Μητσοτάκης στο Νταβός: Αισιόδοξος για τα πλεονάσματα

NEWSROOM
Μητσοτάκης στο Νταβός: Αισιόδοξος για τα πλεονάσματα
Η συνομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Νάιαλ Φέργκιουσον / Eurokinissi

Πολλαπλά μηνύματα έστειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον καθηγητή ιστορίας του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ, Νάιαλ Φέργκιουσον στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, αλλά και στη τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg.

Στην αρχή της συζήτησης ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το κλίμα έχει αλλάξει στην Ελλάδα και σοβαρές μεταρρυθμίσεις γίνονται στην κατεύθυνση της εξασφάλισης ενός περιβάλλοντος φιλικού σε επενδύσεις.

Προέβαλε το γεγονός ότι πλέον υπάρχει μία σταθερή κυβέρνηση με καθαρή λαϊκή εντολή, κάτι που διασφαλίζει ότι δεν θα γίνουν εκλογές μέχρι το 2023, οπότε και υπάρχει ένα καθαρό σκηνικό για εκείνους που κοιτούν τα μακροοικονομικά μεγέθη. Τη θέση του για εξάντληση της τετραετίας εξάντλησε και στην συνέντευξή του στο Bloomberg.

Σε ερώτηση σχετικά με τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προέβη σε πολλές λανθασμένες κινήσεις, υπογραμμίζοντας ότι η «κωλοτούμπα» του 2015 είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης για τους πολίτες, οι οποίοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μία σκληρή κατάσταση με κλειστές τράπεζες, capital controls και τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ.

Τόνισε, ταυτόχρονα, πως μία ματιά στο τι συμβαίνει μετά τις εκλογές, δείχνει ακριβώς ότι ακολουθείται μία διαφορετική πορεία και αναφέρθηκε στο αίτημα της Ελλάδας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα οδηγήσει σε χαμηλότερους φόρους. «Είμαστε σε καλό δρόμο να πείσουμε τους πιστωτές μας πως μπορούν να χαλαρώσουν», πρόσθεσε, δείχνοντας ότι εμείς προχωράμε τις μεταρρυθμίσεις, ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας και μπορούμε να επιτύχουμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα είναι η εκπαίδευση», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι κανένας τομέας δεν θα μείνει εκτός του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην εκλογή της κας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας και στη συμβολική σημασία της για το πέρασμα σε μία νέα εποχή.

Στη συνέχεια μίλησε αναλυτικά για το ήδη δρομολογημένο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός, που θα καθορίζει τον τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων στις χώρες που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση στα σύνορα της ΕΕ αλλά και σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια. «Αν θέλεις να μετέχεις στη Σένγκεν, πρέπει να έχεις επίγνωση και των υποχρεώσεων που προκύπτουν από αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε εξωφρενική τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες δεν έχουν ακτές απέναντι για να έχουν θαλάσσιες ζώνες που συνορεύουν και σημειώνοντας ότι η συμφωνία μεταξύ του αγνοεί το γεγονός ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ και αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η συμφωνία δεν έχει αναγνωριστεί από την λιβυκή Βουλή και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία και υπογράμμισε ότι η Αθήνα έχει θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τις θέσεις της. «Δεν μπορεί να υπάρξει μία πολιτική λύση στη Λιβύη, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση και άρα και εμείς θα συμφωνήσουμε, εάν δεν ακυρωθεί αυτή η συμφωνία αυτή», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος, αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον EastMed, ο Πρωθυπουργός σημείωσε με νόημα: «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια της Τουρκίας για να το κάνουμε», προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες δεν αποκλείουν την Τουρκία. «Στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να παίξουμε με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Στο δικό μου μυαλό αυτοί που παραβαίνουν τους κανόνες δεν πρέπει να ανταμείβονται. Εμείς παίζουμε με τους κανόνες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία διεθνής Ένωση που βασίζεται στους κανόνες».

ΣΧΕΤΙΚΑ