ότι η Αριστερά πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την ανάγκη των πολιτών – και ανέφερε τρία παραδείγματα πολιτικής της κυβέρνησης που απαιτούν συμμετοχή: το νόμο για τις ενεργειακές κοινότητες, το νόμο για τους συνεταιρισμούς και την κοινωνική οικονομία.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος,, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, οι πρώην υπουργοί Αριστείδης Μπαλτάς και Νίκος Φίλης, ο πρώην υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς κ.ά...