Σκουρλέτης: Ξαναγυρνάμε στις εποχές του πρώτου Μνημονίου
«Αυτά που ζούμε είναι δύσκολες, τραγικές καταστάσεις. Όποιος κάνει ένα "σουλάτσο" στην αγορά και στους χώρους εργασίας θα διαπιστώσει ότι ξαναγυρνάμε στις εποχές του πρώτου μνημονίου», δήλωσε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο MΕGA.
Εξέφρασε κάθετη διαφωνία με την κυβερνητική «επιλογή της αυτορρύθμισης της αγοράς», όπως είπε, που «εμπεριέχει πολύ μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος». Ανέφερε ότι στο υπάρχον τραπεζικό σύστημα θα έπρεπε να υπάρχει και ένας ισχυρός δημόσιος πυλώνας, μια κρατική τράπεζα που θα μπορούσε να διαμορφώνει το "τέμπο" στην αγορά. Τόνισε ότι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν τα δίκτυα νερού και ενέργεια και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πάει να κάνει αυτό ακριβώς. Σε σχέση με τον «Φιλόδημο» κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, για «ψέματα» και λογικές «Μαυρογιαλούρου». Είπε ότι κατάργησε την επιτροπή αξιολόγησης και πως παίρνοντας ένα κομμάτι εξουσίας από τις δημόσιες υπηρεσίες, βάζει ιδιώτες αξιολογητές και φτιάχνει μια νέα υπηρεσία κάτω από τον υπουργό. «Είναι ένας μηχανισμός χειραγώγησης των δημάρχων και των τοπικών κοινωνιών. Και το μεγαλύτερο ψέμα που είπε ήταν ότι δεν υπήρχε χρηματοδότηση», συνέχισε.
Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς που εκ των πραγμάτων αναδείχθηκε ως η καρδιά, ο βασικός κορμός, του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. «Ο Νίκος Παππάς, εντελώς καθαρά, έκανε μια δήλωση όπου μίλησε για λάθος και στο ύφος και για λάθη ουσίας. […] Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε μια συλλογική, αυτοκριτική αποτίμηση του κυβερνητικού έργου ενός κόμματος που έχει χάσει τις εκλογές», είπε. Τόνισε ότι «η πολιτική, για να ξανακερδίσει τον κόσμο, για να εμπνεύσει νέους ανθρώπους, να αφορά τους πολίτες με έναν συμμετοχικό τρόπο, πρέπει να έχει την ικανότητα συλλογικά να μιλάει για τα λάθη της, να μιλάει για τα κέρδη της, τις επιτυχίες της».
Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αναζήτηση του δρόμου των συμμαχιών και πως το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να αποφασίσει ποια είναι η στρατηγική πλεύση του, αν θα μπουν σε μια λογική συμμαχιών «με διακριτούς ρόλους, με σεβασμό του ενός απέναντι στον άλλον, της αυτονομίας του». «Ας αφήσει πλέον αυτή τη μικρόκαρδη πολιτική και ας αποφασίσει. Θα είναι οριστικά δορυφόρος της ΝΔ; Ή θα ξαναπιάσει το νήμα των προβληματισμών του προοδευτικού χώρου και της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας;», ανέφερε.